Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Rheged Opublikowano 19 Października Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Października Saison przepis: - 2,5 kg słód pale ale - 0,5 kg słód monachijski - 0,5 kg słód wiedeński - 0,5 kg słód żytni - 0,2 kg słód karmelowy 30 Zacieranie w 17 litrach wody: - 64-62 stopnie godzina - 72 stopnie 10 minut - 76 stopni wygrzew 1 minuta Filtracja i wysładzanie: - 10 litrów wody 78 stopni Otrzymałem 21 litrów brzeczki 10,1 BLG. Gotowanie i chmielenie: - 60 minut chmiel Lubelski 6% AA 18 gram - 60 minut chmiel Fuggles 4,8% AA 5 gram - 5 minut chmiel Książęcy 7,2% AA 30 gram, pozostawiony 30 minut na chłodzeniu - czas gotowania godzina 32, aby odparowała odpowiednia ilość do 12 BLG Wyszło 16,8 litra o BLG 12,6 IBU 26,2 Zlane do fermentora 15 litrów z góry wężykiem napowietrzając, drożdże SafAle BE-134 zadane o 18:50 dziś w temperaturze 20 stopni. Plan jest taki, żeby codziennie podwyższać o jeden stopień aż do 25 stopni. Fermentacja dwa tygodnie, ale po wszystkim było w 4-5 dni tak naprawdę. Zeszło do 1,1 BLG i 6,1% alkoholu. Refermentacja cukrem do poziomu 2,8. Świeży był mocno owocowy, rześki i drożdżowy, moim zdaniem lepszy niż na konkursie, gdzie estry nieco poszły w fenole w typie goździk, ale był też banan, słodowość i biszkoptowość. Nieco podwyższona alkoholowość również wyszła w goryczce. Piwo wygrało swoją kategorię i było w środku stawki o Grand Prix. monodem, zasada, x1d i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Poszła jedna saszetka? Uwadniałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 29 Października Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października Tak, jedna, była rehydratacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października W dniu 19.10.2024 o 13:09, Rheged napisał(a): 5 minut chmiel Książęcy 7,2% AA 30 gram, pozostawiony 30 minut na chłodzeniu Czy da się czymś zastąpić ten chmiel? W jego opisach brak zamienników, a z dostępnością tak sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 31 Października Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października Powiem tak, znalazłem od razu w homebrewing.pl, ale jeśli masz problem, to użyłbym Amora Preta. Generalnie Książęcy nie dał mi w tym piwie żadnego kokosa (nigdy zresztą w żadnym piwie z tym chmielem nie wyczułem kokosa), ale raczej czerwone owoce, choć to raczej zasługa drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Tak, widziałem w kilku sklepach, ale chciałbym powalczyć w ten weekend, a że za późno się zabrałem za zakupy, to pozostaje mi dzisiaj odbiór osobisty w TB. Zamienię jak radzisz. Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 31 Października Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 5 godzin temu, dzejkej napisał(a): Zamienię jak radzisz. Koniecznie daj znać, jak wyszło! Nie ukrywam, że gdybym nie musiał robić takiej samej warki drugi raz dla tych, co nie dali rady skosztować w okolicy konkursu, to sam bym zmienił parę rzeczy, przede wszystkim Fuggles. Ale zmiana Książęcego na Amora Preta też może być spoko i chętnie się dowiem jak to smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października 2 godziny temu, Rheged napisał(a): sam bym zmienił parę rzeczy, przede wszystkim Fuggles A co z nim nie tak? Co zamiast niego? Akurat mam, to chciałem dać, jak w Twoim przepisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 31 Października Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października (edytowane) Absolutnie nic, ale nie wiem ile dał od siebie, dodany był przypadkiem, bo zabrakło lubelskiego Edytowane 31 Października przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi