Skocz do zawartości

Zatrzymana fermentacja - Oatmeal Stout


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Mam problem z zatrzymaną fermentacją. Jest to moja druga warka, a styl to Oatmeal Stout.

 

Piwo uwarzyłem 3 tygodnie temu, a ekstrakt początkowy wynosił 15 BLG. Płatki owsiane skleikowałem przed dodaniem do zacieru. Piwo od samego początku nie fermentowało jakoś bardzo burzliwie, ale wieko od wiadra się wybrzuszyło i co jakiś czas bulkało z rurki. Po 12 dniach zmierzyłem ekstrakt refraktometrem i okazało się, że drożdże przefermentowały tylko troche cukrów. Pomiar po przeliczeniu kalkulatorem wykazał 9,25 BLG.

 

Poczytałem trochę o sposobach na poradzenie sobie z zatrzymaną fermentacją i przeniosłem fermentor w cieplejsze miejsce i kilkukrotnie nim potrząsałem, aby wzbić drożdże z dna. Nie wznowiło to jednak fermentacji, więc dodałem drugi raz te same drożdże (US-05). Po 6 dniach zmierzyłem ekstrakt i wynosi on 8,2 BLG. Piwo w smaku nie jest słodkie. Jest wręcz gorzkie, a ten styl nie jest przecież intensywnie chmielony. Czy to możliwe, że cukry prostsze zostały przefermentowane, a te 8,2 BLG to dekstryny?

 

Schemat zacierania:

 

65°C    40 min
72°C    20 min
78°C    5 min

 

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że zacieranie mogło pójść nie tak i wytworzyło się dużo dekstryn, ale to dziwne, bo bardzo pilnowałem temperatury i ciągle mieszałem zacier. Da się coś jeszcze zrobić z tym piwem? Myślałem nad napowietrzeniem brzeczki jeszcze raz, ale nie wiem czy powinno się tak robić, bo nie mam praktyki. 

 

Kalkulator wyliczył 14.5 BLG, 34 IBU. Wyszło 8,5-9 litrów brzeczki nastawnej. Poniżej receptura:


Viking Pale Ale malt - 1 kg (40%)
Strzegom Monachijski typ I - 0.7 kg (28%)
Fawcett - Pale Chocolate - 0.2 kg (8%)
Weyermann - Carafa I - 0.1 kg (4%)
Weyermann Specjal W - 0.1 kg (4%)
Jęczmień palony - 0.1 kg (4%) 
Płatki owsiane - 0.3 kg (12%)

 

Magnum    6.5 g    60 min    15.5 % 
Cascade    11.5 g    5 min    7.9 %
East Kent Goldings    11.5 g    5 min    5.8 %

 

Drożdże US-05 - pół opakowania (drugie pół dodałem by wznowić fermentację)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Lesuaf

Nie doczytałem, że 8,3 to po przeliczeniu. Więc pomiar jest OK.

Rozumiem, że refraktometr skalibrowany ? Tzn w roztworze cukru 10 BLG pokazuje właśnie tyle ?

Zastanawia mnie tylko mnie tylko co chciałeś uzyskać przez spory underpitching ?

 

Żadne natlenianie nie ma sensu - jeśli ni schodzi niżej, butelkować obserwować nagazowanie i raczej spijać szybko

 

 

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Lesuaf napisał(a):

@fotohobby

 

Receptura na której bazowałem zakładała 1 paczkę drożdży na 20 litrów. Dlatego wrzuciłem pół paczki. Dopiero później doczytałem o tym, jak wylicza się potrzebną ilość drożdży. 

@Lesuaf

No właśnie, bo tu jedna ledwo starcza.

Jak natleniałeś ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A w jakiej temperaturze fermentowałeś? Skoro "nie fermentowało jakoś burzliwie", a ogólnie drożdże roboty za dużo nie wykonały, to może za niską tę temperaturę miałeś i poszły spać.

PS. Smakiem piwa przed nagazowaniem to się za bardzo nie sugeruj.

A, i zmierz dla porównania ten ekstrakt zwykłym spławikiem.

Edytowane przez Dawid Szatan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.