zgoda Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Lubelski został zarejestrowany w latach 60-tych, więc na jakieś 30 lat produkcji w Grodzisku się załapał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof63 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Raczej nie. Od rejestracji do rozpowszechnienia upraw mija kilka lat. Gdzieś widziałem informację, że Lubelski rozpowszechnił się w połowie lat siedemdziesiątych. Ale mniejsza z tym. W kilkusetletniej historii piwa grodziskiego czas narażenia go na chmiel Lubelski jest nieznaczny. Podstawą był chmiel wielkopolski, wyprowadzony w XVII w. z chmielu czeskiego, oraz chmiel śląski (np. ziębicki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Sprawdziłem, rejestracja Lubelskiego to 1964, rejestracja Lomika to 1988, więc tym bardziej nie był on używany do Grodziskiego. I raczej nie ma on nic wspólnego z chmielami wielkopolskimi. Marynka za komuszych czasów potrzebowała 2 lata na całkowite wyeliminowanie Brewers Gold z uprawy i 3-4 lata na Northern Brewer. Za tym, że Lubelski szybko się rozpowszechnił przemawia fakt, że wcześniej hodowana tzw. "populacja Czeska" (sprowadzony do Polski po II w.ś. Żatecki) sprawiała na terenach Polski ogromne problemy. Niestety, odmiany wielkopolskie się nie zachowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof63 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Z tym Lomikiem to rzeczywiście jakaś kicha, wszyscy sprzedawcy podają w opisie, że był używany do piwa grodziskiego i nie przyszło mi do głowy, żeby to sprawdzić. Żywy dowód, jak bezkrytycznie powiela się rózne bzdury i tworzy z nich prawdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Czyli na dziś - jaka najbardziej realna receptura na Grodziskie? Słody,chmiele, drożdże? W lutym chcę zamówić produkty na Grodziskie w Polsce i sprowadzić je do Edynburga, bo tu na tym polu braki, a chłopcem będąc Grodziskie pijałem ( lata 1968-1970 woj. zielonogórskie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Wczoraj piłem Piwo z Grodziska. Pierwsze, co zauważyłem to zapach i smak... wędzonej szynki. Do tego ta piana, nawet Hefe z tak obfitą nie widziałem - spora była trudność to nalać do szklanicy mimo, iż butelka miała zaledwie 400ml.BTW- mógłby ktoś wrzucić opis stylu tutaj - http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 mógłby ktoś wrzucić opis stylu masz go tu http://www.piwo.org/topic/16959-27-historical-beerpiwo-historyczne-grodziskie/ Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 (edytowane) OK ale wolałbym jednak, aby było na wiki razem z pozostałymi stylami, gdzie łatwiej i szybciej znaleźć EDIT: smak szynkowej/bekonowej wędzonki jest nieodpowiedni. Ale... ale ja taki właśnie wyczułem - i w aromacie i w smaku. Co jest? Edytowane 19 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 OK ale wolałbym jednak, aby było na wiki razem z pozostałymi stylami, zwróć uwagę, że nasze wiki zawiera opisy wg BJCP 2008, a Grodziskie pojawiło się w zestawieniu BJCP 2015, tak więc Twoja wola teraz nie będzie chyba spełniona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 nasze wiki zawiera opisy wg BJCP 2008 To trzeba iść z duchem czasu i przeredagować wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 To trzeba iść z duchem czasu i przeredagować wiki no to do roboty Przy okazji, zwróciłeś uwagę na to w jakim dziale jest ten opis Grodziskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 (edytowane) OK ale wolałbym jednak, aby było na wiki razem z pozostałymi stylami, gdzie łatwiej i szybciej znaleźć smak szynkowej/bekonowej wędzonki jest nieodpowiedni. Ale... ale ja taki właśnie wyczułem - i w aromacie i w smaku. Co jest? Najlepiej jakbyś powąchał sobie jednocześnie jedno obok drugiego piwo wędzone dębem i bukiem. Ta wędzonka jest po prostu inna, a skojarzenia to już każdy może mieć indywidualne. Poza tym ten opis z pierwszego posta przy naszym obecnym poziomie wiedzy jest miejscami nieaktualny/nieprecyzyjny. Edytowane 19 Listopada 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Nigdzie też nie nspisano że to ikona stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Czyli co? Wędzona szynka jest ok? Ciekawe, co na to piwiedziałby mistrz @kopyr...