Jump to content

Dziwny odczyt Blg?


Recommended Posts

Właśnie skończyłem nastawiać moją 1 warke i wszystko szło całkiem dobrze. Wymieszałem Coopersa Draught z ekstraktem słodowym jasnym 1.7kg WES - takie proporcje zasugerowany mi przy kupnie składników na stronie http://www.centrumpiwowarstwa.pl Niestety jedna rzecz która mnie martwi to odczyt Blg. Odmierzam przy sugerowanej temp. 20 stopni, a areometr wskazuje mi ponad 20 stopni Blg :P Przy wlaniu czystej wody odczyt mam nieco ponad 0 stopni, wiec to raczej nie problem z wyskalowaniem. Dodam jeszcze, że przy zanurzaniu aerometru do menzurki, obracam go, żeby nie było pod nim bąbelków powietrza. W czym tkwi problem? Za dużo ekstraktu słodowego WES w brzeczce? No i czym grozi taki wysoki odczyt, oprócz wyższej zawartości alkoholu?

Link to comment
Share on other sites

To ja nie mam pojęcia, myślałem , że może się pomylileś w przeliczeniach z OG na Blg, ale w takim wypadku ... Może ktoś bardziej doświadczony coś wymysli , ale moim zdaniem jest to fizycznie niemożliwe żeby było 20 Blg.

Link to comment
Share on other sites

Przed otwarcie puszek załałem je wrzątkiem, żeby ekstrakt był bardziej płynny. Po otwarciu przełame obie puszki do fermentatora, zalewając je jeszcze ok 1 litrem wrzątku z czajnika, potem już tylko chłodna woda do 23 stopni Celsjusza. Wydaje mi się, że mieszałem dosyć długo. I nic poza ekstraktami i drożdzami nie dodawałem. A jest sens jakbym teraz znowu zlał trochę brzeczki z pojemnika i sprawdził Blg, czy po wsypaniu drożdży już nie powinienem tego robić?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym troche poruszał trochę fermentorem , żeby się to wszystko w środku porządnie wymieszało i napowietrzyło , i pobrał próbkę , tylko musisz wszystko co będzie mialo kontakt z brzeczką zdesynfekować. Troche mało wody wlałeś gorącej , i przez to mogło tak wyjść. Pobierałeś próbkę pewnie przez kranik ?

Edited by earl
Link to comment
Share on other sites

No to na 100% nie wymieszane do końca :lol: radzę wymieszać , i pobrać z powierzchni, ale jeszcze raz pamiętaj o dezynfekcji , bo teraz najłatwiej o infekcje!

Edited by earl
Link to comment
Share on other sites

No to idę mieszać dalej :) Mam nadzieję, że to pomoże. Dzięki za rade :lol: Co do desynfekcji to właśnie ja zaczynam :)

 

Wymieszałem to jeszcze raz, wziąłem próbkę z góry i aerometr wykazał mi 13 Blg. Mam nadzieje, że teraz już wszystko ok no i że nie doszło do zakażenia brzeczki. Zrobiłem desynfekcję, ale zawsze jest to ryzyko :/

 

Dzięki jeszcze raz pomoc :):P

Edited by trosinski
Link to comment
Share on other sites

Może w samym gwincie kranika zebrało się trochę nie wymieszanej brzeczki i do cylindra poszło właśnie o wiele większe stężenie niż tak naprawdę jest w całym pojemniku.

Też się nad tym zastanawiałem i całkiem możliwe, że tak właśnie było. Teraz już wiem, że brzeczkę trzeba naprawdę pożądnie wymieszać :lol: No i próbkę pobierać z powierzchni...

Link to comment
Share on other sites

To samo z dodawaniem cukru do refermentacji :lol: Zrobiłem zbyt gęsty syrop i nie wymieszałem na tyle dobrze. Po zabutelkowaniu całości zobaczyłem na dnie piękną skorupę syropu cukrowego :P

Link to comment
Share on other sites

To samo z dodawaniem cukru do refermentacji :P Zrobiłem zbyt gęsty syrop i nie wymieszałem na tyle dobrze. Po zabutelkowaniu całości zobaczyłem na dnie piękną skorupę syropu cukrowego :)

Ale w tym cały urok bycia żółtodziobem, że uczymy się na własnych błędach :lol:

Link to comment
Share on other sites

Wróciłem z pracy i zauważyłem, że temperatura brzeczki wynosi 26°C . Obawiam się, że jest to trochę za dużo. Ale nie mogłem znaleść na forum dokładnej informacji w jakich zakres temperatur można uznać za dopuszczający przy 1 fermentacji. Mógłby mi ktoś taki zakres podać?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.