Jump to content

Prośba o pomoc w recepturze


Srecky

Recommended Posts

Może się porywam z motyką na słońce.

Ale dokonałem, nie ukrywam, kompilacji kilku receptur (głownie jeśli chodzi o zasyp na imbirowym Błękitnym Różu Kolomara) i mam zamiar popełnić takie, żeby ciociom w święta podeszło ;-)

 

Świąteczne na 25l.

 

zasyp:

słód pilzneński- 3,6 kg.

słód monachijski- 1 kg.

słód pszeniczny- 0,7 kg.

 

Zacieranie:

16L

38°C do 35°C ? 20 min

52°C ? 20 min

65°C ? 30 min

72°C ? 30 min

podgrzanie do 78°C i filtracja

 

wysładzanie do otrzymania 21/22l.

 

chmielenie:

gotowanie 80 min.

 

25g. Marynki od początku gotowania

10g- Cascade granulat na 30 min

70g- świeżo startego imbiru na ostatnie 20 min. gotowania

4 łyżeczki herbaciane cynamonu

starte skórki pomarańczowe z 5 owoców

20g- Cascade granulat na ostatnie 10 min

1 kg miód gryczany na ostatnie 5 min

Po ostudzeniu doleję wody do pożądanej objętości.

 

Będę wdzięczny za info jak widzicie taki "wynalazek" i proszę o korekty lub ewentualną konstruktywną krytykę.

Link to comment
Share on other sites

70g- świeżo startego imbiru na ostatnie 20 min. gotowania

4 łyżeczki herbaciane cynamonu

Przy tej ilości świeżo startego imbiru aromat imbirowy będzie bardzo wyczuwalny. Jeśli zależy Ci na takim właśnie silnym aromacie to OK ale to chyba ciągle ma być piwo.

Jeśli tak to słód monachijski nie będzie wyczuwalny bo imbir i cynamon przykryje wszystko.

Taka ilość byłaby odpowiednia dla piwa stricte imbirowego.

Dodatkowo miód doda swoje aromaty i alkoholowe posmaki.

Jeśli masz dobry miód dodałbym go do chłodnej brzeczki bez gotowania.

Cynamon radze zastąpić korą cynamonową.

Link to comment
Share on other sites

70g- świeżo startego imbiru na ostatnie 20 min. gotowania

4 łyżeczki herbaciane cynamonu

Przy tej ilości świeżo startego imbiru aromat imbirowy będzie bardzo wyczuwalny. Jeśli zależy Ci na takim właśnie silnym aromacie to OK ale to chyba ciągle ma być piwo.

Jeśli tak to słód monachijski nie będzie wyczuwalny bo imbir i cynamon przykryje wszystko.

Taka ilość byłaby odpowiednia dla piwa stricte imbirowego.

Dodatkowo miód doda swoje aromaty i alkoholowe posmaki.

Jeśli masz dobry miód dodałbym go do chłodnej brzeczki bez gotowania.

Cynamon radze zastąpić korą cynamonową.

Hm. Jak radzisz skorygować ten imbir? Połowa będzie ok? Bo faktycznie moim celem nie jest piwo imbirowe.

A na korę cynamonową to się nigdzie na sklepowych (internetowych) półkach nie natknąłem. ;)

 

Ok. Już się natknąłem.

No pytanie ile gram takiej kory? Bo zapewne ma inną moc niż cynamon.

Edited by Srecky
Link to comment
Share on other sites

Na 25L dałbym ze 30 - 40 g imbiru max. Zobaczysz ile to jest. Spróbuj sobie na język. Świeży imbir jest ostry jak szlak. Imbir, cynamon, skórki pomarańczowe (kurakao) i chmiel to b. dobre połączenie ale w ilościach mniejszych.

Marynkę i cascade ja bym gotował od samego początku. Choć przy tej ilości aromatów sama marynka w ilości 30-40g powinna wystarczyć.

Możesz dodać ten cascade na 5 min przed końcem gotowanie ale nie sadzę że go wyczujesz.

Lepszy by był chmiel aromatyczny.

