tymon Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Witam, jest to mój pierwszy post na forum i od razu proszę o pomoc/informacje. Mam za zadanie przedstawić proces produkcji piwa (przedmiot Energochłonność procesów przemysłowych) - do wyboru czy jest to mały browar czy duży (wolałbym uniknąć produkcji domowej). Mam oczywiście jakieś ogólne informacje, potrzebuję jednak zrobić bilans energetyczny - tj ile kWh energii zostało zużytych do wyprodukowania X ilości piwa (z wyszczególnieniem na maszyny) - może to być w przeliczeniu na jedną butelkę albo 500l - do wyboru. Drugą rzeczą z którą mam problem to bilans substancji - tzn. Ile słodu chmielu wody itd zostało użytych do wyprodukowania X ilości piwa - tutaj oczywiście mogę się poratować przepisami domowymi ale wolę się utwierdzić w przekonaniu. Mam nadzieję, że ktoś z was może wskazać mi jakieś książki, artykuły albo po prostu napisać z własnego doświadczenia jak to wygląda, bo w browarze niechętnie podają informacje dot. szczegółów produkcji a tym bardziej bilansu substancji i energochłonności. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam Tymoteusz Goczoł t.goczol@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Witam, jest to mój pierwszy post na forum i od razu proszę o pomoc/informacje.Mam za zadanie przedstawić proces produkcji piwa (przedmiot Energochłonność procesów przemysłowych) - do wyboru czy jest to mały browar czy duży (wolałbym uniknąć produkcji domowej). Mam oczywiście jakieś ogólne informacje, potrzebuję jednak zrobić bilans energetyczny - tj ile kWh energii zostało zużytych do wyprodukowania X ilości piwa (z wyszczególnieniem na maszyny) - może to być w przeliczeniu na jedną butelkę albo 500l - do wyboru. Drugą rzeczą z którą mam problem to bilans substancji - tzn. Ile słodu chmielu wody itd zostało użytych do wyprodukowania X ilości piwa - tutaj oczywiście mogę się poratować przepisami domowymi ale wolę się utwierdzić w przekonaniu. Mam nadzieję, że ktoś z was może wskazać mi jakieś książki, artykuły albo po prostu napisać z własnego doświadczenia jak to wygląda, bo w browarze niechętnie podają informacje dot. szczegółów produkcji a tym bardziej bilansu substancji i energochłonności. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam Tymoteusz Goczoł t.goczol@gmail.com polecam Kunz'a "Technologia piwa i słodu". Tam zapewne znajdziesz potrzebujące informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 dokładnie w rozdziale 10. Gospodarka energetyczna w browarze i w słodowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 tu masz link. Przy okazji czy ktoś ma lepszą wersję tej książki bo ta jest tragiczna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Super. Dzięki za szybką odpowiedź Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Srednio do wyprodukowania 1 hl piwa niezbędna jest energia cieplna w ilości 180-200 MJ i energia elektryczna 10-12 kWh:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Srednio do wyprodukowania 1 hl piwa niezbędna jest energia cieplna w ilości 180-200 MJ i energia elektryczna 10-12 kWh:) To sa dane z jakiegos browaru produkujacego "po pansku" albo z bardzo starej ksiazki... 5-6 [kWh/hl] i 50-60 [MJ/hl].... to sa realne dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Tutaj masz też jakieś zestawienie kosztów i ilości używanych surowców: http://minibrowary.pl/node/1505 Jest tylko taki problem, że to są dane orientacyjne a ceny dość stare.. i pewnie średnio aktualne A co do przepisów domowych, to do większości stylów na 100l piwa potrzeba około 20kg słodu, 100-200gr chmielu i 50-100ml drożdży. Ale to są zupełnie ogólne dane i bardzo zależne od piwa jakie chcemy zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Są to dane z książki Wolfganga Kunze wydanej w 1999 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Są to dane z książki Wolfganga Kunze wydanej w 1999 roku No tak i wszystko jasne... Tak ksiazka jest piwowarska biblia,ale wiele danych ma nie wiele wspolnego z obecna sytuacja w browarach, ktos mógby sie podjac wydania aktulizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 możesz pisać po polsku ? bo nie bardzo wiem jak to mam czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się