bartes Opublikowano Środa o 21:07 Udostępnij Opublikowano Środa o 21:07 Cześć, jestem po swoim pierwszym warzeniu i obecnie przebiega fermentacja (nie przelewałem na cichą). Mineło już 20 dni od momentu zadania drożdzy a z rurki fermentacyjnej nadal co jakiś czas ulatuje gaz. Gdy wyrównam poziom wody w rurce fermentacyjnej (naciskając przykrywke aby wyrównać ciśnienie), wystarczy około 3-4h aby gaz osiągnął kolanko u dołu rurki ponownie. W około 14 dniu chciałem przelać na cichą, ale właśnie ze względu na to dość sporadyczne - ale nadal jednak - bulkanie oraz fakt że zmierzone blg było miedzy 4-5, zdecydowałem się zrezygnować z przelewania na cichą. Moje pytanie brzmi czy taka produkcja gazu jest normalna czy jednak ta fermentacja nadal przebiega i przelewanie do butelek na tym etapie może się skończyć niedofermentowanym piwem i "granatmi"? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Środa o 21:48 Udostępnij Opublikowano Środa o 21:48 Drożdże produkują co2 i długo będzie bulkało po fermentacji.Ile blg początkowe było?Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartes Opublikowano 8 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Niestety pomiar blg przed dodaniem drożdzy przegapiłem. Według przepisu powinno być 12blg Drożdze Fermentis S-04, temeratura miedzy 19-22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się