dr_Opinek Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Cześć. W sobotę, 13.07 nastawiłem pierwsze moje piwo na drożdżach kveik. Konkretnie na tych: https://whclab.com/product/dried-hornindal-yeast/?v=9b7d173b068d Bardzo szybko zaczęło bulgotać a w nocy wypluło trochę rurką Rurkę wymieniłem i dzisiaj jeszcze trochę bulgocze. Temperatura pokojowa, więc na obecną pogodę jakieś pewnie 28° ale zaczęły troszkę wyżej. Piwo takie raczej cienkie ale trochę tak miało być, ok 10blg na starcie. Mam pytanie do użytkowników mających doświadczenie z takimi drożdżami co do długości fermentacji. Trochę sobie googlowałem i nie znalazłem jakichś konkretów. W kilku źródłach wyczytałem, że ludzie na kveikach piwo robią w tydzień na luzie i nie wiem czy powinienem temu wierzyć :) W związku z kwestiami organizacyjnymi, mogę je rozlać za tydzień albo za 3 tygodnie. Podpowiecie, która opcja lepsza (póki co minęły 4 dni)? Wiem, że nikt mi dokładnie nie powie kiedy mam rozlewać, ale chociaż jakieś ogólne porady, czy lepiej potrzymać dłużej jak przy "normalnych" drożdżach czy lepiej na szybko próbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca (edytowane) A jaka objętość warki? Dla mnie to w takich temperaturach po tygodniu 10-15 litrów to już nie ma co zbierać robiąc na kveikach, i można butelkować śmiało. Oczywiście u nas na forum opinii całe spektrum, więc sobie wybierz co Ci wygodniej Edytowane 17 Lipca przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Ja właśnie robię drugą warkę na kveikach, pierwszą zabutelkowalem po 5 dniach. Druga nastawiona jest od niedzieli, bulka, ale nie wygląda to jak fermentacja kveikow tylko odgazowanie, bo temperatura spadła. Ja bym butelkował na Twoim miejscu, chyba że blg będzie niepokojąco wysokie. U mnie przy pierwszym nastawie fermentacja trwała dwa dni i koniec. Zeszło z 12blg do dwóch, 24 litry, drożdże FM704. W butelce nagazowane jest już po trzech dniach. Zaczynam lubić te drożdże. One plus przesiadka na biab sprawiają, że mimo braku czasu, dwójce dzieci mogę robić piwo 😁 żeby tego było mało, to przesiadka na worek podniosła mi wydajność, bo zacieram przez noc 😁 oczywiście żart, sposób zacierania to zmienił, natomiast drobne śrutowanie do worka już miało realny wpływ na skok w wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, dr_Opinek napisał(a): ale chociaż jakieś ogólne porady Ogólna porada brzmi: butelkuj, gdy fermentacja dobiegła końca. Tylko ty (a raczej twój balingomierz) możecie to wiedzieć. 2 godziny temu, dr_Opinek napisał(a): wyczytałem, że ludzie na kveikach piwo robią w tydzień na luzie Ja z reguły robię na zwykłych drożdżach 7-10 dni (jakieś typowe górniaki oczywiście), więc jak najbardziej w to wierzę. W 28 stopniach to i na byle jakich sucharach burzliwa trwałaby pewnie max 3 dni, tymbardziej 10blg. Pomijam oczywiście okres sprzątania po sobie drożdży, bo ten jest zależny od piwowara - jeden potrzyma dodatkowe 2/3 dni, a inny 2/3 tygodnie. Tak czy inaczej, nikt ci z góry nie powie kiedy masz butelkować, nie znając poziomu odfermentowania i sytuacji (czy dalej drożdże pracują czy nie). Obserwuj piwo, mierz blg. Będę dalej doradzał wszystkim przezroczyste fermentory i spławik w piwie podczas fermentacji - nie trzeba wówczas się domyślać "czy już czy jeszcze?", bo widać postęp fermentacji i moment, gdy blg staje w miejscu. Edytowane 17 Lipca przez Dawid Szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Opinek Opublikowano 17 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście, tak jak napisałem zdaje sobie sprawę, że nikt mi dokładnie nie powie kiedy mam butelkować, chciałem po prostu poznać doświadczenia osób, które już kveików używały i mają jakieś obserwacje na ten temat. Można wówczas chociaż mniej więcej jakieś założenia przyjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się