Cervesia Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Moja przygoda z produkcją alkoholu zaczęła się dzięki koledze, który sam miał kilka nastawów w szklanych balonach. Zapytałem, co to jest, a on włączył mi Malinowy Nos i zaczęliśmy oglądać. Od tego czasu przez kilka lat zrobiłem parę win oraz cydrów. Przez większość czasu piłem jednak głównie piwo o różnej jakości. W końcu dotarłem do etapu, w którym zaczęło mi przeszkadzać to, że tanie piwo jest kiepskiej jakości, a z kolei piwo lepszej jakości jest dosyć drogie. Pomyślałem więc, czemu by nie spróbować zrobić własnego piwa. Z tego względu, postanowiłem w tym roku wraz z bratem spróbować swoich sił i po raz pierwszy zrobiliśmy piwo z brekwitu (na początek). Popełniliśmy kilku błędów (dość amatorskich), lecz piwo wyszło w smaku całkiem niezłe. Zacząłem oglądać Kopyra, poprzeglądałem fora i przeczytałem wiki na temat pierwszego piwa z brewkitu, o paru poradach na początek oraz o samym gatunku piwa, które robiliśmy. Nawet mam książkę ,,Domowe Warzenie Piwa'' Richarda Lehrla. Mimo to, założyłem konto, aby móc zadać kilka ,,prozaicznych'' pytań i dowiedzieć się więcej przy dalszym rozwoju. Mam nadzieje, że będę mógł liczyć na pomoc, oraz że może kiedyś sam będę w stanie jej udzielać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Witaj na forum - to dobre miejsce do czytania, pytania. Powodzenia w warzeniu i forumowaniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi