scooby_brew Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 (edytowane) Piwo dyniowe (Pumpkin Ale) Warka: 5.5 gal (20.8 L) OG: 1.055 (15.5 Plato) IBU: 23.0 SRM: 14.2 Wydajność: 70% Słody: 10.0 lbs. (4.53 kg) Pale 2-row 1.0 lb. (.45 kg) Victory 1.0 lb. (.45 kg) Crystal 60 2 oz. (57 g) czekoladowy Chmiele: 1 oz. (28 g) Willamette, 5.0% AA, 60 min 1 oz. (28 g) Willamette, 5.0% AA 5 min Drożdże: White Labs WLP002 English Ale Zacieranie: 152 F (66.7°C), 60 min Dodatki: 58 oz. (1.64 kg) upieczonej dyni, dodaj do zacieru 4 oz. (0.11 kg) brązowego cukru (posypane do pieczenia dyni) 1 lbs. (0.45 kg) łusek ryżowych w zacierze 2 tsp. (10 g) Pumpkin Pie Spice (przyprawy do ciasta dyniowego), ostatnie 5 min. gotowania Warzenie Pumpkin Ale: Upiecz dynie posypaną brązowym cukrem w piekarniku, 425F (218°C) przez 45-60 min. Dodaj upieczoną dynię do zacieru na 60 min (zacier z dodatkiem łusek ryżowych dla pomocy w wysładzaniu). Na ostatnie 5 minut gotowania dodaj 2 łyżeczki (ok. 10 g) "pumpkin pie spice" czyli mieszanki przypraw (cynamon, imber, gałka musztardowa), zwykle dodawanych do pumpkin pie (ciasta dyniowego). PS: Słód Pale możesz zastąpić słodem Pilsner, Victory zastąpić słodem Biscuit, Crystal możesz zastąpić słodem Caramel. Chmiel Willamette można zastąpić chmielem Fuggle. Edytowane 8 Grudnia 2010 przez scooby_brew lkulos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Jest kłopot z kupieniem u nas łusek ryżowych. Czym można by je zastąpić? Macie jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Jest kłopot z kupieniem u nas łusek ryżowych.Czym można by je zastąpić? Macie jakieś pomysły? Możesz dodać starych szyszek chmielowych do zacieru, robiłem jedno piwo z "mash hoping" i wydaje mi się, że pomagało to w filtracji. Ale standardowe rozwiązanie to słoma lub gałązki jałowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Słody:10.0 lbs. (4.53 kg) Pale 2-row 1.0 lb. (4.5 kg) Victory 1.0 lb. (4.5 kg) Crystal 60 2 oz. (57 g) czekoladowy Rozumiem, że w przeliczeniach na kilogramy zaszła pomyłka - Victory i Crystal powinno być po 0,45kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Masz rację, już poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Czy ten słód czekoladowy ma dodać czegoś szczególnego do tego piwa? Można by zastąpić go jakimś innym (np. jęczmień palony)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Czy ten słód czekoladowy ma dodać czegoś szczególnego do tego piwa?Można by zastąpić go jakimś innym (np. jęczmień palony)? Jęczmień palony a słód czekoladowy to nie to samo. Jęczmień dodaje do piwa posmaki palone a słód czekoladowy wnosi różne smaki np. kawowe, gorzkiej czekolady, kakaowe itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Czekoladowy zadać pod koniec zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Czekoladowy razem wrzucamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jaki słód mógłby w tym przypadku zastąpić czekoladowy? (nie dotarł do mnie a zamierzam w najbliższych dniach uwarzyć pumpkina...) Na stanie mam jeszcze: karmelowy ciemny, caraaroma, caramunich II, carafa III, carahell. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Dzisiaj warzę tegoroczne Pumpkin Ale żeby było gotowe na Halloween i Święto Dziękczynienia. Jak co roku trochę zmieniam recepturę. Tym razem użyję 1/2 mniej dyni, 1/4 mniej Crystal, zmieniam kolor Crystalu na mieszankę 40L i 20L. Dodaję 1/4 więcej Victory bo ten słód daje mi smak/zapach pieczonego ciasta. Daję 1/4 mniej chmieli, bo "pumpkin spice" daje mi dużo goryczki i aromatu w piwie. Użyje też drożdży Chico zamiast angielskich, żeby uzyskać czystszy smak ciasta dyniowego i i przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Dzisiaj warzę tegoroczne Pumpkin Ale żeby było gotowe na Halloween i Święto Dziękczynienia. Jak co roku trochę zmieniam recepturę. Tym razem użyję 1/2 mniej dyni, 1/4 mniej Crystal, zmieniam kolor Crystalu na mieszankę 40L i 20L. Dodaję 1/4 więcej Victory bo ten słód daje mi smak/zapach pieczonego ciasta. Daję 1/4 mniej chmieli, bo "pumpkin spice" daje mi dużo goryczki i aromatu w piwie. Użyje też drożdży Chico zamiast angielskich, żeby uzyskać czystszy smak ciasta dyniowego i i przypraw. Jak wiesz o dyni w puszce nikt u nas raczej nie słyszał. Do tego celu zakupiłem dużą dynię tylko co z nią teraz zrobić. Obrać skórę, wybrać środek, resztę pokroić w kostkę, posypać cukrem i do piekarnika ? PS. Wczoraj się nudziłem, dynia stała tak samotnie, więc zrobiłem coś na kształt zamieszczonej przez Ciebie etykiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Sorki Przemyss nie zauważyłem tego postu wcześniej. Tak jak