bnp Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 (edited) Wczoraj musiałem posprzątać piwnicę (w bloku)by zrobić miejsce na lagery. podnoszę worek ze słodem a tu pełno mysich kupek i ze 3 szczurze worek cały, myślę co jest grane, sprawdzam dalej, drugi też ok, worek 5 kg ze słodem pszenicznym lekko nadgryziony w rogu. Surowce niesłodowane też ok, Niestety futrzaki upodobały sobie śrutę słodu od adanjana. Mysie cipki zmarnowały mi 10 kg słodu, cały worek, w zasadzie 2 worki pocięte jak żyletką. W śrucie pełno skrawków worka. najdziwniejsze jest to że pogardziły słodem z bogutyna, faktycznie podejrzany słód jak myślicie jak przesypię słód do fermentatora będzie ok ? nie przegryzą plastiku ? ps źle wybrałem wątek, można przenieść do Wsparcie piwowarskie Edited December 2, 2010 by bnp Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 Wczoraj musiałem posprzątać piwnicę (w bloku)by zrobić miejsce na lagery.podnoszę worek ze słodem a tu pełno mysich kupek i ze 3 szczurze worek cały, myślę co jest grane, sprawdzam dalej, drugi też ok, worek 5 kg ze słodem pszenicznym lekko nadgryziony w rogu. Surowce niesłodowane też ok, Niestety futrzaki upodobały sobie śrutę słodu od adanjana. Mysie cipki zmarnowały mi 10 kg słodu, cały worek, w zasadzie 2 worki pocięte jak żyletką. W śrucie pełno skrawków worka. najdziwniejsze jest to że pogardziły słodem z bogutyna, faktycznie podejrzany słód Myślę, że nie plastiku raczej nie przegryzą. Kiedyś zastanawiałem się nad trzymaniem słodu w piwnicy ale obawiałem się właśnie myszy dlatego słód i inne surowce mam w pokoju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 wkręć hak w sufit i podwieś na sznurku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 Wiadra są pewne. Zero wilgoci i żadne myszy, szczury czy wołki się nie odstaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 też miałem w co roku ten kłopot, w zeszłym jedną myszołapką w 2 dni wyciąłem całą mysią rodzinę 12 szt. nie nadążałem zakładać w łapce nowego prowiantu. jak trzymałem słód w garażu to siedziały w garażu a do domu na rekonesans przychodziły, jak przeniosłem do domu to one też do domu bo po co mają w garazu siedzieć jak zimno. Sprawę w tym roku załatwiła moja 5-letna córka sprowadzając kota. Mysza nie siada Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedro22 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Wydaje mi się że bardzo dobrym zabezpieczeniem dla fermentora (zwłaszcza z dolniakiem), ale również dla surowców jeśli mieszkasz w bloku jest pudło ze styropianu. Z 3 płyt styropianowych 10 cm masz bardzo fajne pudełko. Dobrze to chroni przed myszami, muchami i innym podobnym badziewiem. Szczurów na pewno nie mam, więc nie wiem jak z nimi, ale jest to przynajmniej pierwsza linia obrony. Stosuję takie pudełka prawie od początku i nie miałem kłopotów z muchami czy myszami w okolicach fermentora - pomimo tego że zeszłej zimy również złapałem w łapkę w piwnicy ok 10 myszy w ciągu kilku dni. Dodatkowym atutem takiego pudełka jest możliwośc obniżenia temperatury w fermentorze o około 5 - 7 stopni poniżej temperatury otoczenia poprzez pety z lodem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Styropian dla myszy , szczurów i innych gryzoni to żadne zabezpieczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedro22 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 No pisałem właśnie, że to taka pierwsza linia obrony. Ale z drugiej strony : 1. Jak się zaczną dobierać, to trochę wcześniej będzie widać 2. W domu mam piwnicę. Jak pisałem myszy się tam trafiają - jak to w piwnicy. Stosuję pudła styropianowe od roku i ani jeden raz nie zauważyłem żadnych prób dostępu, żadnych nadgryzień, ani tym podobnych rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 U mnie w piwnicy też się myszy panoszą. Słody przeniosłem na półkę i są (jeszcze) nie ruszone, ale docelowo mam zamiar trzymać w wiadrach. Wygodniej i bezpieczniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Ja przechowuje w starych fermentorach , chyba że mam pewne miejsce to w workach Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Ja zawsze na bieżąco zużywałem słód więc nie miałem problemów. W tym roku mam trochę zapasu, ale jak na razie jest czysto. Mam przygotowany sprzęt - wiatrówkę, siekierę, dwa noże i młotek. W razie wojny dam radę. :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Ja ostatnie zakupy słodów władowałem w beczki 60 litrowe ze szczelnym i pewnym zamknięciem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Butelki 5 litrów po wodzie mineralnej. Wchodzą w taką 3 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Butelki 5 litrów po wodzie mineralnej. Wchodzą w taką 3 kg w takie to można wsypać zapas słodów specjalnych muszę przemyśleć sposób kolego zbynka ( mam ponad 150kg pilzneńskiego :rolleyes: ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Dla moli spożywczych nie ma żadnych świętości. Wejdą wszędzie, nawet do zakręconych słoików. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Dla moli spożywczych nie ma żadnych świętości. Wejdą wszędzie, nawet do zakręconych słoików. eeeeee Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now