pepek84 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Spis warek z odnośnikami do łatwiejszego wyszukiwania konkretnych receptur. Zapiski w swoim wątku zacząłem od 10 warki , więc pierwsze 9 będzie w tym poście, poniżej jako uzupełnienie brakujących. #1 - Brewkit European Lager Coopers #2 - Zestaw z HB , Pale Ale #3 - Koelsch #4 - Pszeniczne Jasne - Hefe Weizen #5 - Pszeniczne Ciemne - Dunkelwiezen #6 - Czerwony Topór - IRA - receptura kolegi Infam #7 - Szkocka 80tka - Scottish Export 80/- #8 - Marcowe - Marzen Oktoberfestbier #9 - Stout Fabryczny - FES wg receptury Dori #10 Kawa z mlekiem - Milk Stout #11 Kolońskie II - Koelsch #12 Belgian Blonde #13 Bitter #14 Dubel #15 Dry Stout #16 Belgian Tripel #17 Jasne Styczniowe #18 Pszeniczne #19 Jasne Lekko Wędzone #20 Ale Bursztynowe #21 Pszeniczne #22 Ale Bursztynowe v.2 #23 Ciemny Lager #24 Stout Owsiany #25 Jasne Mocno Chmielone #26 Emit Remmus - AIPA #27 Pszeniczne #28 D-Day - Witbier #29 Californication - APA #30 Dry Stout #31 Porter Wędzony #32 Tropical Thunder - Amarillo Citra IPA #33 Coffee Shop - Espresso Stout #34 Sunny Wheat - American Wheat receptura wb kolegi Scooby #35 Simcoe IPA #36 Ciemna Pszenica - DunkelWeizen #37 Bitter - receptura kolegi Kantor #38 Polskie Jasne Ale #39 Nelson - NZPA #40 Waimea - NZPA #41 Pacific Jade - NZPA #42 Brown Porter #43 Little Wing- Sweet Stout #44 Pils #45 98% Peated Ale #46 Stout ŻytniAmerican Stout #47 American Amber Ale #48 Amarillo Weizen #49 Age Of Reason AIPA #50 Californication v.2 - APA #51Polskie Ale #52 Bitter z niespodzianką #53 Amerykański Dry Stout PODSUMOWANE SEZONU ........ - ................ #54 Pszeniczne wędzone ---- Saison ---- Belgian IPA - hibiskus , płatki róży #55 Californication v.3 #56 Stout Wędzony #57 Świąteczne #58 AIPA #59 Australian Rice PA #60 Pszenicze v.6 #61 Pszeniczne v.7 #62 Stout owsiany #63 Brown Ale BA #64 Grodziskie #65 Black IPA #66 Stout wędzony Olcha #67 Pils #68 Barleywine BA #69 SH Iunga #70 Porter Bałtycki #71 American Stout v.2 #72 Simcoe Pils #73 American Wheat #74 RIS #75 Lambik #76 Coffee Rye Amber Ale #77 AIPA #78 WeeHeavy #79 Cherry Beech #80 Stout różany #81 Witbier #82 Peated Stout #83 Californiacation v.4 #84 Witbier #85 Monroe #86 Milk Stout #87 Black IPA #88 Californication v.5 PODSUMOWANIE SEZONU 23.07.2014 – do 30.09.2015 #89 ESB #90 Cream Ale #91 Californication v.6 #92 Red AIPA #93 Pils/Pale Ale #94 RIS BA #95 Californication v.7 #96 Milk Stout #97 FES #98 Californication v.8 #99 Saison #100 Pils #101 AIPA #102 Bohemian Pils v.3 #103 Pszenica #104 American Wheat #105 Californication v.9 #111 Californication v.10 #112 AIPA #127 APA #128 Oatmeal Stout #129 Black IPA I uzupełnienie receptur warek od 3 do 9 ( #1 pomijam bo po puszka , a #2 bo nie mam zapisków )#3 Koelsh Pilzneński 3 kg pszeniczny 0,8 kg Zacieranie : 30' - 62C 30' 72C mashout 75C Chmielenie 40g lubelski 60' Wyicie 16l , Blg 13, butelkowane 7.08.2010#4 Pszeniczne Jasne pszeniczny 2,5 kg pilzneński 1kg Zacieranie 10' 45C 10' 52C 30' 62C 30' 72C mashout 75C Chmielenie : 15g lubelski 60' 15g lubelski 15' Wybicie 18l Blg 12 , zabutelkowane ze 130 g cukru 7.08.2010#5 Pszeniczne ciemne pszeniczny 2 kg monachijski 1 kg pilzneński 1 kg czekoladowy pszeniczny 0.03 kg Zacieranie : 10' 45C 10' 52C 30' 62C 30' 72C mashout 75C Chmielenie : 15g lubelski 60' 15g lubelski 10' Wybicie 23 l , Blg 12 , zabutelkowane ze 150 g cukru data ?