Lesuaf Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Cześć, Mam problem z zatrzymaną fermentacją. Jest to moja druga warka, a styl to Oatmeal Stout. Piwo uwarzyłem 3 tygodnie temu, a ekstrakt początkowy wynosił 15 BLG. Płatki owsiane skleikowałem przed dodaniem do zacieru. Piwo od samego początku nie fermentowało jakoś bardzo burzliwie, ale wieko od wiadra się wybrzuszyło i co jakiś czas bulkało z rurki. Po 12 dniach zmierzyłem ekstrakt refraktometrem i okazało się, że drożdże przefermentowały tylko troche cukrów. Pomiar po przeliczeniu kalkulatorem wykazał 9,25 BLG. Poczytałem trochę o sposobach na poradzenie sobie z zatrzymaną fermentacją i przeniosłem fermentor w cieplejsze miejsce i kilkukrotnie nim potrząsałem, aby wzbić drożdże z dna. Nie wznowiło to jednak fermentacji, więc dodałem drugi raz te same drożdże (US-05). Po 6 dniach zmierzyłem ekstrakt i wynosi on 8,2 BLG. Piwo w smaku nie jest słodkie. Jest wręcz gorzkie, a ten styl nie jest przecież intensywnie chmielony. Czy to możliwe, że cukry prostsze zostały przefermentowane, a te 8,2 BLG to dekstryny? Schemat zacierania: 65°C 40 min 72°C 20 min 78°C 5 min Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że zacieranie mogło pójść nie tak i wytworzyło się dużo dekstryn, ale to dziwne, bo bardzo pilnowałem temperatury i ciągle mieszałem zacier. Da się coś jeszcze zrobić z tym piwem? Myślałem nad napowietrzeniem brzeczki jeszcze raz, ale nie wiem czy powinno się tak robić, bo nie mam praktyki. Kalkulator wyliczył 14.5 BLG, 34 IBU. Wyszło 8,5-9 litrów brzeczki nastawnej. Poniżej receptura: Viking Pale Ale malt - 1 kg (40%) Strzegom Monachijski typ I - 0.7 kg (28%) Fawcett - Pale Chocolate - 0.2 kg (8%) Weyermann - Carafa I - 0.1 kg (4%) Weyermann Specjal W - 0.1 kg (4%) Jęczmień palony - 0.1 kg (4%) Płatki owsiane - 0.3 kg (12%) Magnum 6.5 g 60 min 15.5 % Cascade 11.5 g 5 min 7.9 % East Kent Goldings 11.5 g 5 min 5.8 % Drożdże US-05 - pół opakowania (drugie pół dodałem by wznowić fermentację) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) @Lesuaf Piwo zeszło do 3,7 BLG (po uwzględnieniu korekty) Ile oczekiwałeś ? Edytowane 20 Marca przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesuaf Opublikowano 20 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca @fotohobby Odczyt z refraktometru to 11,1 BLG. Po wpisaniu do kalkulatora na stronie brewersfriend.com pokazuje mi Final Gravity 8,5* Plato. Z jakiego kalkulatora korzystasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) @Lesuaf Nie doczytałem, że 8,3 to po przeliczeniu. Więc pomiar jest OK. Rozumiem, że refraktometr skalibrowany ? Tzn w roztworze cukru 10 BLG pokazuje właśnie tyle ? Zastanawia mnie tylko mnie tylko co chciałeś uzyskać przez spory underpitching ? Żadne natlenianie nie ma sensu - jeśli ni schodzi niżej, butelkować obserwować nagazowanie i raczej spijać szybko Edytowane 20 Marca przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesuaf Opublikowano 20 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca @fotohobby Receptura na której bazowałem zakładała 1 paczkę drożdży na 20 litrów. Dlatego wrzuciłem pół paczki. Dopiero później doczytałem o tym, jak wylicza się potrzebną ilość drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Teraz, Lesuaf napisał(a): @fotohobby Receptura na której bazowałem zakładała 1 paczkę drożdży na 20 litrów. Dlatego wrzuciłem pół paczki. Dopiero później doczytałem o tym, jak wylicza się potrzebną ilość drożdży. @Lesuaf No właśnie, bo tu jedna ledwo starcza. Jak natleniałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesuaf Opublikowano 20 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca @fotohobby Przez około 5 minut wstrząsałem fermentorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) A w jakiej temperaturze fermentowałeś? Skoro "nie fermentowało jakoś burzliwie", a ogólnie drożdże roboty za dużo nie wykonały, to może za niską tę temperaturę miałeś i poszły spać. PS. Smakiem piwa przed nagazowaniem to się za bardzo nie sugeruj. A, i zmierz dla porównania ten ekstrakt zwykłym spławikiem. Edytowane 20 Marca przez Dawid Szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) @Lesuaf Ta metoda nigdy mnie nie przekonywała, jakoś wolę wkrętarkę+mieszadło, albo kamień napowietrzający Edytowane 20 Marca przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesuaf Opublikowano 20 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca @Dawid Szatan Przez 12 dni fermentowałem w 19°C, a później w 21-23°C. Zmierzyłem też ekstrakt spławikiem z Browinu. Podobno nie słyną one z dokładności, ale tylko taki mam. Spławik pokazał 10,5 BLG. @fotohobby Myślisz, że powinienem spróbować napowietrzyć jeszcze raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca @Lesuaf Nie. Napisałem, co zrobiłbym z tym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi