pawcio Opublikowano 18 Listopada Udostępnij Opublikowano 18 Listopada cześć! Czy ktoś z szanownych kolegów próbował przerobić kociołek Silvercrest (jak na zdjęciu) żeby dało sie podłączyć do pompy w kotle zacierno warzelnym? Wyobrażam sobie że wystarczyłoby wymienić kranik i byłby to dobry sprzęt do wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Listopada Udostępnij Opublikowano 18 Listopada Dziesiątki jak nie setki piwowarów przerabiało takie garnki. Problemem może być rozwiercenie emali na większą średnicę kranika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 18 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada a co z uszczelnieniem? słyszałem że potrafi ciec po takiej przeróbce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Listopada Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 44 minuty temu, pawcio napisał(a): a co z uszczelnieniem? słyszałem że potrafi ciec po takiej przeróbce... Dasz uszczelkę to nie pocieknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_s Opublikowano 18 Listopada Udostępnij Opublikowano 18 Listopada Hej, nie polecam, bo trzeba rozwiercić, a to emalia i mi zaczęło rdzewieć przy kraniku. Jak już to poszukaj takiego z nierdzewki, uszczelki silikonowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Listopada Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 47 minut temu, seba_s napisał(a): mi zaczęło rdzewieć przy kraniku. Miałem tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidley Opublikowano 18 Listopada Udostępnij Opublikowano 18 Listopada Miałem tak samo.Mi też zaczęło rdzewieć, ale to po latach. Mój Padre przerobił ten sprzęt na warzelnię z mieszałem zasilanym silnikiem z wycieraczek od Malucha. Działało pięknie wiele lat (liczę tak z 6-7), najpierw korzystał brat, później ja. Zaczęło rdzewieć przy kraniku, to przestałem używać i sprzedałem. Odkupił to pszczelarz aby mieszać miód, czy coś w ten deseń. Napisał mi, że ogarnie tą rdzę i pomaluje jakimś specyfikiem do emalii aby dalej nie pękała.Ale przy obecnej dostępności i cenach wszystkich Klarsteinów, czy podgrzewaczy wody marek Oem, nie wiem czy warto się w to bawić Ja do wysładzania używam tego: https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/kociol-warzelny-zacierny-do-produkcji-piwa-z-timerem-ze-stali-nierdzewnej-30-110c-led-2500-w-30-l-p-12161.htmlKranik masz już zamontowany Delano 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 18 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada @Fidley fajna opcja ale chyba trochę taka armata na komary:) Może wystarczyłoby jakiś warnik z nierdzewki przerobić? Skoro to nierdzewka to nie powinnobyć problemów z rdzewieniem przy powększonym otworze. Ktoś przerabiał temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_s Opublikowano 18 Listopada Udostępnij Opublikowano 18 Listopada Tak, na ali... dostaniesz uszczelki kranik nierdzewny, ja mam taki warnik do wysładzania przerobiony, a na tym filmiku pokazuje jak mocuje kranik do garnka ale procedura ta sama. Tu znajdziesz kraniki itd... https://pl.aliexpress.com/store/1017341/pages/all-items.html?productGroupId=40000005153547&spm=a2g0o.store_pc_home.pcShopHead_697437.1_1_0&storeId=1017341&sortType=bestmatch_sort&shop_sortType=bestmatch_sort Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidley Opublikowano Środa o 06:49 Udostępnij Opublikowano Środa o 06:49 @Fidley fajna opcja ale chyba trochę taka armata na komaryTak się tylko wydaje. To zwykły warnik, hucznie nazwany kocioł warzelny bo w komplecie jest fałszywe do i worek na słód Ustawiasz moc, temperaturę i kręcisz timerem. Grzeje ci wodę i trzyma temperaturę. Cała filozofia. Przy tym jest smukły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Środa o 08:22 Udostępnij Opublikowano Środa o 08:22 Może i lekko rdzewiało ale kilka razy na pudle i nigdy sędziowie nie napisali o metalicznym smaku. Do tego był zamontowany Pamel i śmigało zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano Środa o 11:20 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 11:20 dzięki wszystkim za odpowiedzi! @seba_sfilmik na pewno obejrze. Dla potomnych, znalazłem jeszcze taki post na forum: Podsumowując - będę się bawił zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi