Skocz do zawartości

FermZilla 27l GEN 3.2


andrzej.b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zostałem szczęśliwym posiadaczem Fermzilli 3 i mam pewne pytania co do fermentacji w tym tanku, ponieważ są różne szkoły.

1. Czy po wlaniu brzeczki do fermzilli od razu nabijacie ciśnienie, bo czytałem że niektórzy dopiero jak zaczną pracować drożdże to wtedy dobijają ciśnienie.

2. Czy zawór do pojemnika na drożdże jest od razu otwarty, czy dopiero po skończeniu fermentacji zlewa się drożdże do pojemnika, jeżeli tak to czy trzeba wyrównać ciśnienie w zbiorniku 

    na drożdże i w fermetorze lub tylko wypuścić ciśnienie w fermentorze.

3. Czy po zlaniu drożdży pozostawiacie jeszcze na cichą w niższej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

1.

2. 

https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/

 

3. Ciśnienie dobijam od początku przy fermentacji lagerowej do 12-15 psi. Przy ejlach puszczam początkowo bez ciśnienia, które dobija się samo do ustawionego 8-10 psi.

4. Jeśli po fermentacji jest jeszcze trochę mętne, sklaruje się w kegu.

 

Pozdrawiam, Paweł.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.