Skocz do zawartości

Zakażenie brak aromatu w gotowym piwie


tomo280

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Borykam się już od czterech warek z problem jakim jest brak aromatu chmielowego w piwach typu apa i wysoka zalegająca goryczka po za tym w powie nie wyczuwalny jest smak chociaż te piwa robiłem już kilkakrotnie i zawsze wychodziły nie porównywalnie lepsze w smaku i aromacie. Po dwóch takich warkach stwierdziłem że to zakażenie i potraktowałem cały sprzęt NaOH lecz bez rezultatów w kolejnych warkach. Nie wiem co może być przyczyną jedynie co zmieniłem to sposób fermentacji ponieważ chciałem mieć większą kontrolę temperatury i na wiadra zakładam pas grzewczy  ze sterownikiem temperatury z zaizolowaną sondą przyklejoną nieco wyżej niż sam pas,temperaturę super utrzymuje lecz nie wiem czy nie przegrzewa w jakiś sposób piwa i stąd te problemy ponieważ fermentowałem waizena postawionego na regale i wszystko było ok. Jak nie to jak myślicie co może być przyczyną. Planuję kolejną Warkę ale jak mam otrzymać piwo jak poprzednie to szkoda mi czasu na warzenie..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.