cml Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 25g skórek z pomarańczy i 10g z grejfruta , 7g rozgniecionej kolendry 10 min 25g skórek z pomarańczy i 10g z grejfruta , 7g rozgniecionej kolendry 3 min 10g otartej skórki to ile w przeliczeniu na grejpfruty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Haha dobre .... teraz sam nie pamiętam Kupiłem dwa.. zużyłem jednego. Tak jak teraz próbuje w myślach zważyć , to ze 20g by się uzbierało z jednego sporego. Aha.. i od razu ostrzegam , użyj mniej kolendry jeśli planujesz to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) #36 Ciemna Pszenica pszeniczny 2 kg monachijski 1,5 kg pilzneński 0,5 kg karmelowy 150 EBC 0,2 kg palony jęczmień 0,05 kg Zacieranie : 44C zasyp w 16 litrach i odebranie dekoktu po 10 minutach dekokt 62C 30 min 72C 30 min 100C 15 min zawrócenie dekoktu 62C 30 min 72C 30 min mashout Chmielenie Lubelski 20g , Marynka 10g , 60 min Lubelski 10g 10 min Wybicie : 25 litrów Blg 12 Zadane starterem W3068 Zabutelkowane 18.08.2013 , ze 160 g cukru , 2,5 Blg Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) #37 Bitter inspirowany recepturą Łukasza Kantora pale ale 2,5 kg karmelowy jasny 120 EBC 0,5 kg monachijski 0,3 kg pszeniczny 0,2 kg karmelowy 300 EBC 0,2 kg Zacieranie 66C 90 min mashout Chmielenie marynka 50g 60min marynka 30g 30 min marynka 10g 10 min Zadane starterem S04 Wybicie 27 litrów Blg 10 18.09.2013 Zabutelkowane przy 3 Blg z 70g cukru Edytowane 5 Września 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) #38 Polskie Jasne Ale pilzneński 3,5 kg carapils 0,25 kg monachijski 0,25 kg Zacieranie 66C 90 min 72C 10 min mashout Chmielenie marynka 40g 60 min marynka 20g , lubelski 10g 30 min lubelski 10g 10 min Zadane gęstwą S04 po #37 Bitter Wybicie 26,5 litra Blg 10 5.09.2013 przelane na cichą z 30g Saaz Edytowane 5 Września 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzios Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 # 32 Tropical Thunder - Amarillo Citra IPA Skopiowałem to piwo z minimalną zmianą. Wyszło mi 23l z początkowym 13blg, a na cichej dałem o 10gram amarillo wiecej. Piwo rewelacyjne lekkie (nie puste), pijalne, aromatyczne. Dzięki za przepis polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Dzięki za dobre słowo. Cieszę sie że receptura przypadła do gustu. Piwo moim zdaniem też było całkiem udane , jednak nie wiem czy dla mnie goryczka przy 13 blg nie byłaby zbyt silna. Piwo na pewno do powtórki . Jedynie u mnie miałem problem z filtracją po chmieleniu na zimno , ale na szczęście chmieliny w butelkach ładnie się po jakimś czasie zbiły. Te 10 g chmielu raczej dużej różnicy nie zrobiły , a w zasypie zmniejszyłeś tylko ilość pilzneńskiego ? Edytowane 24 Października 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzios Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 zasyp ten sam jedynie rozcieńczyłem piwo w większej ilości wody i te 10 g które faktycznie nie wiele pewnie dało:) Pozdrawiam i czekam na Twoje warki bo są dla mnie inspiracją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) #39 Nelson NZPA pale ale 1kg pilzneński 2,5 kg monachijski 0,5 kg karmelowy 150 EBC 0,2 kg Zacieranie 67C 60 minut Chmielenie 30 minut gotowanie - odparowanie do założonego ekstraktu 20g Nelson Sauvin 60' 10g Nelson Sauvin 30' 10g Nelson Sauvin 15' 10g Nelson Sauvin 5' 10g Nelson Sauvin 0' Wybicie 21l 12 Blg, 42 IBU Zadane uwodnionymi Mangrove Jack's