olo333 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 W Twoim przypadku raczej nie ma obaw, warka była mała, włożyłeś do wanny z zimną wodą, więc ok. Schłodzić należy do temperatury zadania drożdży, powiedzmy 22-25°C dla drożdży górnej fermentacji będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 bedzie dobrze :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Skoro alkos jesteś biegły w temperaturach to powiedz mi jeszcze w jakiej temperaturze ginie alfa-amylaza. Wiki-piwo podaje tylko że optymalna temperatura to 72-75°C , ale z tego co czytałem tu już nieźle hula przy 70°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Az tak biegly to nie jestem, ale wydaje mi sie ze zaczyna ginac powyzej 75ciu: http://www.braukaiser.com/wiki/index.php?title=Effects_of_mash_parameters_on_fermentability_and_efficiency_in_single_infusion_mashing (gdzies bylo tlumaczenie na forum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opisałem swoje zmagania z lagerem w czasie warzenia: http://piwowin.net/20101208/lager-3/ C.D.N. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Wygodniej jest zrobić tak: " 25g US Northern Brewer Hops - Steep the hops for 15mins in a litre of water just taken off the boil and strain into the fermenting tub" Gotowanie takiego litra "herbatki" jest bardziej praktyczne w warunkach domowych (gdy nie posiada się odpowiednich naczyń).Nie trzeba też "czarować" z chłodzeniem. Pozostaje pytanie: czy taki "wywar" dochmieli piwo tak samo jak gotowanie w brzeczce?? Edytowane 14 Grudnia 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Myślę, ze warto by wodę nieco zakwasić, żeby poprawić utylizację chmielu i zapobiec wypłukiwaniu tanin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Nie trzeba też "czarować" z chłodzeniem. W zasadzie wystarczyło wlać to co w garnku do fermentatora i uzupełnić zimną wodą, najlepiej wystawioną wcześniej na balkon. To obniżyło by temperaturę na tyle, że wanna nie byłaby potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Wczoraj przelałem na cichą fermentację (skoro taka zalecana ). Pomiar wykazał spadek gęstości z 10 do 3.5 Blg (na granicy 1/3 początkowej gęstości) Dzień po Lagerze warzyłem jasne Ale z zestawu homebrewing.pl. Ono zeszło z 11 do 2.5 Blg. Też przelałem. Mam zamiar butelkować obydwa w okolicach niedzieli. Po przelaniu na cichą Lager wykazuje mniejsza aktywność gazów niż Ale. W Ale była grubsza warstwa na dnie. Strata około 1.5 litra na nastawie, pewnie w tych drożdżach .... bolesna . Za to pomiary prosto z menzurki poszły do gardła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam Od razu przepraszam, że nie na temat ale mam wiadomość do Pana kryzoo. Szkoda, że przed założeniem swojego browaru i blogu nie pogłówkował Pan trochę nad wymyśleniem oryginalnej nazwy. Nie cieszy mnie "popularność" słowa, które wymyśliłam na potrzeby swojej działalności. Dlaczego nie skorzystał Pan z nazw firm bardziej znanych w Polsce? Jeżeli wykaże Pan taką samą inwencję w warzeniu piwa jak w wymyślaniu nazwy dla swojego browaru domowego to efekty mogą być mizerne. Beata Bendkowska-Flak PIWOWIN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Pani Beato, brawo, co za piękna auto-anty-promocja. Jeśli ma Pani podobne podejście do swoich klientów i kontrahentów, efekty biznesu również mogą okazać się w dłuższym czasie mizerne. Nie zamierzałem korzystać z usług Pani firmy ( http://www.piwowin.pl ), ale teraz na pewno zamierzać nie będę. Wesołych, spokojnych i wyrozumiałych Świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam Od razu przepraszam, że nie na temat ale mam wiadomość do Pana kryzoo. Szkoda, że przed założeniem swojego browaru i blogu nie pogłówkował Pan trochę nad wymyśleniem oryginalnej nazwy. Nie cieszy mnie "popularność" słowa, które wymyśliłam na potrzeby swojej działalności. Dlaczego nie skorzystał Pan z nazw firm bardziej znanych w Polsce? Jeżeli wykaże Pan taką samą inwencję w warzeniu piwa jak w wymyślaniu nazwy dla swojego browaru domowego to efekty mogą być mizerne. Beata Bendkowska-Flak PIWOWIN Nie wiedziałem i