Srecky Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Może się porywam z motyką na słońce. Ale dokonałem, nie ukrywam, kompilacji kilku receptur (głownie jeśli chodzi o zasyp na imbirowym Błękitnym Różu Kolomara) i mam zamiar popełnić takie, żeby ciociom w święta podeszło ;-) Świąteczne na 25l. zasyp: słód pilzneński- 3,6 kg. słód monachijski- 1 kg. słód pszeniczny- 0,7 kg. Zacieranie: 16L 38°C do 35°C ? 20 min 52°C ? 20 min 65°C ? 30 min 72°C ? 30 min podgrzanie do 78°C i filtracja wysładzanie do otrzymania 21/22l. chmielenie: gotowanie 80 min. 25g. Marynki od początku gotowania 10g- Cascade granulat na 30 min 70g- świeżo startego imbiru na ostatnie 20 min. gotowania 4 łyżeczki herbaciane cynamonu starte skórki pomarańczowe z 5 owoców 20g- Cascade granulat na ostatnie 10 min 1 kg miód gryczany na ostatnie 5 min Po ostudzeniu doleję wody do pożądanej objętości. Będę wdzięczny za info jak widzicie taki "wynalazek" i proszę o korekty lub ewentualną konstruktywną krytykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Zacieranie:16L 38°C do 35°C ? 20 min 52°C ? 20 min 65°C ? 30 min 72°C ? 30 min podgrzanie do 78°C i filtracja Wersja skompaktowana: 68* - 60' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Nie chcesz zacząć od czegoś prostszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 70g- świeżo startego imbiru na ostatnie 20 min. gotowania4 łyżeczki herbaciane cynamonu Przy tej ilości świeżo startego imbiru aromat imbirowy będzie bardzo wyczuwalny. Jeśli zależy Ci na takim właśnie silnym aromacie to OK ale to chyba ciągle ma być piwo. Jeśli tak to słód monachijski nie będzie wyczuwalny bo imbir i cynamon przykryje wszystko. Taka ilość byłaby odpowiednia dla piwa stricte imbirowego. Dodatkowo miód doda swoje aromaty i alkoholowe posmaki. Jeśli masz dobry miód dodałbym go do chłodnej brzeczki bez gotowania. Cynamon radze zastąpić korą cynamonową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) 70g- świeżo startego imbiru na ostatnie 20 min. gotowania4 łyżeczki herbaciane cynamonu Przy tej ilości świeżo startego imbiru aromat imbirowy będzie bardzo wyczuwalny. Jeśli zależy Ci na takim właśnie silnym aromacie to OK ale to chyba ciągle ma być piwo. Jeśli tak to słód monachijski nie będzie wyczuwalny bo imbir i cynamon przykryje wszystko. Taka ilość byłaby odpowiednia dla piwa stricte imbirowego. Dodatkowo miód doda swoje aromaty i alkoholowe posmaki. Jeśli masz dobry miód dodałbym go do chłodnej brzeczki bez gotowania. Cynamon radze zastąpić korą cynamonową. Hm. Jak radzisz skorygować ten imbir? Połowa będzie ok? Bo faktycznie moim celem nie jest piwo imbirowe. A na korę cynamonową to się nigdzie na sklepowych (internetowych) półkach nie natknąłem. Ok. Już się natknąłem. No pytanie ile gram takiej kory? Bo zapewne ma inną moc niż cynamon. Edytowane 25 Listopada 2010 przez Srecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Nie chcesz zacząć od czegoś prostszego? Albo polegnę, albo się uda. Jak polegnę to wystartuję jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Na 25L dałbym ze 30 - 40 g imbiru max. Zobaczysz ile to jest. Spróbuj sobie na język. Świeży imbir jest ostry jak szlak. Imbir, cynamon, skórki pomarańczowe (kurakao) i chmiel to b. dobre połączenie ale w ilościach mniejszych. Marynkę i cascade ja bym gotował od samego początku. Choć przy tej ilości aromatów sama marynka w ilości 30-40g powinna wystarczyć. Możesz dodać ten cascade na 5 min przed końcem gotowanie ale nie sadzę że go wyczujesz. Lepszy by był chmiel aromatyczny. edit: acha i tych skórek z pomarańczy też mniej. Albo w ogóle bym ich nie dawał. Edytowane 25 Listopada 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 tyle marynki i imbiru razem ??? to nie będzie dla ciotek pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 tyle marynki i imbiru razem ??? to nie będzie dla ciotek pijalne No imbir korygujemy do 30g. Pozostaje pytanie o ilość kory cynamonowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 (edytowane) Nie