M44 29.11.2013 Przelane na cichą 3 blg, z 40g szyszek Nelson Sauvin , upakowane w woreczku , niestety nie zatonęły 15.12.2013 Zabutelkowane ze 100 gramów cukru. Pierwsze warzenie w tym sezonie i jakiś horror. Nowy gar do zacierania z kega 30l i nowy filtrator z PEX. Gar się całkiem nieźle sprawdził, przez godzinę tylko raz podgrzewałem , spadek temperatury przez 30 minut 2°C . Filtrator niestety nie ustawił się jak trzeba i był mocno pod kątem. W związku z tym wydajność tragiczna , musiałem przez 30 minut odparować brzeczkę. Finalnie uzyskałem 12 Blg tak jak założyłem.Po gotowaniu to co zobaczyłem na dnie gara lekko mnie przeraziło Tyle luźnego osadu , że rurka pod koniec oczywiście się zapchała i resztę przelałem do słoja. Całość chmielu była w szyszkach. Po gotowaniu straciłem jakieś 4 litry brzeczki , na razie część przelałem do odstania. Chmielenie szyszkami to mocno upierdliwa sprawa. Niestety 2 , a prawdopodobnie 4 ostatnie warki warzone w lecie złapały tą samą infekcje. Jeśli ta też będzie trafiona to czeka mnie gruba dezynfekcja sprzętu. Podejrzewam że ma to związek z nowym miejscem gdzie prowadzę fermentację , ale nie jestem pewien. Ta warka poszła do najczystszego miejsca jakie mam dostępne. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Niestety 2 , a prawdopodobnie 4 ostatnie warki warzone w lecie złapały tą samą infekcje. Ten siarkowodór/kanaliza? Chmielenie szyszkami to mocno upierdliwa sprawa. Ja sobie dawno odpuściłem szyszki, mam jeszcze trochę lubelskiego w szyszkach z sprzed dwóch lat, będzie kiedyś do jakiegoś lambica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Właśnie nie , ta kanaliza to pikuś przy tych dwóch. #34 wypiłem chyba dwie butelki i po jakichś 2 tygodniach złapało takiego kwasa że jest niepijalne. #38 już jest kwaśna , ale jeszcze da się pić. w #36 i #37 podejrzewam że będzie to samo ( pomijam już że piwa wyszły beznadziejnie ). Zobaczymy , wczoraj miałem kryzys , ale dziś jak zobaczyłem po dłuższej przerwie piękną pianę na #39 to motywacja wróciła Najbliższe zakupy to nowe węże i CLO2. No z tymi szyszkami chyba też raczej dam sobie spokój. A użyłem ich tylko dlatego że tego chmielu Nelson Sauvin nie ma w innej opcji a koniecznie chcę go przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) #40 Waimea - NZPA pilzneński 3,5 kg monachijski 0,5 kg karmelowy 150 EBC 0,2 kg Zacieranie 67°C 60 minut Chmielenie 15g Waimea 60' 10g Waimea 30' 10g Waimea 15' 10g Waimea 5' 10g Waimea 0' Wybicie 23 l Blg 12 , IBU 47 , Zadane drożdżami zebranymi z piany z #39 Mangrove Jack's M44 West Coast 29.11.2013 Przelane na cichą z 40g Waimea , 3 blg 15.12.2013 Zabutelkowane ze 120 gramów cukru Edytowane 29 Grudnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Rozmawiałem z kimś na czacie wczoraj o zadawaniu drożdży zebranych z piany i miałem się pochwalić efektami.Niestety nie pamiętam nicka , więc piszę tutaj. No to się chwalę. Drożdże zadane wczoraj wieczorem , dziś po powrocie ujrzałem 10 cm pianę. Do #39 drożdże zadałem w piątek , w niedziele zebrałem z tego piwa jakieś 15 łyżek piany i dziś wieczorem zastałem właśnie taką imponującą pianę. Zobaczymy jak będzie z odfementowaniem tych warek. W środę nastawiam kolejne piwo i tym razem również zbiorę pianę , tyle że 2 razy więcej. Porównam potem wyniki. Wszystkie 3 warki będą fermentować w tej samej temperaturze 17C. Jeśli metoda się sprawdzi , to chyba będą ją stosował częściej. Wygodne to , szczególnie jeśli zbiera się prosto do nowego fermentora. Edytowane 11 Listopada 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jestem ciekaw jak wyjdzie Twoja IPA na Waimea. Tez kupilem troche tego chmielu ale potem buszujac po zagranicznych forach znalazlem raczej niepochlebne recenzje a takze zwrocilem uwage na fakt, ze jest to jeden z najtanszych chmieli na Antypodach. Swoja droga to zabawne, ze w polskim TB kosztuje dokladnie tyle samo co Nelson. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Na razie trudno mi cokolwiek powiedzieć. Poza tym , że z fermentora w którym stoi #39 na Nelsonie , wydobywa się przyjemniejszy i chyba mocniejszy zapach chmielu Postaram się od tych warek opisywać wnioski co do moich piw. Może komuś się przyda. A cena to myślę jest dyktowana nie koniecznie przez wspaniałe ( oczywiście takie są ) efekty jakie dają chmiele z dalszych zakątków świata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Postaram się od tych warek opisywać wnioski co do moich piw. Może komuś się przyda. Mnie się bardzo przyda więc proszę o dotrzymanie słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) #41 Pacific Jade - NZPA pilzneński 3,5 kg monachijski 0,5 kg karmelowy 150 EBC 0,2 kg Zacieranie 67°C 60 minut Chmielenie 20 g Pacific Jade 60' 10 g Pacific Jade 30' 10 g Pacific Jade 15' 10 g Pacific Jade 5' 10 g Pacific Jade 0' Wybicie 23 l Blg 12 , IBU 45 , Zadane drożdżami zebranymi z piany z #40 Mangrove Jack's M44 West Coast 29.11.2013 Przelane na cichą z 40g Pacific Jade , 3 Blg 15.12.2013 Zabutelkowane ze 120 gramów cukru Edytowane 29 Grudnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Fajna seria warek na chmielach z NZ. Robisz smaka ! ^o^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Oby tylko efektem tej pracy nie była seria infekcji:) miałem uwarzyć tylko jedno celem sprawdzenia co jest powodem... ale nie mogłem się oprzeć. Jak się udadzą to podrzuce do depozytu bo na razie nie nie mam sie czym chwalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Właśnie nie , ta kanaliza to pikuś przy tych dwóch. #34 wypiłem chyba dwie butelki i po jakichś 2 tygodniach złapało takiego kwasa że jest niepijalne. #38 już jest kwaśna , ale jeszcze da się pić. w #36 i #37 podejrzewam że będzie to samo ( pomijam już że piwa wyszły beznadziejnie ). Zobaczymy , wczoraj miałem kryzys , ale dziś jak zobaczyłem po dłuższej przerwie piękną pianę na #39 to motywacja wróciła Najbliższe zakupy to nowe węże i CLO2. No z tymi szyszkami chyba też raczej dam sobie spokój. A użyłem ich tylko dlatego że tego chmielu Nelson Sauvin nie ma w innej opcji a koniecznie chcę go przetestować. U mnie seria 4 infekcji (trawiasta gorycz + kanaliza) + NZ IIPA (test nelsona) i RIS już fermentują, na gęstwach, więc pewnie też będzie dupa. Podwędzany alt fermentuje w sprzęcie potraktowanym sodą kaustyczną, węże, kranik do rozlewu, dużo sody i nowe bulgomierze już czekają. Jeszcze tylko 40 skrzynek butelek oporządzić i będę gotów na nowy sezon... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Co to jest test nelsona? W google wyskakuje tylko coś o diagnostyce kiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) #42 Brown Porter pale 3,5 kg pszeniczny 0,5 kg brown 0,5 kg czekoladowy strzegom 0,2 kg karmelowy120 EBCstrzegom 0,2 kg Zacieranie 50°C 10 min 67-64 °C 90 min mashout Chmielenie 30g EKG ( herbatka chmielowa ) do zacieru 10 g EKG 30 min 10g EKG 10 min Wybicie 26l , 12,5 Blg , zadane uwodnionymi Mangrove Jack's M07 British Ale Sposobem Bnp zrobiłem herbatkę chmielową , 30g EKG w litrze wody gotowane przez 10 min. Niestety przełomu żadnego nie uzyskałem po doprowadzeniu zacieru do 78°C. Zobaczymy jak będzie się brzeczka zachowywać po chmieleniu. Póki co , 20 minut gotowania i przełomu nadal nie ma Dodałem do pierwszego posta spis receptur , link bedzie w mojej stopce. 