rafple Opublikowano Środa o 07:09 Udostępnij Opublikowano Środa o 07:09 Jeśli bez ciśnienia to złączka plus kawałek wężyka cos jak "blow off" poprowadzone do jakiegoś pojemnika z woda bądź roztworem starsan i po dwóch-trzech tygodniach obserwujesz wydzielanie dwutlenku. Jeśli ciśnieniowo to dodatkowo reduktor na którym ustawiasz ciśnienie i od niego tak samo odprowadzenie do butelki z cieczą. Optymalnie dla lekkiego Ale zostawić na 3 tygodnie i nie zawracać sobie gitary, po tym czasie do lodówki i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Czwartek o 12:05 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 12:05 (edytowane) W dniu 18.06.2025 o 06:57, rybak16 napisał(a): Hejo, odkopie miałem krótka przerwę ale już wróciłem. Właśnie fermentuje Ape w pepsikeg - na razie nie ciśnieniowo. Zastanawiam się jak sprawdzacie w takiej sytuacji postęp? Ja używałem ispindla ale pepsikeg tak blokuje sygnał że niestety z wifi mi się nie łączy. Jest ktoś kto tak fermentuje? Jak rozumiem jedyna opcja to pobieranie próbek? To może być problematyczne jak zacznę działać ciśnieniowo. Fermentuję ciśnieniowo i nie sprawdzam postępu. Nie widzę potrzeby grzebania w piwie. Klasyczne 12 BLG w temperaturze pokojowej jest gotowe po 10dniach, mocniejsze zostawiam na dwa tygodnie. Edytowane Czwartek o 12:06 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 10 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu No właśnie gdybym tylko kegowal to pewnie bym się nie przejmował. Ale po zlaniu do kega i angażowaniu zdarza mi się butelkować. Boje się w takiej sytuacji o granaty jak niedofermentuje aktualnie czekam aż po odłączeniu tej rurki blow off i podłączeniu po godzinie nie poleci gaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi