Skocz do zawartości

Dezynfekcja - szybkie pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś nastał dzień rozlewu, z samego rana zdezynfekowałem butelki i odstawiłem do wyschnięcia. Długimi wieczorami szukałem odpowiedzi po różnych forach na moje pytanie, ale jednoznacznej nie znalazłem a mianowicie: Ile czasu czekać po dezynfekcji pirosiarczynem potasu przed zalaniem w butelki? Znalazłem kilka odpowiedzi, że można lać po pół godziny, po 2 godzinach, a AI każe mi czekać 12 godzin. Czy jeśli zdecyduje się na rozlew po 2 godzinach po dezynfekcji, to czy pozostałe krople w butelce które jeszcze nie wyschły nie zabiją moich drożdży które są potrzebne do refermentacji? 

2 godziny temu, Mateusz1324 napisał(a):

Starsan nie został przypadkiem zakazany? Ja myślałem bardziej o sanipro.

Czyli po 2 godzinach na ociekaczu mogę śmiało lać, mimo kropelek pozostałości na ściankach butelek? 

Możesz lać . Dlaczego starsan ma być zakazany? Dostępny jest w sklepach piwowarskich w PL

Gdzieś było nawet na tym forum że przez jakiś czas został wstrzymany przez UE bo stwierdzili że nie nadaje się do spożywki, dlatego nie jestem przekonany co do niego i jednak na następny raz zamówie sanipro.

Wszystko rozlane, zobaczymy co z tego będzie, dzięki za pomoc, temat do zamknięcia