piszesz, gdy używasz świerzej dyni, pokrój ją w kostki i upiecz w piekarniku, potem dodaj do zacieru. BTW, ładna dynia. Tutaj jest jedna z dyń, które w tym roku zrobiły moje dzieci i żona: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 właśnie poczytałem, fajny wątek - będę warzył w sobotę - dodam świeżego jałowca zamiast łusek - podpowie mi ktoś w jakich proporcjach użyć cynamonu/gałki/imbir ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Tez powoli przymierzam sie do tej receptury. Z tego co znalazlem i widzialem w sieci (YT i NorthernBrewer), miazsz dynii mozna wrzucic podczas wysladzania, albo gotowania brzeczki (np. 90'). Scooby, robiles moze tymi 2 sposobami? Jak sie wam wydaje, ktory lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 A jak to w ogóle smakuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Powinno jak ciasto dyniowe Zeby zobaczyc jak smakuje, chyba zrobie na razie mala warke jakies 5 l. Z przyprawami tez pojade ostroznie. @tumek_pl poszperaj na hopville i amerykanskich forach, jest tego tam troche Aha, ma byc galka muszkatulowa a nie musztardowa - to chyba oczywiste Edytowane 18 Września 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 A jak smakuje ciasto dyniowe? Piłem ze 20 lat temu tylko kompot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Kurcze, jak ci mam opisac smak, ktory jak nagle wyniklo mi z wyliczen, tez czulem kilkadziesiat lat temu Z tego co pamietam, dosyc ciekawy smak. Moja mama robila kiedys cos na ksztalt kleiku z dynii. Wystarczy uzyskac miazsz, dodac kilka przypraw do smaku i co wazne, dodac ciemnego cukru (niektore przepisy na Pumpkina mowia o dodaniu ciemnego cukru) i chyba na koniec lekko zapiec:) Pora i glowa juz nie ta co kiedys, wiec niestety nie pamietam szczegolow Edytowane 18 Września 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Tez powoli przymierzam sie do tej receptury. Z tego co znalazlem i widzialem w sieci (YT i NorthernBrewer), miazsz dynii mozna wrzucic podczas wysladzania, albo gotowania brzeczki (np. 90'). Scooby, robiles moze tymi 2 sposobami? Jak sie wam wydaje, ktory lepszy? A tej dyni nie powinno się dodać przy zacieraniu przypadkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Oczywiscie, mialem na mysli zacieranie, of kozz . Ale niektorzy wrzucaja ja dopiero w czasie gotowania. Tylko ze sporym minusem takiej opcji jest pozniejsza zabawa w 'wylawianie' resztek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 (edytowane) A jak to w ogóle smakuję? Piwo dyniowe ma smakować jak ciasto dyniowe tradycyjnie serwowane na Święto Dziękczynienia. A ciasto dyniowe smakuje jak... ciasto dyniowe. Jedyne, co zbliża się w smaku z tą dynią to yam i sweet potato, ale tego pewnie też nie ma w Polsce. Tak naprawdę to można wcale nie dać dyni i to piwo uwarzyć jako "Pumpkin Spice Ale". Zrób to samo piwo z przyprawami "pumpkin spice" ale bez dyni, smak będzie podobny, a nie będzie wtedy kłopotów ze znalezieniem właściwej dyni (jest wiele rodzaji dyni, tylko jeden z nich nadaje się na ciasto dyniowe), kłopotów z zacieraniem, wysładzaniem itd. Receptura na przyprawy "Pumpkin Spice": 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżecza ziela angielskiego 1 łyżecza gałki musztardowej Edytowane 19 Września 2012 przez scooby_brew Jacenty i slotish 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) jutro zaczynam zabawę w dyniowe : użyję : Pale Ale 4,5kg [ 5,5- 7,5 EBC ] Abbey Malt około 1kg [ 40-50 EBC ] [ słodki,herbatnikowy] słód czekoladowy 0,80g karmel : caraaroma 500g przyprawy : imbir, cynamon w lasce, gałka muszkatałowa [starte i dodane pod koniec gotowania] drożdże US-05 suche 11,5g chmiel Willamette w granulacie 30g 5,5% chmiel Super Styrian [aroma -słowenia] w granulacie 15g 5,8% dynia (1,7 kg)upieczona z cukrem brązowym złocistym Będę informował co wyjdzie , sam jestem ciekawy. Jako pomoc do filtrowania użyję gałązek jałowca ( zakupiłem krzaczek za 20zł ) Dynie zakupiłem w Gdyni prosto z pola za 1,50 za kilogram. Edytowane 22 Września 2012 przez tumek_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) Brawo! Tak czy siak powinno wyjsc dobre piwo Czytajac amerykanskie fora, to piwo jest obecnie u nich na topie Rozgrzewa jankesow tak jak nas grodziskie. Coz, sila tradycji Tak jak napisal Scooby, pojawiaja sie tam glosy, ze dodawanie dynii niczego w zasadzie nie zmienia,(praktycznie nie jest wyczuwalna w smaku) ew. rzutuje na kolor. A to, co ludziom kojarzy sie z ciastem i smakiem dyniowym, to sa wlasnie te charakterystyczne przyprawy Ja warze jutro albo pojutrze Edytowane 21 Września 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się