Bieluch Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Witam wszystkich Wiosna coraz bliżej, więc pasowało by posiać (lub posadzić) chmiel. To będzie mój pierwszy raz, i nie mogę znaleźć nasion, zamiast tego są sadzonki lub nasiona chmielu zwyczajnego (czyli tego dzikiego). Wolę nasiona zamiast sadzonek przez cenę oczywiście. Ma ktoś propozycje gdzie znaleźć ten zielony szafran? P.S. celuje w Lubelski i Sybillę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 17 minut temu, Bieluch napisał(a): Witam wszystkich Wiosna coraz bliżej, więc pasowało by posiać (lub posadzić) chmiel. To będzie mój pierwszy raz, i nie mogę znaleźć nasion, zamiast tego są sadzonki lub nasiona chmielu zwyczajnego (czyli tego dzikiego). Wolę nasiona zamiast sadzonek przez cenę oczywiście. Ma ktoś propozycje gdzie znaleźć ten zielony szafran? P.S. celuje w Lubelski i Sybillę Ojojoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 20 minut temu, Bieluch napisał(a): Witam wszystkich Wiosna coraz bliżej, więc pasowało by posiać (lub posadzić) chmiel. To będzie mój pierwszy raz, i nie mogę znaleźć nasion, zamiast tego są sadzonki lub nasiona chmielu zwyczajnego (czyli tego dzikiego). Wolę nasiona zamiast sadzonek przez cenę oczywiście. Ma ktoś propozycje gdzie znaleźć ten zielony szafran? P.S. celuje w Lubelski i Sybillę Czytałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieluch Opublikowano 15 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 33 minuty temu, anteks napisał(a): Ojojoj Można rozwinąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 32 minuty temu, Bieluch napisał(a): Można rozwinąć? Rozumiem że zgłębiłes temat uprawy chmielu. Używałeś już szyszek w swoim Browarze Ps co do ceny to chyba nie duży koszt, a nawet można za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cervesia Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, Bieluch napisał(a): Witam wszystkich Wiosna coraz bliżej, więc pasowało by posiać (lub posadzić) chmiel. To będzie mój pierwszy raz, i nie mogę znaleźć nasion, zamiast tego są sadzonki lub nasiona chmielu zwyczajnego (czyli tego dzikiego). Wolę nasiona zamiast sadzonek przez cenę oczywiście. Ma ktoś propozycje gdzie znaleźć ten zielony szafran? P.S. celuje w Lubelski i Sybillę Masz dwie możliwości: kupno sadzonek (ewentualnie nasion) od firmy lub osoby prywatnej, albo zamówienie sztobrów z instytutu badawczego uprawy roślin. Kupno sadzonek Same sadzonki można kupić czasami na portalach aukcyjnych (allegro, allegro lokalnie, olx, ebay) lub zapytać się tutaj na forum i oczekiwać na dobrego samarytanina, który odstąpiłby trochę chmielu (za darmo lub za parę zł). Może nie dokładnie szukałeś, ale Lubelski i Sybillę spokojnie kupisz teraz na alledrogo. https://allegro.pl/oferta/sadzonki-chmielu-sybilla-polski-chmiel-doniczka-p9-aromat-15737289373?fromVariant=16439155149 https://allegro.pl/oferta/sadzonki-chmielu-lubelski-polski-chmiel-doniczka-c2-piekny-aromat-15345825751?reco_id=168df0d9-fa16-11ef-a5ab-3ed8b4c66886&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Lubelski co prawda dosyć drogi. Jak kupowałem, to był dostępny jeszcze Lubelski w doniczce P9 za około 15 zł, pamiętam, że było tego około 80 szt., więc może po prostu wygasła oferta. Warto się o to dopytać sprzedawcy. Nasiona czasami też się pojawiają, ale bardzo rzadko. Z tego co czytałem na forum, to robiono nawet zrzutki i sprawdzali nasiona z Ameryki. Moim zdaniem nie ma sensu ich kupować, gdy masz możliwość zdobycia sztobrów lub sadzonek (dodatkowo czasami są droższe od samych sadzonek). Zamówienie sztobrów Jeśli nie chcesz wydawać kasy, to możesz jeszcze złożyć zamówienie na sztobry z IHAR (https://wyszukiwarka.ihar.edu.pl/pl/search?originId=GBR&sortBy=COUNTRYOFORIGIN&sortOrder=DESC&query=Humulus lupulus&page=2 ). Zakładasz tam konto, wchodzisz w wyszukiwarkę, wpisujesz ,,Humulus lupus'' i szukasz odpowiedniego gatunku, dodajesz do koszyka, akceptujesz umowę SMTA i składasz zamówienie, dostajesz potwierdzenie