#6 Czerwony Topór - IRA 16.12.2010 pilzneński 4 kg wiedeński 0.3 kg caraamber 0.3 kg palony jęczmień 0.06 kg Zacieranie : 40' 66C 30' 72C mashout 75C Chmielenie : 20g marynka 60' 30g Hallertauer Tradition 15' Wybicie : 21l , Blg 13 ,zautelkowane ze 140g 2.01.2011#7 Szkocka 80tka - Scottish 80/- 23.01.2011 pilzneński 3 kg caramunich 0.2 kg carahell 0.1 kg palony jeczmień 0.04 kg Zacieranie : 30' 64C 30' 72C Chmielenie : 30g Hallertauer Tradition 60' 15g Hallertauer Tradiotion 10' Wybicie : 21l , blg 12,5 , zabutelkowane z 120g cukru 6.02.2011#8 Marcowe - Marzen Oktoberfestbier 5.02.2011 pilzneński 4 kg monachijski 1,5kg carared 0.01 kg carafa III 0.01 kg Zacieranie : 15' 53,5C 30' 63C 20' 72C mashout Chmielenie 35g marynka 5g lubelski 50' 5 marynka 5g lubelski 10' Wybicie : 20,5 l , 14,5 blg , zabutelkowane 19.02.2011 ze 150g cukru#9 Stout Fabryczny , FES 17.02.2011 pilzneński 4,4 kg caraaroma 0.3 kg carafa II 0.2 kg jęczmień palony 0.3 kg płatki jęczmienne 0.4 kg Zacieranie : 40' 63C 30' 72C mashout 75C Chmielenie 40g marynka 120' + 0.3 kg cukru 40g lubelski 10' Wybicie : 20l , 15 blg , zabutelkowane ze 150 g cukru 24.04.2011 Edytowane 7 Stycznia 2020 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Słuchajcie , jestem właśnie przy końcu wysładzania IRA . Jak byście doradzili chmielić ? Mam dwa chmiele , marynka i Hellertauer Tradition ? Planowałem marynkę dać od razu , ( na 60 minut ) , a Hellertauer 15 minut przed końcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 IRA nie wymaga smaku chmielowego, jak nie masz angielskich chmieli, to chmiel tylko na goryczkę. Obojetnie którym, ja bym użył Hallartau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Witam. Słuchajcie mam pytanko co do Weizena. Właśnie próbowałem ostatnią butelkę jaka mi została. Od butelkowania ma prawie 2 miesiące. Co mnie zdziwiło dzisiaj , to to , że piwo jest teraz o wiele gorsze w smaku. Po tygodniu , dwóch , no generalnie do miesiąca od butelkowania było wyśmienite , aż sam byłem zaskoczonym takim wynikiem biorąc pod uwagę kompletne początki w tym temacie. Widzę 3 możliwości. 1. Infekcja ,która powoli rozwijała się w butelkach 2. Drożdże przefermentowały do końca i jest kompletnie wytrawne co negatywnie wpłynęło na smak 3. Pszeniczne powinni być wypite aż tak szybko po butelkowaniu ? Najlepiej smakowało jakiś tydzień po. Z góry dzięki za odpowiedź. PS. Elroy zastosowałem patent z karmelizowaniem cukru. Trochę inaczej niż planowałem , niemniej scottish ale już ładnie pracuje po ok. 12 godzinach od zadania gęstwy Rezultaty opisze kiedy jakieś będą. Puki co smak i zapach karmelizowanego cukru w połączeniu z niewielką ilością brzeczki był baaardzo obiecujący. Boję się tylko ,że niewiele z tego zostanie po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 W zasadzie piwo pszeniczne powinno być wypite szybko po zabutelkowaniu ponieważ szybko traci na smaku. W sumie dobrze zauważyłeś kiedy smakuje najlepiej. Piwko to ma kwaskowaty smaczek a po czasie wyczuwa się go coraz bardziej, banany i goździki schodzą na drugi plan a potem zanikają. Miałem kiedyś taką półroczną pszeniczkę i nie dało się jej pić, nic w niej nie wyczuwałem tylko sam kwasior. Piana dalej się utrzymywała, nagazowanie było spore. Także jeśli masz takie piwko to nie zostaje Ci nic innego jak je wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Dokładnie tak bym to określił , czuć tylko kwaskowy smak , z aromatów i smaków które były w świeżym piwie nie pozostało praktycznie nic. Mam jeszcze jedną butelkę Dunkel Weizena , dziś sprawdzę czy objawy takie same. Trochę szkoda , bo pszeniczne to jeden z moich ulubionych stylów. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Znaczy, że trzeba częściej robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Dziś warzyłem pierwsze piwko z drożdżami dolnej fermentacji , gęstwa od Tieroo ( serdeczne dzięki ). Marcowe , wyszło mi dosyć ciemne , ale może tylko teraz takie sprawia wrażenie Chmielenie trwało dzisiaj o wiele dłużej i zaobserwowałem coś czego do tej pory nie widziałem u siebie. I w związku z tym mam pytanko , czy to jest przełom ? Starałem się zrobić jak najlepsze zdjęcie ( ale ciężko robić zdjęcie nad garem z wrzącą brzeczką ) , mam nadzieje że coś widać. http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0 PS. Coś mam problemy z wyświetlaniem zdjęcia Edytowane 5 Lutego 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Tak, to przełom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Dzięki , czyli mój pierwszy przełom , podobno to dobry znak , a jest to piwo ( oprócz pierwszego ze słodów ) co do którego mam największe wątpliwości czy wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Dziś butelkowałem Scottish Ale. Karmelizowany cukier pozostawił po sobie to co najlepsze Dosyć intensywną goryczkę ( taki lekko palony smak ). Próbka była z syropem a mimo to goryczka jest naprawdę intensywna. Czyli tak jak chciałem i tak jak lubię , zastanawiam się tylko czy jeśli słodycz od syropu zostanie zamieniona na bąbelki , to czy ta goryczka i palony smak nie będzie zbyt intensywny. Pierwszy raz mam tak klarowne piwo ( pewnie to skutek 3 tygodniowej cichej ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Przelewam dziś Foreign Extra Stout na cichą , pomiar BLG pokazał 5. Piwko bardzo smaczne , chociaż jest mocno goryczkowe , może nawet bym określił jako lekko cierpkie. Ale smaczne bardzo , zapach tym bardziej. Co mnie dziwi , to ten pomiar BLG. Nie przy tym konkretnym piwie , ale w ogóle , praktycznie nie udało mi się uzyskać odfermentowania poniżej 4 BLG , a zazwyczaj burzliwa staje na 5 Blg. Wszystkie warki wyszły w porządku , nie przejmuje się odczytem Blg , tylko normalnie butelkuje , zazwyczaj mniej niż powinno być ( do tej pory tylko jedna warka wyszła trochę za słabo nagazowana , Irish Red Ale, co akurat bardzo mi odpowiada w tym piwie - szkoda że zostały tylko dwie butelki , w tym jedna zarezerwowania dla Elroya ) Jak myślicie co może być powodem tego odfermentowania ? Temperatury pilnuje , cukromierz sprawdzony , burzliwa zazwyczaj trwa 2 tygodnie ( czasami dłużej , jak ten FES , 3 tygodnie ) PS. Blg początkowe tego FESa , to 15,5 Edytowane 10 Marca 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Zależy jak zatarte i jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Zacierane dokładnie wg przepisu Dori , z wikipedii http://www.wiki.piwo.org/index.php/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_(dori) czyli 40`64C , 30` 72C Drożdze Scotish Ale , gęstwa po Scotish 80 Nie chodzi mi tylko o tą warkę ,ale tak jak pisałem ,to tej pory nigdy nie uzyskałem Blg poniżej 4 Nie mam pojęcia co może być powodem tego , może zacierać bardziej wytrawnie ? Edytowane 10 Marca 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Attenuation: 69-73% Te drożdże nie są wielkimi żarłokami. Na cichej może jeszcze zejdzie jakieś 0.5°Blg i wynik wtedy już będzie całkiem dobry. Dodatkowo im gęstszy zacier (np. przy mocnych piwach) tym wolniej przebiega konwersja i piwo wyjdzie proporcjonalnie słodsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 O , i może tutaj jest kwestia , spóbuję zacierać w większej ilości wody . Przydałaby się nowa łyga , plastikowa w HB przy tym FESie ledwo dawała radę , a co by było przy jeszcze większym zasypie. Jak to wygląda jeśli chodzi o drewniane łyżki ? Trochę się obawiam że po kilku warkach łyżka będzie siedliskiem bakteri ( o estetycznej kwestii nie wspominam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Przecież i tak się moczy w gorącym zacierze - a potem gotujesz brzeczkę. Na zwykłą higienę wystarczy ją dobrze opłukać w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ja sobie chwalę drewniane chochle. Ojciec wystrugał mi taką z drewna lipowego. Długa na 55 cm, ot małe wiosełko . Ale przy zacieraniu - rzecz wymarzona. Zagarniesz, zamieszasz, szybciutko wyrównasz temperaturę. