3mil Opublikowano 19 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) Hej, jutro mam zamiar zaczac fermentacje mojego weizena z drozdzy fm41. Niestety panuja upały więc w mieszkaniu mam około 26C (zdecydowanie za duzo), w piwnicy troche lepiej - około 20-22C. No i teraz pytania: W jakiej temperaturze brzeczki najlepiej dodac do nich drozdze (bez startera, lubie banana :P)? Oraz czy moje okolice 20-22C będa odpowiednie, czy moze wypadałoby jakos dochladzac fermentor (i jak zeby tez nie przeholować)? Z góry dzięki za odpowiedzi i zyczcie mi powodzenia😄 Edytowane 19 Sierpnia przez 3mil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 19 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 55 minut temu, 3mil napisał(a): Hej, jutro mam zamiar zaczac fermentacje mojego weizena z drozdzy fm41. Niestety panuja upały więc w mieszkaniu mam około 26C (zdecydowanie za duzo), w piwnicy troche lepiej - około 20-22C. No i teraz pytania: W jakiej temperaturze brzeczki najlepiej dodac do nich drozdze (bez startera, lubie banana :P)? Oraz czy moje okolice 20-22C będa odpowiednie, czy moze wypadałoby jakos dochladzac fermentor (i jak zeby tez nie przeholować)? Z góry dzięki za odpowiedzi i zyczcie mi powodzenia😄 Zazwyczaj startuje się w 16-17 stopniach i stopniowo podwyższa temp. W 20 °C to na sam koniec na dojedzenie ewentualnych resztek. W tym stylu piwa to zdecydowanie drożdże robią robotę. Chmielem tego nie przykryjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 20 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia Jak poczytasz wątki, to wyjdzie, że zwyczajów jest o wiele więcej i każdy stosuje różne temperatury i efekty też ma różne. Jedni fermentują w niskich temperaturach, drudzy w wysokich, bo estry, itd. Ja fermentowałem kiedyś na FM41 w temperaturach 15-22, stopniowo podnosząc i żadnego banana nie uświadczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 20 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia Smialo pusc wolno w piwnicy i po kilku dniach jak fermentacja ustanie przenies do domu. Tylko uwazaj, zeby drozdze nie poszly na spacer. Upewnij sie ze masz odpowiednia ilosc drozdzy na swoja warke (nie za malo, ale tez nie za duzo, jezeli chcesz banana) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się