Silk95 Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Witam Szanownych Piwowarów, rozpocząłem przygodę z własnym piwem ,dwa tygodnie zrobiłem wszystko wedle przepisu,dzisiaj zmierzyłem blg i jest na poziomie 2 ,a dalej bulgocze, co zrobić? I jaka może być przyczyną niskiego poziomu alkoholu ? Dodawałem ekstrakt słodowy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada @Silk95 z jakiego zestawu robiłeś, jaki miałeś ekstrakt początkowy i czym mierzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 11 minut temu, Silk95 napisał(a): blg i jest na poziomie 2 ,a dalej bulgocze, co zrobić? I jaka może być przyczyną niskiego poziomu alkoholu ? Po czym zakładasz że jest niski? Blg to nie poziom alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Summer Gold Ale ,ekstrakt i slod , w załączniku wysyłam zdjęcie czym mierzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Nie zmierzyłem poziomu cukru na początku, błąd nowicjusza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2 ekstraktu końcowego to nie jest źle, jeszcze zależy jakie drożdże. Dziś butelkowałem pszenicę na S-33, która zeszła raptem z 12 na 4, ale z tego co wiem to te drożdże tak mają. Z mojego doświadczenia piwa rzadko schodzą jakoś wiele niżej niż te 2, ale to dobrze bo wtedy raczej byłyby płytkie w smaku - to nie wino. Nie napisałeś jaki był ekstrakt początkowy więc jak z zestawu to pewnie klasyczne 12blg (tak się tylko domyślam). Sprawdź za 2-3 dni czy blg nie spada i butelkuj. Sprawdź też "paszczowo" czy smak jest ok 🙂 Ja piwka górnej fermentacji 12blg zwykle trzymam 3 tygodnie - sprawdzam po ponad 2 tygodniach ekstrakt, później właśnie po kolejnych 2-3 dniach. Raczej nie spada dalej i butelkuję. Zwykle efekt jest zadowalający przynajmniej dla mnie i mojej rodziny 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Dziękuję bardzo za odpowiedzi, a więc jak teraz zbadać poziom alkoholu skoro na podanym wyżej sprzęcie go odpowiedni nie zmierzę Oraz czy warto dodać glukozę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada @Silk95 zakładasz pewna ilość cukru w brzeczce 2*1,7kg ekstraktu w ustalone ilości wody. Możesz to zrobić w zewnętrznym programie, albo opublikowanym na forum pliku Excel o nazwie PPPP. I w ten sposób masz gęstość poczatkowa. Mając założoną zawartość początkową i zmierzoną zawartość końcową liczysz we wspomnianym PPPP, albo zewnętrznym kalkulatorze. Także tego. Link: https://piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada No już rozumiem, ale jak nie mam początkowej wartości to jak teraz to zmierzyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FabianD Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Jak nie zmierzyłeś to się nie przejmuj byle piwo smakowało. Następnym razem nie zapomnisz zmierzyć blg początkowego. Poczekaj 2-3 dni jak blg nie będzie spadać to przelej na cichą( lub nie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada No dobrze ,ale wcześniej podanym sprzętem zmierzyłem poziom alkoholu w piwie ze sklepu i % się zgadza ,zmierzyłem we własnym i pokazuje 1% ,czy to możliwe?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Blg początkowe nie jest najważniejsze (choć istotne). Można sobie to spróbować przeliczyć np. na brewness jak masz recepturę spisaną. Tak jak napisał mój poprzednik - ważne żeby piwko dobre wyszło, blg i alkohol nie są najważniejsze 🙂 1 minutę temu, Silk95 napisał(a): No dobrze ,ale wcześniej podanym sprzętem zmierzyłem poziom alkoholu w piwie ze sklepu i % się zgadza ,zmierzyłem we własnym i pokazuje 1% ,czy to możliwe?... Jak masz 2blg to raczej niemożliwe, ale nadal nie wiemy z jakiej receptury to piwko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada https://youtu.be/Jd6dSeZMPBg?si=xmoNM2vYgVfqbJ7D receptura z tego filmiku ,tylko beż miodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Jak to z brewkitu i dodałeś cukier albo ekstrakt to coś miedzy 10 a 12 blg początkowego powinno wyjść. Czyli możesz założyć że alkoholu wyjdzie cirka ebałt gdzieś między 4 a 5% 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Okej ,już rozumiem, a co z tą glukoza przy butelkowaniu ,warto ? 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Ja nie próbowałem osobiście glukozy, zawsze daję cukier. Natomiast miałem od kumpla piwko na testy i nie wyczułem różnicy. To mała ilość i niewiele zmienia na mój smak - nieważne czy to cukier, glukoza czy ekstrakt. Ale sensorykiem nie jestem 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 32 minuty temu, Silk95 napisał(a): No już rozumiem, ale jak nie mam początkowej wartości to jak teraz to zmierzyć ? Założyć. Wg https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator z 3,4 kg ekstraktu jasnego możesz liczyć na ok. 20 litrów mniej niż 10BLG. Kliknij i policz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Rozumiem, bardzo dziękuję za pomoc, z każdym piwem myślę że będzie coraz lepiej 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 13 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Panowie ,mam jeszcze jedno pytanie ,czy piwo muszę zapasteryzowac czy obędzie się bez tego? Dodałem do butelek cukru przed rozlewem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 13 Listopada Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 23 minuty temu, Silk95 napisał(a): Panowie ,mam jeszcze jedno pytanie ,czy piwo muszę zapasteryzowac czy obędzie się bez tego? Dodałem do butelek cukru przed rozlewem Piw domowych praktycznie nikt nie pasteryzuje. Po rozlaniu do odkażonych butelek mogą wytrzymać długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 13 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Ok dzięki za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 13 Listopada Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Mój rekord to 8 lat w odkażonym kegu. Nie mówię, że nabrało więcej smaku przez to, ale wytrzymuje i się nie psuje. O domowej mikrofiltracji w warunkach domowych już tu czytałem, o pasteryzacji nie i nie widzę sensu w tym zupełnie. Poza tym, jestem prawie pewien, że piwo domowe zejdzie Ci szybciej niż myślisz, każdy będzie chciał posmakować, będziesz częstował itd iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 13 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Okej rozumiem ,dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się