Skocz do zawartości

Pędy świerku


MaPi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Pytanie z rodzaju desperackich, ale czy jakiś fanatyk forestów ma może w lodówce mrożone pędy świerku i byłby skłonny się podzielić surowcem?

Alternatywnie, czy ktoś może używał do warzenia gotowego syropu z pędów (pędy+cukier+woda) i może się podzielić wrażeniami?

Edytowane przez MaPi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też chciałem robić z syropu, lecz z pędów sosny, i nie mogłem znaleźć info jak i ile dodać.

Tak więc zrezygowalem bo po dodaniu skoczy ekstrakt. I nie wiadomo co z aromatem i smakiem.

Brakowało mi też czasu na testy, ile syropu na butelkę piwa. By było wyczuwalne.

 

Ale jak masz czas, to do gotowego piwa dodawaj strzykawką syrop i smakuj.

A potem koniecznie daj znać jak uwarzysz czy z syropem ma to jakis sens.

 

Ja osobiscie postawiłem na jagody jałowca.

Ale jest to dopiero drugi dzień fetmentacji, więc nie wiem jak to wyjdzie. 

Edytowane przez Koora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat cukier nie byłby tu największym problemem, bo w planach był west coast, ale zastanawiam się jak z aromatem/smakiem. Podejrzewam, że największy sens miałoby dodanie na whirlpool/cicha w takim przypadku, albo nawet użycie syropu do refermentacji. Myślę o piwie na Pomorski KPD i listopad naprawdę nie jest najlepszym terminem patrząc na dostępność surowca 😅

Edytowane przez MaPi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.