Skocz do zawartości

Odpowiednia temperatura fermentacji

Mateusz1324

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio zaciekawił mnie temat tworzenia własnego piwa. Pracuje jako monter izolacji termicznej w różnych zakładach głównie właśnie w browarach. Zwiedziłem większość dużych browarów w Polsce ale także i tych mniejszych, stąd moje zainteresowanie produkcją piwa. Na początek chciałbym kupić sobie kocioł warzelny ten od Royal Catering (Na początek tańszy sprzęt żeby sprawdzić czy domowe piwowarstwo jest dla mnie). Osobiście preferuje piwo typu lager i takie chciałbym wykonać. W lato bardzo smakował mi żubr retro (normalny żubr kompletnie mi nie podchodzi) ewentualnie żywiec, lech pils, produkty browaru Amber (Johaness, żywe, złote lwy) i w takim kierunku chciałbym iść. Niestety lagery wymagają dolnej fermentacji co za tym idzie trzeba zadbać o właściwą temperaturę. Myślałem o wykonaniu boxa odizolowanego matą kauczukową (armaflex) ewentualnie wełną, włożeniu do tego boxa fermentora oraz włożeniu obok butelek z zimną wodą. Niestety ale zazwyczaj pracuje w delegacji, co za tym idzie od poniedziałku do piątku jestem poza domem i niemiałbym jak wymieniać tych butelek więc pomysł raczej odpada. Myślę o gotowej chłodziarce a mianowicie tej:

https://askomis.com/produkt/111-witryna-chlodnicza-elektrolux-85cm/

Czy ktoś używa takiej chłodziarki? Jest w niej jakaś możliwość regulacji temperatury? Da się w niej bez żadnych przeróbek utrzymać 10°C cały czas? 

Może jednak da się za pomocą górnej fermentacji otrzymać piwo dość łagodne i delikatne? Może jednak darować sobie tą dolną na sam początek przygody?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję, ja zaraz wsiadam do samochodu i jadę po jakieś wiadro i termometr, chcę (zanim cokolwiek zacznę) jeszcze sprawdzić jakie temperatury jestem w stanie uzyskać w piwnicy :) 

Edytowane przez Mateusz1324

Cześć! Przy pierwszej warce nie uzyskasz tego, czego oczekujesz (choć jeśli chodzi o uzyskanie Żubra, nawet retro, to może być tylko lepiej), więc na Twoim miejscu po prostu wziąłbym garnek w okolicy 15 litrów, aby robić piwo na około 10-12 litrów. Po pierwsze - mniej miejsca, po drugie - mniej czasu. Również mniej piwa, co ma swoje plusy - może okazać się, że będziesz warzył częściej, z pożytkiem dla siebie, bo każda nowa warka to nauka.

Jeśli chodzi o Twój pomysł na kontrolę temperatury fermentacji to jest on poprawny i większość piwowarów po pewnym czasie próbuje czegoś takiego, zanim przynajmniej kupi lodówkę. Do lodówki można kupić kontroler temperatury, który utrzymuje ją na poziomie, jaki byś chciał. Ale to raczej przyszłość. Zrobiłbym na pierwszą warkę jakieś ale, bo łatwiej utrzymać temperaturę w warunkach domowych. Nie jest powiedziane, że nie będzie podobne do piw, które wymieniłeś. Żywiec na przykład jest tak kiepsko fermentowany, że jest estrowy mimo, że to lager. Więc Twoje ale może wyjść nawet lepsze.

4 godziny temu, Mateusz1324 napisał(a):

Może jednak da się za pomocą górnej fermentacji otrzymać piwo dość łagodne i delikatne?

Poczytaj o cream ale: https://kompendiumpiwa.pl/cream-ale/

Styl mało obecny w PL, popularny w US.

2 godziny temu, Rheged napisał(a):

Zrobiłbym na pierwszą warkę jakieś ale, bo łatwiej utrzymać temperaturę w warunkach domowych.

Ooo, jest to świetny pomysł, przejrzałem książkę z przepisami którą niedawno nabyłem i kilka fajnych znalazłem, dziękuję.

1 godzinę temu, zasada napisał(a):

Poczytaj o cream ale: https://kompendiumpiwa.pl/cream-ale/

Styl mało obecny w PL, popularny w US.

ciekawe, w książce już upatrzyłem sobie golden ale, jednak to chyba bardziej trafia w moje gusta.

Niedługo zacznę kompletować sprzęt i zacznę coś działać, bardzo dziękuje za odpowiedzi, nie spodziewałem sie pomocy tak szybko.