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Jak myślicie co może być powodem tego odfermentowania ? Temperatury pilnuje , cukromierz sprawdzony , burzliwa zazwyczaj trwa 2 tygodnie ( czasami dłużej , jak ten FES , 3 tygodnie ) To że pilnujesz temp. nie oznacza że Twój termometr nie zaniża, co by potwierdzało niedofermentowanie. Sprawdź go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Dwa termometry ( lekarski i ten którego używam do zacierania ) w jednym naczyniu z wodą. Lekarski pokazuje 39,3 a ten którego używam do zacierania pokazuję 38. Kilkukrotne powtórzenie pomiaru w zakresie temperatur który pokazuje termometr lekarski daję różnicę około 1,5C. To raczej nie jest dużo . Edytowane 10 Marca 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 (edytowane) Dzisiaj butelkowane Marcowe na gęstwie Bavarian Lager od Tieroo. Pierwszy raz użyłem dolniaków i pierwszy raz piwo przy butelkowaniu smakuje tak wspaniale ( jak dla mnie oczywiście A aromat... po prostu rewelacja. ) Dzięki Tieroo za gęstwę ! Zabutelkowane ze 150 gramów cukru do 45 butelek z zamknięciem patentowym , prezentują się wyśmienicie. PS. Co za szkoda , że tak późno zdecydowałem się na drożdże dolnej fermentacji. A może jeszcze temp pozwoli na co nieco ? Edytowane 18 Marca 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 (edytowane) Warka #10 , Milk Stout ( zmodyfikowana receptura Weny , z wiki ) Pilzneński - 3,6 kg Caramunich III - 0,2 kg Carafa II - 0,2 kg Palony jęczmień - 0,8 kg laktoza - 350 g Zacieranie : zasyp 64C 64C - 30 min. 67C - 15 min. próba jodowa 72C - 30 min. 76C - min. Chmielenie marynka 60g - 60min. laktoza 350g - 15min. Wyszło 23 litry , 14 Blg Zadane gęstwą Scottish Ale Dziś pierwszy raz użyłem chłodnicy od Wesolego. Nowy wymiar warzenia W niecałą godzinę od wyłączenia palnika drożdże już w fermentorze , rewelacja ! Całość około 7 godzin ze sprzątaniem. Jeszcze trochę się muszę nadzwigać , bo chłodnicę mam w grażau , kilka kondygnacji niżej .. ale na następny sezon przenoszę się ze wszystkim do garażu.Sprzętowy plan na następne tygodnie , Grifo Heavy Duty. Edytowane 19 Marca 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Wczoraj ( tj. 24.04.2011 ) #9 Foreign Extra Stout zabutelkowany ze 150g cukru na 20l Dziś tj 25.04.2011 #10 Milk Stout zabutelkowany ze 120g cukru na 20l #11 Kolońskie II Pilzneński - 4 kg Pszeniczny - 0,5 kg Carahell - 0,2 kg Zacieranie 50°C - zasyp 62°C - 40 min. 72°C - 20 min. 78°C - 10 mashout Chmielenie 10min gotowanie - wyraźny przełom 60min. 30 g marynka Zadane starterem z brzeczki przedniej ( po 2 godzinach drożdże pięknie pracowały w 100ml startera ) US05 Wybicie 21l 13,5 °Blg. Około 120 butelek umytych i przygotowanych na następne butelkowanie. Generalnie pracowity dzień Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (...)Zadane starterem z brzeczki przedniej ( po 2 godzinach drożdże pięknie pracowały w 100ml startera ) US05 A co ze sterylnością takiego startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Naczynie ( słoik 1l. ) porządnie wymyty i potraktowany OXI. Brzeczka przegotowana kilka minut w małym garnku , przelana do docelowego słoika i ostudzona do 20°C . Drożdże wsypane i do momentu dodania startera do brzeczki intensywnie mieszane co kilkanaście minut. Ale domyślam się ,że chodziło Ci o to , czy przegotowałem brzeczkę. Tak , kilka minut . Po powrocie z pracy ( czyli po około 24 godzinach ) piana na jakieś 4 , może 5 cm. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się