Jump to content

Piwo lodowe

bubuś

Recommended Posts

W zeszłym roku poświęciłem 4l kożlaka podwójnego 23 blg na piwo lodowe.

Po wymrożeniu zostało 3l , do refermentacji dodałem 21gr glukozy i trochę świeżej gęstwy.

Piwo leżało sobie spokojnie w piwnicy. 1 butelkę otworzyłem dopiero po 6 miesiącach , ostatnią wczoraj.

Piwo było mocne i smaczne , lecz bardzo słabo nagazowane.

Zbliża się warka nr 50 i chcę zrobić z całości piwo lodowe. Czy zna ktoś może sposób naturalnego nagazowania tak mocnych piw ( moje wyliczyłem na jakieś 12,4%

PS. Robiłem też taki eksperyment z zwykłym kożlakiem 16 Blg i wyszedł całkiem dobry , z dobrym nagazowaniem.

Edited by bubuś

Dlaczego dodałeś tylko 20 gram glukozy?

3,5gr/but 0,5 to taki mój standart , czasami daję więcej , mniej nigdy.

W lagerach do 23 blg początkowego zawsze się sprawdzał.

Edited by bubuś

No tak, glukozy było wystarczająco, w takim razie drożdże nie dały rady.

Od razu dałeś do piwniczki, czy potrzymałes parę dni w cieple?

1 tydzień w 20 , 2 tydzień w 12 a potem do piwnicy.

To było 3 pokolenie bohemian lager , zrobiłem na nich później jeszcze parę warek , bez żadnych problemów.

Być może moc piwa była zbyt duża dla tych drożdży.

Mam teraz 1 pokolenie wyeast 2565 koelsch , nie robiłem na nich jeszcze mocniejszych piw , ale z tego co czytałem mają większą tolerancję na alkohol niż większość drożdży lagerowych.

Następną warką ma być kolońskie , zrobię większy zasyp , odbiorę początkowy filtrat ( jakieś 6l , tak aby po chmieleniu zostało 4,5l jakieś 22 blg i do dymiona) , po cichej wymrażanie i do butelek. Jeżeli wszystko wyjdzie ok , to zrobię pełną warkę , tyle że zasyp będzie bardziej pod koźlaka , niż pod kolońskie.