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Przy okazji, zwróciłeś uwagę na to w jakim dziale jest ten opis Grodziskiego? Dokształcając się głównie korzystam z wiki ale widzę, że trzeba mi odświerzyć język angielski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 odświerzyć Polski najwyraźniej też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Całe życie człowiek się uczy a i tak umiera głupi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Czyli co? Wędzona szynka jest ok? Ciekawe, co na to piwiedziałby mistrz @kopyr...? NIE jest! Poczytaj trochę o stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Poczytaj trochę o stylu. A może Ty najpierw przeczytasz co ja piszę - ze zrozumieniem przeczytasz? Odsyłam do postu #83 w tym wątku Pytam, aby się upewnić - nie zawsze to, co jest napisane na forum bądź w piwnej wiki to prawda. Tyle.Czyli rozumiem, że to co wyczułem w Piwie z Grodziska dyskwalifikuje je jako stylowe piwo grodziskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Z jednej strony taki niski poziom alkoholu w tym piwie, że można powiedzieć, że to damski browar a z drugiej strony ciężko sobie wyobrazić żeby kobieta powiedziała "Tak. Szynka w piwie to jest to czego mi brakowało." ...idąc stereotypami oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Poczytaj trochę o stylu. A może Ty najpierw przeczytasz co ja piszę - ze zrozumieniem przeczytasz? Odsyłam do postu #83 w tym wątku Pytam, aby się upewnić - nie zawsze to, co jest napisane na forum bądź w piwnej wiki to prawda. Tyle. Czyli rozumiem, że to co wyczułem w Piwie z Grodziska dyskwalifikuje je jako stylowe piwo grodziskie? Grodziskie jest ok. Za jakiś czas (może) nauczysz się prawidłowo rozpoznawać i nazywać smaki i aromaty. Strasznie dużo się mądrujesz. Ogarnij się i doceń to co inni zrobili na tym forum/wiki a nie ciągłe pretensje, że coś jest napisane albo nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 A może Ty najpierw przeczytasz co ja piszę - ze zrozumieniem przeczytasz? Odsyłam do postu #83 w tym wątku Pytam, aby się upewnić - nie zawsze to, co jest napisane na forum bądź w piwnej wiki to prawda. Tyle. Czyli rozumiem, że to co wyczułem w Piwie z Grodziska dyskwalifikuje je jako stylowe piwo grodziskie? W Grodziskim z Fortuny charakter wędzonki jest w porządku. Wędzonka w tym stylu ma być po prostu dębowa, a nie bukowa. A to właśnie bukową z reguły interpretuje się jako szynkową i taki jest ogólnie przyjęty deskryptor. Ale deskryptory oczywiście każdy może mieć swoje i nie musisz odczuwać tego tak jak inni. Enethion i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 OK ale wolałbym jednak, aby było na wiki razem z pozostałymi stylami, gdzie łatwiej i szybciej znaleźć smak szynkowej/bekonowej wędzonki jest nieodpowiedni.Ale... ale ja taki właśnie wyczułem - i w aromacie i w smaku. Co jest?Najlepiej jakbyś powąchał sobie jednocześnie jedno obok drugiego piwo wędzone dębem i bukiem. Z doświadczenia nie tylko tłumaczenia opisu, ale i sędziowania stylu - JEST różnica, jeśli chodzi o drewno i warto sobie zrobić porównanie, jak pisze Oskar. Słód wędzony bukiem wnosi do Grodzisza szynkową przesadę i ciężkość, która w tym stylu nie jest na miejscu, choć w np. Rauchbocku będzie wspaniała. Ale to jest jeszcze nic - kiedyś na konkursie zdarzyło się (piwowar potem potwierdził) Grodziskie uwarzone ze słodu... peated Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 W Grodzisku jak sędziowaliśmy wariacje na temat Grodzisza to też się jakieś peated trafiło Teraz chyba każdy styl da się znaleźć w wersji torfowej. Najgorzej, że już w multitapach przestają pisać 'peated' a jest tylko 'smoked'. Człowiek spodziewa się normalnej wędzonki a tu dostaje takie cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) odświerzyć Polski najwyraźniej też. Ale chujowa uwaga. Gościu, od pewnego czasu Cię obserwuję i generalnie posty na tym poziomie to u Ciebie norma, nie rób drugiego browar bizu tutaj. Boże. Rzygać się chce... Edyta: da się ignorować użytkownika? Edytowane 21 Listopada 2016 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się