tyle. Nazwę wymyśliłem sam w 1 minutę. Stwierdziłem, ze jest co prawda trochę infantylna, ale odpowiada hobbystycznemu charakterowi mojego bloga. Po co tyle jadu? Zawsze trzeba się liczyć z taką sytuacją, jeśli nie wykupiło się wszystkich domen. Jak mi coś fajnego przyjdzie do głowy to zmienię nazwę bloga, a na piwowin.net wstawię branżowe reklamy, żeby sobie zrekompensować wydatek zakupu nowej domeny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Teraz do rzeczy. Od wtorku jest na cichej, ale ani nie zrobiło bul-bul. Wczoraj sprawdziłem gęstość i jest ciągle około 3.5Blg (startowało z 10Blg). Wygląda na to, że nie zejdzie już raczej. Jutro chciałbym butelkować i mam pytanie, czy po dodaniu 4g cukru/glukozy te 3.5Blg nie spowodują zbyt dużego nagazowania? Butelkować? Może na święta dało by się coś zdegustować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Coś niskie to blg początkowe jak na tyle ekstraktu. Pewnie już więcej nie zejdzie, w przeciwieństwie do brewkitów z dodatkiem cukru, te z ekstraktem są bardziej treściwe bo ekstrakt zawiera cukry niefermentowalne. Możesz zrobić syrop z glukozy lub cukru, zmieszać z całością. Ja dałbym na 20 litrów maksymalnie 150 gramów, a może i mniej. Edytowane 19 Grudnia 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Coś niskie to blg początkowe jak na tyle ekstraktu. Pewnie już więcej nie zejdzie, w przeciwieństwie do brewkitów z dodatkiem cukru, te z ekstraktem są bardziej treściwe bo ekstrakt zawiera cukry niefermentowalne. Możesz zrobić syrop z glukozy lub cukru, zmieszać z całością. Ja dałbym na 20 litrów maksymalnie 150 gramów, a może i mniej. 150g to mniej więcej 4g na butelkę dla 20 litrów. Będę stosował metodę per butelka, bo nie mam dokładnej wagi, żeby odmierzyć 150g. Ewentualnie, będę się starał nie wsypywać pełnej porcji, tylko np 80-70% (na oko). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Skoro będę dodawał glukozę, która jest odrobinę mniej słodsza niż cukier to może dodam po te 4g? Nie wiem tylko czy miarka jest wyskalowana dla glukozy, która to jest drobniejsza niż cukier.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Możesz przyjąć, że glukoza=cukier. Różnica jest nieduża, a na oko, bez wagi to już w ogóle pomijalna. Myślę, że jak dasz 4 g to też będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Skoro będę dodawał glukozę, która jest odrobinę mniej słodsza niż cukier to może dodam po te 4g? Nie wiem tylko czy miarka jest wyskalowana dla glukozy, która to jest drobniejsza niż cukier.... Miarki są wyskalowane do cukru, nie mierz nimi glukozy bo piwo może byc niedogazowane (jest spora różnica objętości cukru do glukozy). Przy zamiennym stosowaniu wg. wagi możesz nie stwierdzić różnicy w nagazowaniu, jest minimalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Skoro będę dodawał glukozę' date=' która jest odrobinę mniej słodsza niż cukier to może dodam po te 4g? Nie wiem tylko czy miarka jest wyskalowana dla glukozy, która to jest drobniejsza niż cukier....[/quote']Miarki są wyskalowane do cukru, nie mierz nimi glukozy bo piwo może byc niedogazowane (jest spora różnica objętości cukru do glukozy). Przy zamiennym stosowaniu wg. wagi możesz nie stwierdzić różnicy w nagazowaniu, jest minimalna. No, cóż stało się, butelki już zakapslowane, na przyszłość będę wiedział. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Tydzień po zakapslowaniu przyszła pora na pierwsze testy Lagera z puchy + ekstrakt. Nie wiem jaka jest zasługa i wpływ dodatkowego chmielenia ale jest wyraźna goryczka i aromat. Kolor zdecydowanie ciemniejszy niż w przypadku rodzimych Lagerów (ekstrakt jasny WES?). Piana na razie mała. Po nalaniu z góry robi się około 2 cm, może się po leżakowaniu zwiększy? Już teraz bardzo mi smakuje, a liczę na to, że za kilka tygodni jeszcze dofermentuje i się poprawi. pozdrawiam Kryzoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 (edytowane) PW do moderatora poszło. Witamy i ŻEGNAMY zarazem. EDIT: w poprzednim wpisie był spam.... Edytowane 30 Grudnia 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się