na e-mail i czekasz. Koszt tego jest całkowicie darmowy (włącznie z wysyłką). W razie czego możesz też anulować zamówienie, jakbyś się rozmyślił (nie spodobała się ta umowa SMTA lub przesadziłbyś z ilością sztobrów 😆), wystarczy napisać do nich e-mail, nie robią z tego problemu (noo, chyba że piszesz do nich dzień przed wysyłką). Całkiem fajne, jednak to rozwiązanie ma parę wad. Nie zawsze będzie u nich dostępny pożądany gatunek chmielu, musisz czekać do kwietnia (ale w sumie i tak trzeba czekać), jesteś zobowiązany umową SMTA (z tego co zrozumiałem, to wykorzystanie chmielu jest tylko na własny użytek czyt. nie do zastosowań komercyjnych, jeśli jednak zaczniesz to wykorzystywać komercyjnie, to musisz zapłacić prowizję około 1% od 70% kwoty sprzedaży) i przysłane sztobry nie zawsze muszą ci rosnąć. Na twoim miejscu, to brałbym sadzonki, a dlaczego? Bo masz już w miarę dobrze rozwiniętą i silną roślinę, którą w zasadzie wystarczy tylko posadzić i regularnie podlewać. Przy sztobrach i zwłaszcza nasionach jest duże ryzyko niepowodzenia, nawet jeśli masz duże doświadczenie. Nie tracisz też czasu, bo będziesz miał też szybszy wzrost i będzie większe prawdopodobieństwo dużej ilości szyszek. Dodatkowo jakbyś w przyszłości chciał coś sprzedawać, czy to piwo, same szyszki lub nawet sadzonki, to nie stresujesz się tą umową SMTA. I parę rzeczy na start, bo napisałeś, że to twój pierwszy chmielnik. Jeśli chodzi o ilość na początek, to brałbym po dwie sztuki (jak jesteś pewny chmielu). Jednak jeśli to za drogo, to na początek wystarczy Ci jedna sztuka z każdego rodzaju chmielu. Powinieneś mieć szyszki w tym roku na tyle dużo, aby sprawdzić, czy ten chmiel Ci odpowiada. Jak Ci się spodoba, to zawsze możesz rozmnożyć sadzonkę poprzez uzyskane sztobry podczas pielęgnacji (ale wymaga to dłuższego czasu) lub później dokupić większą ilość sadzonek. Jeśli chodzi o same zasady sadzenia, nawożenia i pielęgnacji, rozpoznawania i przeciwdziałania chorobom to z publikacji świetna jest ,,Metodyka Integrowanej ochrony roślin dla uprawy chmielu'' Urszuli Skomrej. Praktycznie wszystko tam jest (Tutaj masz pdf od elroya). Z dodatkowych publikacji jest jeszcze ,,Uprawa chmielu i jego użycie'', ale jest to dosyć przestarzała i napisana dosyć zagmatwanie książka. Z filmów fajnie wytłumaczone i pokazane jest to przez Sebastiana. Z zagranicznych filmów dobry jest też ten materiał. I to chyba wszystko z tych rzeczy na początek. Choć muszę się przyznać, że nadal jestem początkującym, jeśli chodzi o uprawę chmielu, to oglądałem i czytałem dużo tekstu, co zajęło mi sporo czasu, dlatego poświęciłem trochę czasu i podałem rzeczy, które sam chciałbym wiedzieć bez niepotrzebnego przebierania między stronami tekstu, mimo że jeszcze wiele rzeczy przede mną. Tak czy siak, mam nadzieję, że coś z tego przyda się Tobie lub innym. Życzę Ci powodzenia. Edytowane 9 godzin temu przez Cervesia Bieluch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 minut temu Udostępnij Opublikowano 12 minut temu Nie wiem gdzie mieszkasz ale może w okolicy sa jakieś uprawy chmielu. Można sie tam usmiechnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieluch Opublikowano 11 minut temu Autor Udostępnij Opublikowano 11 minut temu 9 godzin temu, Cervesia napisał(a): Masz dwie możliwości: kupno sadzonek (ewentualnie nasion) od firmy lub osoby prywatnej, albo zamówienie sztobrów z instytutu badawczego uprawy roślin. Kupno sadzonek Same sadzonki można kupić czasami na portalach aukcyjnych (allegro, allegro lokalnie, olx, ebay) lub zapytać się tutaj na forum i oczekiwać na dobrego samarytanina, który odstąpiłby trochę chmielu (za darmo lub za parę zł). Może nie dokładnie szukałeś, ale Lubelski i Sybillę spokojnie kupisz teraz na alledrogo. https://allegro.pl/oferta/sadzonki-chmielu-sybilla-polski-chmiel-doniczka-p9-aromat-15737289373?fromVariant=16439155149 https://allegro.pl/oferta/sadzonki-chmielu-lubelski-polski-chmiel-doniczka-c2-piekny-aromat-15345825751?reco_id=168df0d9-fa16-11ef-a5ab-3ed8b4c66886&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Lubelski