Regis Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) Znalazłem stare surowce i postanowiłem uwarzyć kociołek panoramixa, nie miałem drożdży, ale warzyłem coś innego kilka dni wcześniej i postanowiłem pozyskać drożdże z fermentującego piwa. Tak wyszło, że akurat miałem czas na warzenie, ale nie miałem czasu na zamówienie nowych drożdży. Uwarzyłem ciemne piwo ok 14 blg, 4 dni wcześniej miałem nastawione jaśniejsze, też około 14 blg. Górna fermentacja na s-04, temperatura 18* C, chyba już się zbliżała do końca, bo bulgotanie mniej intensywne i na powierzchni prawie nie było piany. Zaczerpnąłem 2 szklanki (około 400 ml) z tej warki i wlałem do nowego piwa. Liczyłem na szybki start, ale po około 24h jeszcze nie widzę żadnego efektu. Zastanawiam się czy potrzebne będzie więcej drożdży? Tzn szukałem informacji ile drożdży może pływać w fermentującym jeszcze piwie (około 4 dni od startu), ile takiego piwa należałoby przelać do drugiego fermentora, żeby z sukcesem zacząć nową fermentację. Zdaję sobie sprawę, że jest tu dużo zmiennych: rodzaje drożdży, gęstość i natlenienie brzeczki, temperatura itp. Ale może ma ktoś takie ogólne pojęcie, ile takiego fermentującego piwa potrzeba jako starter? Edytowane 9 godzin temu przez Regis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) @Regis Do takiego piwa potrzebujesz 200-300ml GĘSTWY, a nie młodego piwa z unoszącymi sie w nim drożdżami. Polecam najpierw sprawdzić, potem robić: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Nie wiem, czy 3-4 litry młodego piwa miałyby odpowiednią ilość drożdży - po 4 dniach fermentacji zapewne widzisz je osiadające się już na na dnie fermentora. Jeśli mass jakieś drożdże w domu to je zadaj, jak nie to zaopatrz się w nie jutro. Zresztą, 8 lat temu miałeś podobny pomysł i dostałeś jasną informację, co zrobić:: Edytowane 9 godzin temu przez fotohobby zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 8 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Tak, kiedyś miałem podobny plan, finalnie użyłem gęstwy. Jak wcześniej używałem gęstwy, to dawałem coś około 100 ml i fermentacja zawsze szybko ruszała. Jeśli jutro do wieczora fermentacja nie ruszy, to obecne piwo przeleję na cichą i zbiorę gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się