Slawulo Opublikowano wczoraj o 09:24 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:24 (edytowane) Cześć Wszystkim 🙂 Ostatnio butelkowałem piwo robione z brekwitu dane w tabelce poniżej. Fermentacja bardzo szybko się zaczęła chyba w ten sam dzięń i była bardzo burzliwa, Stało ok 2.5 tyg, bardzo ładnie się wyklarowało, wszystko ładnie opadło. Dałem jak zwykle syrop cukrowy 2,9 g na butelkę, przeważnie zawsze tak robię, ale tym razem bardzo słabo nagazowane po 2.5 tygodnia , co może być przyczyną ? Pytam, ponieważ w ten weekend rozlewam kolejne na tej samej gęstwie, tez jest bardzo wyklarowane i chciałbym mieć bardziej nagazowane. Wiem więcej cukru, ale przeważnie zawsze dawałem ok.3 gram i było ok. Ogólnie czy te drożdże inaczej "pracują" niż US-05, bo zawsze na takich robiłem. Edytowane 6 godzin temu przez Slawulo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano wczoraj o 10:50 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 10:50 Chyba nie podałeś na jakich drożdżach robiłeś, bo z postu wnioskuję że zwykle robisz na US-05 i teraz użyłeś czegoś innego. W jakiej temperaturze trzymasz butelki? Ile szt butelek już sprawdziłeś? Jaki stosunek cukru do wody użyłeś w syropie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano wczoraj o 13:38 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:38 Użyłem drożdży do ALE - US-04 (rzeczywiście w tabelce podane są US-05), po rozlewie butelki stoją w piwnicy - ok 20C, cukru dałem 2,90 g na butelkę. To moja chyba 8 warka i zawsze tak samo robię i było bardziej nagazowanie (lepsza klarowność - mniej drożdży w piwie, bo opadły - słabsze nagazowanie?) Sprawdziłem 2 butelki , był mieszany syrop cukrowy, to raczej we wszystkich butelkach powinno być równo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano wczoraj o 14:32 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:32 S04 mają tendencję do "zasypiania" w trakcie pracy, podnieś temperaturę na tydzień i sprawdź czy coś się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się