Shooter Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 Witam. Widziałem gdzieś na forum obrazkową instrukcję picia piwa domowego. Szukam już 2 godziny i nie mogę znaleźć . Jakby ktoś znalazł, proszę o link. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 piszesz i masz http://www.piwo.org/forum/p71394-30-10-2010-19-22-17.html#p71394 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 Tsk to Scooby brew zapodał onstrukcje. Moźe by tak zrobić "naszą" wersję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 pamiętam że ktoś kiedyś wrzucił napisaną przez siebie instrukcję jak postępować z piwem domowym, którą to instrukcję dawał znajomym gdy pili jego piwo po raz pierwszy. Tylko teraz tego nie mogę odkopać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted November 20, 2010 Author Share Posted November 20, 2010 (edited) piszesz i masz http://www.piwo.org/forum/p71394-30-10-2010-19-22-17.html#p71394 Josefik jak zwykle pomocny, właśnie tego szukałem. Tym razem + Pozwoliłem sobie to spolszczyć. Edited November 20, 2010 by Shooter Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 na swoich etykietach drukuję zdanie zamieszczane na oryginalnych etykietach piwa grodziskiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 Nie interesowałem się zbytnio Piwem Grodziskim i patrząc na orginalną etykietę zaskoczył mnie ekstrakt, czy w orginale występowały różne ekstrakty, czy tylko obecnie forsuje się zaniżanie ekstraktu w piwach domowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 Były różne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 a czy ktoś wie czy były tylko 8 i 12 czy była też 10? i czy miały podobny charakter czy czymś się różniły? (w sumie ta dyskusja powinna być w wątku porozmawiajmy o grodziskim, ale najwyżej się przeniesie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 a czy ktoś wie czy były tylko 8 i 12 czy była też 10? i czy miały podobny charakter czy czymś się różniły?(w sumie ta dyskusja powinna być w wątku porozmawiajmy o grodziskim, ale najwyżej się przeniesie) Głowy nie dam, ale chyba w owym wątku o tym dyskutowano. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 piszesz i masz http://www.piwo.org/forum/p71394-30-10-2010-19-22-17.html#p71394 Josefik jak zwykle pomocny' date=' właśnie tego szukałem. Tym razem + Pozwoliłem sobie to spolszczyć. http://i55.tinypic.com/szu0kw.jpg[/quote'] Z tymi cukrami i chmielem, co się osiedlają, to bzdura jakich mało. Wiem, że tak było w oryginale, ale nie powielajmy błędów. To co jest na dnie to po prostu osad drożdżowy wynikający z refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted November 20, 2010 Author Share Posted November 20, 2010 Myślisz, że laikowi robi różnicę co tam jest przynajmniej będą przelewać ostrożnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 jeszcze mogą to być białka. Można napisać osad drożdżowo-białkowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 jeszcze mogą to być białka. Można napisać osad drożdżowo-białkowy. No drożdże to chyba w ogóle z białka się składają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 Nie interesowałem się zbytnio Piwem Grodziskim i patrząc na orginalną etykietę zaskoczył mnie ekstrakt, czy w orginale występowały różne ekstrakty, czy tylko obecnie forsuje się zaniżanie ekstraktu w piwach domowych? Flagowy produkt to grodziskie 7,7. W końcowej fazie istnienia browar wypuszczał eksperymentalne warki i poszerzał asortyment jasne, ciemne o zróżnicowanym ekstrakcie część z tego weszła do produkcji. Dysponuje "instrukcją technologiczną" produkcji tejże 12. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 No drożdże to chyba w ogóle z białka się składają. 45 - 60 % suchej masy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 jeszcze mogą to być białka. Można napisać osad drożdżowo-białkowy. No drożdże to chyba w ogóle z białka się składają. no to jak powiedzenie że piwo składa się z wody. Wszystkie błony są zbudowane z lipidów. Rybosomy są z kwasów nukleinowych. To jakby mieć butelkę piwa i wody i powiedzieć że w sumie ma się tylko wodę Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 jeszcze mogą to być białka. Można napisać osad drożdżowo-białkowy. No drożdże to chyba w ogóle z białka się składają. no to jak powiedzenie że piwo składa się z wody. Wszystkie błony są zbudowane z lipidów. Rybosomy są z kwasów nukleinowych. To jakby mieć butelkę piwa i wody i powiedzieć że w sumie ma się tylko wodę Chodzi mi o to, że nie ma co cudować. To jest osad drożdżowy i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebpa Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 na wlasne potrzeby zmodyfikowalem jedna z powyzszych instrukcji, moze komus sie przyda. Po wydrukowaniu na A4 w liczbie 9 sztuk, wielkosc idealna by nakleic jako kontretykieta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now