andrzej.b Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Witam wszystkich. Zostałem szczęśliwym posiadaczem Fermzilli 3 i mam pewne pytania co do fermentacji w tym tanku, ponieważ są różne szkoły. 1. Czy po wlaniu brzeczki do fermzilli od razu nabijacie ciśnienie, bo czytałem że niektórzy dopiero jak zaczną pracować drożdże to wtedy dobijają ciśnienie. 2. Czy zawór do pojemnika na drożdże jest od razu otwarty, czy dopiero po skończeniu fermentacji zlewa się drożdże do pojemnika, jeżeli tak to czy trzeba wyrównać ciśnienie w zbiorniku na drożdże i w fermetorze lub tylko wypuścić ciśnienie w fermentorze. 3. Czy po zlaniu drożdży pozostawiacie jeszcze na cichą w niższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Cześć, 1. 2. https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/ 3. Ciśnienie dobijam od początku przy fermentacji lagerowej do 12-15 psi. Przy ejlach puszczam początkowo bez ciśnienia, które dobija się samo do ustawionego 8-10 psi. 4. Jeśli po fermentacji jest jeszcze trochę mętne, sklaruje się w kegu. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi