Skocz do zawartości

Koniec fermentacji a bulkanie/ilosc produkowanego gazu


bartes

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

jestem po swoim pierwszym warzeniu i obecnie przebiega fermentacja (nie przelewałem na cichą).

 

Mineło już 20 dni od momentu zadania drożdzy a z rurki fermentacyjnej nadal co jakiś czas ulatuje gaz.

Gdy wyrównam poziom wody w rurce fermentacyjnej (naciskając przykrywke aby wyrównać ciśnienie), wystarczy około 3-4h aby gaz osiągnął kolanko u dołu rurki ponownie.

 

W około 14 dniu chciałem przelać na cichą, ale właśnie ze względu na to dość sporadyczne - ale nadal jednak - bulkanie oraz fakt że zmierzone blg było miedzy 4-5, zdecydowałem się zrezygnować z przelewania na cichą.

 

Moje pytanie brzmi czy taka produkcja gazu jest normalna czy jednak ta fermentacja nadal przebiega i przelewanie do butelek na tym etapie może się skończyć niedofermentowanym piwem i "granatmi"?

 

Z góry dziękuję za pomoc.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.