bmalkow Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Dlatego nigdy więcej nie wsypię więcej niż 6kg słodów do gara.Człek się uczy' date=' człek nabiera doświadczenia.[/quote'] Ilu litrowy ten gar ? Podobno 30l Zapodałem 7.4kg słodu do 20 litrów wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Dlatego nigdy więcej nie wsypię więcej niż 6kg słodów do gara.Człek się uczy' date=' człek nabiera doświadczenia.[/quote'] Ilu litrowy ten gar ? Podobno 30l Zapodałem 7.4kg słodu do 20 litrów wody. Zerknij do mojego tematu o warzeniu , do lodówki turystycznej 30l daje 8-9 kg słodu i wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 To ja nie wiem jak Ty to mieszasz. Albo mnie w ch. zrobili w piwodzieju, bo sam nie warzyłem worków tylko polegałem na napisach na naklejkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Podobno 30lZapodałem 7.4kg słodu do 20 litrów wody. To daje 2,7:1 (woda:słód) - nie powinno być tragedii. Ja z reguły zacieram z gęstościami 2,5-3, ale np ostatnie American IPA zacierałem 2,3:1 i dało radę. Tzn ja dałem radę. Mieszać. Hmm... ale próby jodowej nie robiłem. Kiedyś zacierałem portera z gęstością 2,2:1 (a może i ciut mniej) i to już było za dużo. Mimo mieszadła trochę się przypaliło na dnie. Wtedy obiecałem sobie, że nie będę robił tak gęstych nastawów. No chyba, że będę zacierał jednotemperaturowo... Ale to było 3 lata temu i jak widać powyżej już się przestałem prawie tym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 To ja nie wiem jak Ty to mieszasz.Albo mnie w ch. zrobili w piwodzieju, bo sam nie warzyłem worków tylko polegałem na napisach na naklejkach Znając profesjonalizm "piwodziejów " wątpię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Podobno 30lZapodałem 7.4kg słodu do 20 litrów wody. Ww tym przypadku powinien być jeszcze luz w garnku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się