chcesz zacząć od czegoś prostszego? Albo polegnę' date=' albo się uda. Jak polegnę to wystartuję jeszcze raz. [/quote'] Łatwo przesadzić z którymś składnikiem. Kiedyś robiłem wermuta na bazie wina ryżowego i też z czymś przesadziłem (nawet nie wiem z czym), wyszło w smaku jakby chemiczne. Lepiej byłoby na początek zrobić coś co w smaku będzie bardziej przewidywalne, ale oczywiście Twój wybór. Jeżeli chodzi o zacieranie to zrób dwie przerwy (65/72) albo tak jak pisał coder. Edytowane 26 Listopada 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Ja bym już startował z tym piwkiem.. do świąt już niecały miesiąc.. choć tydzień burzliwej, tydzień cichej, tydzień na nagazowanie i tydzień na ułożenie smaków.. może będzie dobrze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 tyle marynki i imbiru razem ??? to nie będzie dla ciotek pijalne No imbir korygujemy do 30g. Pozostaje pytanie o ilość kory cynamonowej. Trudno powiedzieć ile tego cynamonu było by ok. Do win lub miodów korzennych daję ok 5-15 gram na 20-25 litrów, zależy to od innych składników. Do piwa nigdy nie dodawałem więc nie wiem jaki będzie efekt. Za pierwszym razem jednak byłbym ostrożny i dał 5-max10g na 25L. W następnym podejściu można skorygować i dać więcej. Cynamon ma również b. intensywny zapach (mam na myśli wywar z kory), przy przedawkowaniu będzie aż "gryzł" w nosie. Jednak smaku bardzo nie zmienia. Często można przesadzony cynamon wyczuć w wypiekach (babkach) kupowanych w sklepach. Generalnie przedawkowany cynamon wyrządzi mniejsze smakowe szkody niż imbir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Szczególnie, że przyprawy można dodać już do nalanego do kufla piwa, jeżeli mamy ich za mało. A jak się przesadzi od razu to już ciężko cokolwiek poradzić :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Lepszy by był chmiel aromatyczny. edit: acha i tych skórek z pomarańczy też mniej. Albo w ogóle bym ich nie dawał. Skórki mocno skoryguję do 2 - 3 szt. A co do Cascade to on nie jest aromatyczny? Błądzę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Ja bym już startował z tym piwkiem.. do świąt już niecały miesiąc.. choć tydzień burzliwej, tydzień cichej, tydzień na nagazowanie i tydzień na ułożenie smaków.. może będzie dobrze! Czas tego piwka to się już skończył. Będzie chyba PoŚwiąteczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 jeśli ma być dobre to może celuj w święta wielkanocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 He, he... Jestem gotowy, stoję w cuglach razem z jęczmieniem, pszeniczką i drożdżakami... a gar idzie od środy. Spodziewałem się go przed weekendem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 A co do Cascade to on nie jest aromatyczny? Błądzę? Teoretycznie jest to chmiel aromatyczny ale używa się go jako chmiel goryczkowy i aromatyczny w ale?s czyli piwach górnej fermentacji. Szczególnie w PA, IPA czy Wirbier. Do dolniaków (lagerów) jakoś średnio mi pasuje ponieważ daje grejpfrutowo-cytrusowe posmaki. Nie napisałeś w jakiej temperaturze będziesz fermentował to piwo i na jakich drożdżach. W Twoim mixcie może i będzie ok przy założeniu że będzie to piwo górnej fermentacji i dodasz go tak jak napisałem na 5 min. Jednak nie wiem czy aromat ten zdoła się przebić w gąszczu przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Do dolniaków (lagerów) jakoś średnio mi pasuje ponieważ daje grejpfrutowo-cytrusowe posmaki. Do tego piwa akurat cytrusowe posmaki byłyby ok, choć pewnie jak sam piszesz przy tych wszystkich przyprawach to i tak się tego nie poczuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Nie napisałeś w jakiej temperaturze będziesz fermentował to piwo i na jakich drożdżach Planuję fermentację na drożdżach Safbrew T-58 w temperaturze około 20*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Pomyślałem też, że może zrezygnować z imbiru, zostając przy korze cynamonowej i pomarańczy - mniejsze prawdopodobieństwo "przeładowania". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi