zstars Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Witam i przechodzę od razu do pytania - w garażu spadła mi temperatura do 4 °C , czy nie będzie ona przeszkadzała fermentacji cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 To nie będzie fermentacja, drożdże w tej temperaturze śpią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Ale klarowanie bardzo dobre powinno być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Na cichą może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Czyli jeśli jest już 10 dni na cichej nic piwu nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Jeżeli na burzliwej dobrze odfermentowało, to nie. Butelkowałbym już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jeżeli są to drożdże dolne,a już wogóle W 34/70 to będą pracować, optimum maja miedzy 9°C a 15°C ,więc przy 4°C też pójdą. Ja do wczoraj trzymałem a'la Marzen na balkonie, szczepione Saflager S-23 i pracowały jak dzikie na balkonie, przy temp. uśrednionej (mierzona termometrem,który leży na fermentorze) 2-3°C, więc nie widzę większego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jeżeli są to drożdże dolne,a już wogóle W 34/70 to będą pracować, optimum maja miedzy 9°C a 15°C ,więc przy 4°C też pójdą.Ja do wczoraj trzymałem a'la Marzen na balkonie, szczepione Saflager S-23 i pracowały jak dzikie na balkonie, przy temp. uśrednionej (mierzona termometrem,który leży na fermentorze) 2-3°C, więc nie widzę większego problemu. Przy jakiej temperaturze S-23 wyhamują, ale przeżyją? Chodzi mi o temperaturę przechowywania gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Przy jakiej temperaturze S-23 wyhamują, ale przeżyją? Chodzi mi o temperaturę przechowywania gęstwy. Byle nie zamarzły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 pracowały jak dzikie na balkonie, przy temp. uśrednionej (mierzona termometrem,który leży na fermentorze) 2-3°C, więc nie widzę większego problemu. Podejrzewam, że w fermentorze było cieplej: 6-7*. Nie wierzę, żeby dolniaki pracowały w 3*, choć przyznam, że nigdy nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Podejrzewam, że w fermentorze było cieplej: 6-7*. Nie wierzę, żeby dolniaki pracowały w 3*, choć przyznam, że nigdy nie próbowałem. Jeśli fermentacja ruszy to w pracują w 3°C , wiem z doświadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 jutro mam warzyć piwo,w planie lager na Bohemian Lager,dzisiaj byłem w piwnicy ,no i z 8 zrobiło się 4 st C,da jeszcze rade,czy sobie odpuścić ?.nie wiem czy temperatura nie spadnie jeszcze ,choć to głęboka stara piwnica,na pewno zera tam nie będzie,niby idzie jakieś ocieplenie,ale czy w ogóle to ma sens. na czasie mi nie zależy,może fermentować nawet 2 miesiące . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się