przemo76 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam, wszystkich "pozytywnie zachmielonych" Zaczynam moją przygodę z domowym wyrobem piwka. Ponieważ lubię piwo, a to co oferują nam koncerny nie nadaje się do picia (no może co najwyżej do upicia się), postanowiłem sprawdzić swe siły na polu warzenia. Rozpoczynam od Wes-owego zestawu puszkowego. Jasne domowe. Pucha słodu nachmielonego -1,7 - jasny. Pucha słodu 1,2kg - jasny. Woda - 16ltr. °Blg 14,5 Drożdże - Danstar Windsor 11gr. Temperatura zadania drożdży 28°C ( oj wysoka ) Następne dni w normie tzn. 19-21°C Burzliwa fermentacja przebiegła naprawdę burzliwie. Po około 12 godz. piana (4cm) już opadła. Postało tak 6 dób Przelałem na cichą przy 4,5°Blg. ....i czekam. Pozdrawiam Przemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Witamy A my warzymy własnie ze słodu z zacieraniem. Pozdrowienia Mateo i Zdzicho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam. Fajny początek piwowarstwa, dobrze wybrałeś surowce. Zwłaszcza cieszy mnie dobór drożdży. Uzyskasz bardzo treściwe piwo, bo te drożdże maksymalnie zejdą na cichej do 4°Blg . Używam ich zazwyczaj do stoutów i cenię sobie ten smak. Widzę że następnym krokiem będzie zacieranie, czego Ci życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 I ja witam kolejnego piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Witaj, życzę Ci udanego piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo76 Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Witam, ponownie. Naczytałem się trochę i postanowiłem zabutelkować dzisiaj "Alberta". Postało na cichej od niedzieli do dzisiaj (4,5 dnia) °Blg pozostało na tym samym poziomie tzn.ok 4,5°Blg . Wyszło 14 litrów. Mam nadzieję że się ładnie nagazuje. Użyłem suchego ekstraktu jasnego - po około jednej płaskiej łyżeczce na butelkę 0,5 ltr. Pozostaje czekać. Jutro zabieram się za następną warkę. Tym razem będzie to piwo ciemne. 1,7 kg - puszka słodu nachmielona Wes'owa ciemna. 1,2 kg - puszka słodu ciemna. Drożdże Safbrew T-58 - saszetka 10g Chcę to zapodać w nieco większej ilości wody, tak aby miało max 11°Blg . A później to już zacieram na 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Zapewne wszyscy wiedzą o co chodzi, ale należy się mała poprawka : puszka słodu puszka ekstraktu słodowego -słód to odrobinę co innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się