Jump to content

Myszy, szczury i inne wołki szkodzące


bnp

Recommended Posts

Wczoraj musiałem posprzątać piwnicę (w bloku)by zrobić miejsce na lagery.

podnoszę worek ze słodem a tu pełno mysich kupek i ze 3 szczurze :D

worek cały, myślę co jest grane, sprawdzam dalej, drugi też ok, worek 5 kg ze słodem pszenicznym lekko nadgryziony w rogu. Surowce niesłodowane też ok, Niestety futrzaki upodobały sobie śrutę słodu od adanjana. Mysie cipki zmarnowały mi 10 kg słodu, cały worek, w zasadzie 2 worki pocięte jak żyletką. W śrucie pełno skrawków worka.

najdziwniejsze jest to że pogardziły słodem z bogutyna, faktycznie podejrzany słód :beer:

 

 

jak myślicie jak przesypię słód do fermentatora będzie ok ? nie przegryzą plastiku ?

 

ps źle wybrałem wątek, można przenieść do

Wsparcie piwowarskie

Edited by bnp
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj musiałem posprzątać piwnicę (w bloku)by zrobić miejsce na lagery.

podnoszę worek ze słodem a tu pełno mysich kupek i ze 3 szczurze :D

worek cały, myślę co jest grane, sprawdzam dalej, drugi też ok, worek 5 kg ze słodem pszenicznym lekko nadgryziony w rogu. Surowce niesłodowane też ok, Niestety futrzaki upodobały sobie śrutę słodu od adanjana. Mysie cipki zmarnowały mi 10 kg słodu, cały worek, w zasadzie 2 worki pocięte jak żyletką. W śrucie pełno skrawków worka.

najdziwniejsze jest to że pogardziły słodem z bogutyna, faktycznie podejrzany słód :beer:

Myślę, że nie plastiku raczej nie przegryzą. Kiedyś zastanawiałem się nad trzymaniem słodu w piwnicy ale obawiałem się właśnie myszy dlatego słód i inne surowce mam w pokoju.

Link to comment
Share on other sites

też miałem w co roku ten kłopot, w zeszłym jedną myszołapką w 2 dni wyciąłem całą mysią rodzinę 12 szt. nie nadążałem zakładać w łapce nowego prowiantu. jak trzymałem słód w garażu to siedziały w garażu a do domu na rekonesans przychodziły, jak przeniosłem do domu to one też do domu bo po co mają w garazu siedzieć jak zimno. Sprawę w tym roku załatwiła moja 5-letna córka sprowadzając kota. Mysza nie siada :beer:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Wydaje mi się że bardzo dobrym zabezpieczeniem dla fermentora (zwłaszcza z dolniakiem), ale również dla surowców jeśli mieszkasz w bloku jest pudło ze styropianu. Z 3 płyt styropianowych 10 cm masz bardzo fajne pudełko. Dobrze to chroni przed myszami, muchami i innym podobnym badziewiem. Szczurów na pewno nie mam, więc nie wiem jak z nimi, ale jest to przynajmniej pierwsza linia obrony. Stosuję takie pudełka prawie od początku i nie miałem kłopotów z muchami czy myszami w okolicach fermentora - pomimo tego że zeszłej zimy również złapałem w łapkę w piwnicy ok 10 myszy w ciągu kilku dni. Dodatkowym atutem takiego pudełka jest możliwośc obniżenia temperatury w fermentorze o około 5 - 7 stopni poniżej temperatury otoczenia poprzez pety z lodem.

Link to comment
Share on other sites

No pisałem właśnie, że to taka pierwsza linia obrony. Ale z drugiej strony :

1. Jak się zaczną dobierać, to trochę wcześniej będzie widać

2. W domu mam piwnicę. Jak pisałem myszy się tam trafiają - jak to w piwnicy. Stosuję pudła styropianowe od roku i ani jeden raz nie zauważyłem żadnych prób dostępu, żadnych nadgryzień, ani tym podobnych rzeczy.

Link to comment
Share on other sites

U mnie w piwnicy też się myszy panoszą. Słody przeniosłem na półkę i są (jeszcze) nie ruszone, ale docelowo mam zamiar trzymać w wiadrach. Wygodniej i bezpieczniej.

Link to comment
Share on other sites

Ja zawsze na bieżąco zużywałem słód więc nie miałem problemów. W tym roku mam trochę zapasu, ale jak na razie jest czysto.

Mam przygotowany sprzęt - wiatrówkę, siekierę, dwa noże i młotek. W razie wojny dam radę. :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.