mdadela Opublikowano Czwartek o 15:57 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:57 Cześć wszystkim, ostatnio przeglądałem forum Homebrewtalk i zauważyłem, że mają tam cały rozbudowany dział poświęcony warzeniu z ekstraktów. Jako że sam miałem długą przerwę w warzeniu – głównie przez chroniczny brak czasu – to właśnie dzięki ekstraktom udało mi się wrócić do tematu i znowu wstawić kilka warek. Wiem, że to nie ta sama frajda, nie ta kontrola i nie to samo „piwowarskie rzemiosło” co zacieranie, ale trzeba przyznać, że w USA sporo osób warzy w ten sposób i powstaje tam wiele ciekawych wątków. Zastanawiam się, czy u nas taki dedykowany dział miałby sens i czy w ogóle cieszyłby się zainteresowaniem. Jak myślicie – sprawdziłby się na piwo.org? Macie doświadczenia z ekstraktami, które mogłyby się tam pojawić? Chętnie poznam Wasze opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Czwartek o 16:13 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 16:13 16 minut temu, mdadela napisał(a): Cześć wszystkim, ostatnio przeglądałem forum Homebrewtalk i zauważyłem, że mają tam cały rozbudowany dział poświęcony warzeniu z ekstraktów. Jako że sam miałem długą przerwę w warzeniu – głównie przez chroniczny brak czasu – to właśnie dzięki ekstraktom udało mi się wrócić do tematu i znowu wstawić kilka warek. Wiem, że to nie ta sama frajda, nie ta kontrola i nie to samo „piwowarskie rzemiosło” co zacieranie, ale trzeba przyznać, że w USA sporo osób warzy w ten sposób i powstaje tam wiele ciekawych wątków. Zastanawiam się, czy u nas taki dedykowany dział miałby sens i czy w ogóle cieszyłby się zainteresowaniem. Jak myślicie – sprawdziłby się na piwo.org? Macie doświadczenia z ekstraktami, które mogłyby się tam pojawić? Chętnie poznam Wasze opinie. Dział można stworzyć tylko muszą być chętni którzy będą się tam udzielać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano Czwartek o 16:32 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 16:32 8 minut temu, anteks napisał(a): Dział można stworzyć tylko muszą być chętni którzy będą się tam udzielać Stąd właśnie moje pytanie – na rozeznanie czy w ogóle miałoby to sens, bo nie wiem, ile osób faktycznie bawi się w warzenie z ekstraktów Dla mnie to takie małe odkrycie ostatniego czasu – dzięki temu wróciłem do hobby, bo na zacieranie ostatnio nie mogę znaleźć ani czasu, ani odpowiedniej przestrzeni w małym mieszkaniu. Wiem, że to trochę krok wstecz, ale z drugiej strony z ekstraktami można robić też partial mash i wiele ciekawych eksperymentów. A skoro istnieją gotowe zestawy z ekstraktami na stronach dla piwowarów domowych, to pewnie ktoś to jeszcze kupuje. W każdym razie chętnie coś bym w tym temacie popisał, ale gadać samemu ze sobą – to już chyba niezdrowe 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano Czwartek o 18:03 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:03 Godzinę temu, mdadela napisał(a): W każdym razie chętnie coś bym w tym temacie popisał, ale gadać samemu ze sobą – to już chyba niezdrowe 😁 Możesz założyć temat w dziale "Zapiski piwowarów domowych". Jak jeszcze warzyłem na ekstraktach, to często inspirowałem się wpisami @Jancewicz z tego wątku: U nas ekstrakty są mało popularne, pewnie wynika to z ceny. 2 puchy słodu to teraz z 80zł, a to samo można osiągnąć z worka 5kg pilzneńskiego za 35zł+prąd+czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano Czwartek o 18:16 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:16 7 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): U nas ekstrakty są mało popularne, pewnie wynika to z ceny. 2 puchy słodu to teraz z 80zł, a to samo można osiągnąć z worka 5kg pilzneńskiego za 35zł+prąd+czas. Oj tak, to niestety prawda. Kasy trzeba liczyć 2x tyle co przy zacieraniu, ale z drugiej strony dużo mniej pracy. Najtaniej w ciągłej sprzedaży przy puchach 1,7kg na razie znalazłem Bruntala to 34,90 za puchę. Jakiś czas temu kupiłem w promocji na homebrewing, były po 28,90 ale po doliczeniu przesyłki i tak wyszło ponad 31zł. Taniej jedynie jest ukraiński na allegro, ale zrobiłem na nim piwo raz i nigdy więcej - padlina jakich mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Czwartek o 18:57 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:57 Są porządne ekstrakty słodowe. I wtedy można robić. Tylko kto by to sprowadzał... https://wineandhop.com/products/briess-pilsen-dry-malt-extract-50-lb-bag Tylko kto by to sprowadzał? Z drugiej strony jak zamierzasz jechać tylko na ekstraktach to nawet lepiej. Może dla mnie to też jest opcja, bo niby zacieranie spoko, ale dodatkowy czas, grzanie wody do wysładzania no i więcej mycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Czwartek o 19:18 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:18 23 minuty temu, Ununul napisał(a): Są porządne ekstrakty słodowe. I wtedy można robić. Tylko kto by to sprowadzał... https://wineandhop.com/products/briess-pilsen-dry-malt-extract-50-lb-bag Tylko kto by to sprowadzał? Z drugiej strony jak zamierzasz jechać tylko na ekstraktach to nawet lepiej. Może dla mnie to też jest opcja, bo niby zacieranie spoko, ale dodatkowy czas, grzanie wody do wysładzania no i więcej mycia. Myślisz że byli by chętni na coś takiego? 20kg suchego ekstrakty do użytku domowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Czwartek o 19:40 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:40 20 minut temu, anteks napisał(a): Myślisz że byli by chętni na coś takiego? 20kg suchego ekstrakty do użytku domowego? Jak ktoś jest zawzięty i warzy co tydzień to mu pewnie w 2 miesiące zejdzie. Ale są też opakowania 3 funtowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Czwartek o 19:50 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:50 11 minut temu, Ununul napisał(a): Jak ktoś jest zawzięty i warzy co tydzień to mu pewnie w 2 miesiące zejdzie. Ale są też opakowania 3 funtowe. Po 2 miesiącach to mozliwe że ekstrakt zamieni sie w dużą słodką bryłę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano Czwartek o 19:59 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:59 6 minut temu, anteks napisał(a): Po 2 miesiącach to mozliwe że ekstrakt zamieni sie w dużą słodką bryłę Zależy od przechowywania, ja mam ekstrakt suchy 3 miesiące i nic mu się nie dzieje (jak dotąd), używam go sporadycznie do podniesienia blg. Ale faktem jest, że lepiej mieć porcje zapakowane na jednorazowe użycie dlatego ja ogólnie zostałem przy ekstraktach 1,7 mimo że chwilę rozważałem przejście na 14kg bańki 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Czwartek o 20:20 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 20:20 Trzeba zadbać o odpowiednie przechowywanie w suchym miejscu i najlepiej z bezwodnym CaCl2 pochłaniającym wilgoć z otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi