Jump to content

instrukcja picia piwa domowego


Shooter

Recommended Posts

pamiętam że ktoś kiedyś wrzucił napisaną przez siebie instrukcję jak postępować z piwem domowym, którą to instrukcję dawał znajomym gdy pili jego piwo po raz pierwszy. Tylko teraz tego nie mogę odkopać

Link to comment
Share on other sites

Nie interesowałem się zbytnio Piwem Grodziskim i patrząc na orginalną etykietę zaskoczył mnie ekstrakt, czy w orginale występowały różne ekstrakty, czy tylko obecnie forsuje się zaniżanie ekstraktu w piwach domowych?

Link to comment
Share on other sites

a czy ktoś wie czy były tylko 8 i 12 czy była też 10? i czy miały podobny charakter czy czymś się różniły?

(w sumie ta dyskusja powinna być w wątku porozmawiajmy o grodziskim, ale najwyżej się przeniesie)

Link to comment
Share on other sites

a czy ktoś wie czy były tylko 8 i 12 czy była też 10? i czy miały podobny charakter czy czymś się różniły?

(w sumie ta dyskusja powinna być w wątku porozmawiajmy o grodziskim, ale najwyżej się przeniesie)

Głowy nie dam, ale chyba w owym wątku o tym dyskutowano.

Link to comment
Share on other sites

Josefik jak zwykle pomocny' date=' właśnie tego szukałem. Tym razem + :P

 

Pozwoliłem sobie to spolszczyć.

http://i55.tinypic.com/szu0kw.jpg[/quote']

Z tymi cukrami i chmielem, co się osiedlają, to bzdura jakich mało. Wiem, że tak było w oryginale, ale nie powielajmy błędów. To co jest na dnie to po prostu osad drożdżowy wynikający z refermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Nie interesowałem się zbytnio Piwem Grodziskim i patrząc na orginalną etykietę zaskoczył mnie ekstrakt, czy w orginale występowały różne ekstrakty, czy tylko obecnie forsuje się zaniżanie ekstraktu w piwach domowych?

Flagowy produkt to grodziskie 7,7. W końcowej fazie istnienia browar wypuszczał eksperymentalne warki i poszerzał asortyment jasne, ciemne o zróżnicowanym ekstrakcie część z tego weszła do produkcji. Dysponuje "instrukcją technologiczną" produkcji tejże 12.

Link to comment
Share on other sites

jeszcze mogą to być białka. Można napisać osad drożdżowo-białkowy.

No drożdże to chyba w ogóle z białka się składają.

no to jak powiedzenie że piwo składa się z wody. Wszystkie błony są zbudowane z lipidów. Rybosomy są z kwasów nukleinowych. To jakby mieć butelkę piwa i wody i powiedzieć że w sumie ma się tylko wodę :P

Link to comment
Share on other sites

jeszcze mogą to być białka. Można napisać osad drożdżowo-białkowy.

No drożdże to chyba w ogóle z białka się składają.

no to jak powiedzenie że piwo składa się z wody. Wszystkie błony są zbudowane z lipidów. Rybosomy są z kwasów nukleinowych. To jakby mieć butelkę piwa i wody i powiedzieć że w sumie ma się tylko wodę :P

Chodzi mi o to, że nie ma co cudować. To jest osad drożdżowy i tyle.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

na wlasne potrzeby zmodyfikowalem jedna z powyzszych instrukcji, moze komus sie przyda. Po wydrukowaniu na A4 w liczbie 9 sztuk, wielkosc idealna by nakleic jako kontretykieta

 

instrukcjao.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.