co prawda dosyć drogi. Jak kupowałem, to był dostępny jeszcze Lubelski w doniczce P9 za około 15 zł, pamiętam, że było tego około 80 szt., więc może po prostu wygasła oferta. Warto się o to dopytać sprzedawcy. Nasiona czasami też się pojawiają, ale bardzo rzadko. Z tego co czytałem na forum, to robiono nawet zrzutki i sprawdzali nasiona z Ameryki. Moim zdaniem nie ma sensu ich kupować, gdy masz możliwość zdobycia sztobrów lub sadzonek (dodatkowo czasami są droższe od samych sadzonek). Zamówienie sztobrów Jeśli nie chcesz wydawać kasy, to możesz jeszcze złożyć zamówienie na sztobry z IHAR (https://wyszukiwarka.ihar.edu.pl/pl/search?originId=GBR&sortBy=COUNTRYOFORIGIN&sortOrder=DESC&query=Humulus lupulus&page=2 ). Zakładasz tam konto, wchodzisz w wyszukiwarkę, wpisujesz ,,Humulus lupus'' i szukasz odpowiedniego gatunku, dodajesz do koszyka, akceptujesz umowę SMTA i składasz zamówienie, dostajesz potwierdzenie na e-mail i czekasz. Koszt tego jest całkowicie darmowy (włącznie z wysyłką). W razie czego możesz też anulować zamówienie, jakbyś się rozmyślił (nie spodobała się ta umowa SMTA lub przesadziłbyś z ilością sztobrów 😆), wystarczy napisać do nich e-mail, nie robią z tego problemu (noo, chyba że piszesz do nich dzień przed wysyłką). Całkiem fajne, jednak to rozwiązanie ma parę wad. Nie zawsze będzie u nich dostępny pożądany gatunek chmielu, musisz czekać do kwietnia (ale w sumie i tak trzeba czekać), jesteś zobowiązany umową SMTA (z tego co zrozumiałem, to wykorzystanie chmielu jest tylko na własny użytek czyt. nie do zastosowań komercyjnych, jeśli jednak zaczniesz to wykorzystywać komercyjnie, to musisz zapłacić prowizję około 1% od 70% kwoty sprzedaży) i przysłane sztobry nie zawsze muszą ci rosnąć. Na twoim miejscu, to brałbym sadzonki, a dlaczego? Bo masz już w miarę dobrze rozwiniętą i silną roślinę, którą w zasadzie wystarczy tylko posadzić i regularnie podlewać. Przy sztobrach i zwłaszcza nasionach jest duże ryzyko niepowodzenia, nawet jeśli masz duże doświadczenie. Nie tracisz też czasu, bo będziesz miał też szybszy wzrost i będzie większe prawdopodobieństwo dużej ilości szyszek. Dodatkowo jakbyś w przyszłości chciał coś sprzedawać, czy to piwo, same szyszki lub nawet sadzonki, to nie stresujesz się tą umową SMTA. I parę rzeczy na start, bo napisałeś, że to twój pierwszy chmielnik. Jeśli chodzi o ilość na początek, to brałbym po dwie sztuki (jak jesteś pewny chmielu). Jednak jeśli to za drogo, to na początek wystarczy Ci jedna sztuka z każdego rodzaju chmielu. Powinieneś mieć szyszki w tym roku na tyle dużo, aby sprawdzić, czy ten chmiel Ci odpowiada. Jak Ci się spodoba, to zawsze możesz rozmnożyć sadzonkę poprzez uzyskane sztobry podczas pielęgnacji (ale wymaga to dłuższego czasu) lub później dokupić większą ilość sadzonek. Jeśli chodzi o same zasady sadzenia, nawożenia i pielęgnacji, rozpoznawania i przeciwdziałania chorobom to z publikacji świetna jest ,,Metodyka Integrowanej ochrony roślin dla uprawy chmielu'' Urszuli Skomrej. Praktycznie wszystko tam jest (Tutaj masz pdf od elroya). Z dodatkowych publikacji jest jeszcze ,,Uprawa chmielu i jego użycie'', ale jest to dosyć przestarzała i napisana dosyć zagmatwanie książka. Z filmów fajnie wytłumaczone i pokazane jest to przez Sebastiana. Z zagranicznych filmów dobry jest też ten materiał. I to chyba wszystko z tych rzeczy na początek. Choć muszę się przyznać, że nadal jestem początkującym, jeśli chodzi o uprawę chmielu, to oglądałem i czytałem dużo tekstu, co zajęło mi sporo czasu, dlatego poświęciłem trochę czasu i podałem rzeczy, które sam chciałbym wiedzieć bez niepotrzebnego przebierania między stronami tekstu, mimo że jeszcze wiele rzeczy przede mną. Tak czy siak, mam nadzieję, że coś z tego przyda się Tobie lub innym. Życzę Ci powodzenia. Jasny gwint wszystkiego się dowiedziałem dzięki 100-krotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi