Jump to content

Siarka


bimbelt

Recommended Posts

Nie wyszedł mi Koelsh. W zapachu bardzo mocno czuć siarką. Taką zapałkową.

Zastanawiam się nad dwoma sprawami:

 

1. Czy to piwo może się jeszcze poprawić?

 

2. Jaka jest przyczyna powstania takiego zapachu.

 

Receptura prosta:

 

3,2kg pizenskiego

0,8kg pszenicznego

drożdże 2565 Koelsch

 

Zacieranie:

61-63 - 60min

71 - 10min

 

Burzliwa 8dni w temperaturze 19-21,cicha 6dni w temp. 13-15

 

Podczas burzliwej część drożdży poszła na spacer - duży starter, mało miejsca pod pokrywą. Do końca burzliwej na piwie utrzymywał się taki zbity korzuch. Pierwszy raz miałem do czynienia z tymi drożdżami i przyznam, że nieco mnie zaskoczyły.

 

Do tego piwo się nie wyklarowało, pomimo stosunkowo niskiej temperatury na cichej.

Po dwóch tygodniach w butelkach nadal jest mocno mętne.

 

Gdzie popełniłem błąd?

Link to comment
Share on other sites

W niskich temperaturach drożdże produkują siarkę, niektóre szczepy więcej, niektóre mniej; zwykle ulatnia się podczas fermentacji jeżeli da sie jej szanse.

W fermentorze można dorzucić kawałek miedzi, podobno pomaga, w butelkach pozostaje tylko czekać.

 

Inne źródło siarki to DMS z niedostatecznego gotowania, ale zwykle objawia się aromatem warzywnym.

 

Jest też słowo na i..

Link to comment
Share on other sites

Fermentacja w 19-21°C i siarkowodór? Oj, chyba to jednak nie to. Jak dodasz do tego trwałe zmętnienie, to jest się nad czym zastanawiać, zwłaszcza że piwo było na WY2565, a one doskonale klarują.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie siedzę przy tym piwku. Piwo faktycznie z wyglądu przypomina pszenicę i to taką bladą. Co do zapachu to ja bym stawiał jednak na DMS. Ciężko mi ocenić czy to oby na pewno nie jest siarka. Po chwili, jak odstoi 5-10 minut wyczuwam kukurydzę z puszki, tylko troszkę kwaśną.

Link to comment
Share on other sites

Ponieważ fermentuje mój pierwszy dolniak i siarka jest wyczuwalna, mam pytanie.

Czy wystarczy wrzucić coś miedzianego na cichą czy jak nie wrzuciłem na burzliwą to już pozamiatane i czas się pomodlić by uleciała?

Link to comment
Share on other sites

@Seler

 

Nie przejmuj się nadmiernie zapachem dolniaka podczas fermentacj burzliwej. Pomimo tego, że często czuć w mocnym natężeniu nieprzyjemny zapach siarkowodoru to piwo smakuje potem wyśmienicie. Pod koniec fermentacji burzliwej (2-4 dni) możesz spróbować podnieść temperaturę do 12-13°C - powinno to pomóc pozbyć się siarki oraz diacetylu.

 

Łukasz

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.