14.02.2014 Zabutelkowane ze 120 g cukry przy 3,5 Blg Edytowane 1 Marca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) #43 Little Wing - Sweet Stout pilzneński 3,3 kg pale ale 1,2 kg monachijski 0,5 kg pszeniczny 0,5 kg caraamber 0,2 kg brown 0,25 kg palony jęczmień 0,2 kg czekoladowy 0,2 kg black 0,1 kg laktoza 0,75 kg Zacieranie 67 - 90 min całość słodów mashout Chmielenie 50g Sybilla 60 min 30g Sybilla 30 min 0.75 kg laktoza 10 min 25g EKG 0 min Wybicie :24 l , 17,5 Blg ( mierzone po dodaniu laktozy , przed było 16 z hakiem ) , zadane świeżo zebraną gęstwą po #42. Po przelaniu do pojemnika z drożdżami po jakichś 10 , 15 minutach pojawił się przełom Do wysokości 1/3 pojemnika gęste gluty pierwszy raz coś takiego widzę .. ech.. te przeźroczyste fermentory... Wariacja na temat sweet stouta. Stylowo bliżej mu do FES , ale mniejsza z tym. Generalnie piwo robione pod wskazówki mojej żony. Miało to być piwo zbliżone do #31 Porter Wędzony , tyle że zamiast wędzonki laktoza. Troszkę jednak zmieniłem zasyp. Prawie 7 kilo słodów w 21l wody , gar zacierny zalany pod sam rant dlatego zacieranie na lenia 14.02.2014 Zabutelkowane ze 110 g cukru przy 6,5 Blg Edytowane 1 Marca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Małe podsumowanie warek #39 , #40 i #41 . Zacznę od drożdży , czyli Mangrove Jack's M44 West Coast. Jestem z nich bardzo zadowolony. Co prawda mają lekki lag przy zadawaniu z saszetki , ale już przy zadawaniu z piany pracują i startują jak trzeba. Warki z 12 odfermentowały do 3 więc jak trzeba. Drożdże fermentowały w 18 stopniachi dały bardzo czysty profil i mam wrażenie , że rzeczywiście fajnie eksponują chmiel. Piwa wyszły wytrawne , mało słodowe czyli tak jak planowałem i na pierwszym miejscu są chmiele. Goryczka krótka i przyjemna. Co do samych chmieli. Na poczatek Waimea. Nie jestem zadowolony z tego chmielu Aromat jest słaby i ciężko go opisać , czuć jasne , słodkie owoce i czarną porzeczkę. W smaku tak samo , goryczka jest fajna ,ale taka płyta , nijaka. Piwo można wypić na parę łyków , bez rewelacji. Nie użyję go już raczej. Pacific Jade już lepiej , aromat mocniejszy , tak samo goryczka w smaku ma jakiś charakter. W aromacie trochę słodkich tropikalnych owoców. Przypomina amerykańskie chmiele . Nelson Sauvin. Z tego chmielu jestem bardzo zadowolony. Podczas butelkowania powalił mnie po prostu aromat świeżych , dojrzałych słodkich białych winogron czy białego wina. Świeży , orzeźwiający . W butelkach po niecałym miesiącu aromat i smak się ułożył , nie jest już tak intensywny , ale nadal świetny. Białe wino , białe winogrona , agrest i czarna porzeczka. Goryczka tak samo przyjemna , krótka i jak na 45 IBU dość mocna. Ale to kwestia niskiej pełni , co chciałem uzyskać. Wnioski są takie ,że Nelson Sauvin to chmiel bardzo uniwersalny i na pewno będe go używał też do innych piw niż IPA. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 A jak M44 wypadają w zestawieniu z US-05?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się