 

edit:

acha i tych skórek z pomarańczy też mniej. Albo w ogóle bym ich nie dawał.

Edited by skybert
Link to comment
Share on other sites

Nie chcesz zacząć od czegoś prostszego? :/

Albo polegnę' date=' albo się uda. Jak polegnę to wystartuję jeszcze raz. ;)[/quote']

Łatwo przesadzić z którymś składnikiem. Kiedyś robiłem wermuta na bazie wina ryżowego i też z czymś przesadziłem (nawet nie wiem z czym), wyszło w smaku jakby chemiczne. Lepiej byłoby na początek zrobić coś co w smaku będzie bardziej przewidywalne, ale oczywiście Twój wybór. Jeżeli chodzi o zacieranie to zrób dwie przerwy (65/72) albo tak jak pisał coder.

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

Ja bym już startował z tym piwkiem.. do świąt już niecały miesiąc.. choć tydzień burzliwej, tydzień cichej, tydzień na nagazowanie i tydzień na ułożenie smaków.. może będzie dobrze! ;)

Link to comment
Share on other sites

tyle marynki i imbiru razem ??? to nie będzie dla ciotek pijalne

No imbir korygujemy do 30g.

Pozostaje pytanie o ilość kory cynamonowej.

Trudno powiedzieć ile tego cynamonu było by ok.

Do win lub miodów korzennych daję ok 5-15 gram na 20-25 litrów, zależy to od innych składników.

Do piwa nigdy nie dodawałem więc nie wiem jaki będzie efekt. Za pierwszym razem jednak byłbym ostrożny i dał 5-max10g na 25L. W następnym podejściu można skorygować i dać więcej.

Cynamon ma również b. intensywny zapach (mam na myśli wywar z kory), przy przedawkowaniu będzie aż "gryzł" w nosie. Jednak smaku bardzo nie zmienia. Często można przesadzony cynamon wyczuć w wypiekach (babkach) kupowanych w sklepach. Generalnie przedawkowany cynamon wyrządzi mniejsze smakowe szkody niż imbir.

Link to comment
Share on other sites

Szczególnie, że przyprawy można dodać już do nalanego do kufla piwa, jeżeli mamy ich za mało. A jak się przesadzi od razu to już ciężko cokolwiek poradzić :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Lepszy by był chmiel aromatyczny.

 

edit:

acha i tych skórek z pomarańczy też mniej. Albo w ogóle bym ich nie dawał.

Skórki mocno skoryguję do 2 - 3 szt.

A co do Cascade to on nie jest aromatyczny? Błądzę?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym już startował z tym piwkiem.. do świąt już niecały miesiąc.. choć tydzień burzliwej, tydzień cichej, tydzień na nagazowanie i tydzień na ułożenie smaków.. może będzie dobrze! :D

Czas tego piwka to się już skończył. ;)

Będzie chyba PoŚwiąteczne...

Link to comment
Share on other sites

A co do Cascade to on nie jest aromatyczny? Błądzę?

Teoretycznie jest to chmiel aromatyczny ale używa się go jako chmiel goryczkowy i aromatyczny w ale?s czyli piwach górnej fermentacji. Szczególnie w PA, IPA czy Wirbier. Do dolniaków (lagerów) jakoś średnio mi pasuje ponieważ daje grejpfrutowo-cytrusowe posmaki.

Nie napisałeś w jakiej temperaturze będziesz fermentował to piwo i na jakich drożdżach. W Twoim mixcie może i będzie ok przy założeniu że będzie to piwo górnej fermentacji i dodasz go tak jak napisałem na 5 min. Jednak nie wiem czy aromat ten zdoła się przebić w gąszczu przypraw.

Link to comment
Share on other sites

Do dolniaków (lagerów) jakoś średnio mi pasuje ponieważ daje grejpfrutowo-cytrusowe posmaki.

Do tego piwa akurat cytrusowe posmaki byłyby ok, choć pewnie jak sam piszesz przy tych wszystkich przyprawach to i tak się tego nie poczuje.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.