trosinski Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Właśnie skończyłem nastawiać moją 1 warke i wszystko szło całkiem dobrze. Wymieszałem Coopersa Draught z ekstraktem słodowym jasnym 1.7kg WES - takie proporcje zasugerowany mi przy kupnie składników na stronie http://www.centrumpiwowarstwa.pl Niestety jedna rzecz która mnie martwi to odczyt Blg. Odmierzam przy sugerowanej temp. 20 stopni, a areometr wskazuje mi ponad 20 stopni Blg Przy wlaniu czystej wody odczyt mam nieco ponad 0 stopni, wiec to raczej nie problem z wyskalowaniem. Dodam jeszcze, że przy zanurzaniu aerometru do menzurki, obracam go, żeby nie było pod nim bąbelków powietrza. W czym tkwi problem? Za dużo ekstraktu słodowego WES w brzeczce? No i czym grozi taki wysoki odczyt, oprócz wyższej zawartości alkoholu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 (edited) A ile masz litrów brzeczki ? Drożdże dodawane do brewkita mogą stężenia alkoholu nie wytrzymac i nie odfermentuja . Edited December 9, 2010 by earl Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 23 litry Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Wydaje mi się, że to zdecydowanie za duży odczyt. Ale nie wiem jaka może być przyczyna , ale stawiał bym na błąd odczytu. A drożdże już zadałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 Dałem już drożdże, bo byłem pewien, iż odczyt jest błedny. Myślałem, że za dużo tlenu w menzurce i po jakimś czasie wartość blg zmaleje Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 A odczyt masz w °Blg czy OG? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 W Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 To ja nie mam pojęcia, myślałem , że może się pomylileś w przeliczeniach z OG na Blg, ale w takim wypadku ... Może ktoś bardziej doświadczony coś wymysli , ale moim zdaniem jest to fizycznie niemożliwe żeby było 20 Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 To wręcz niemożliwe, tyle nie wyjdzie z puchy brewkita + 1.7kg ekstraktu WES... Może ze 13-13.5°Blg, ale też nie przy 23l. Coś jest ewidentnie nie halo. Jakiegoś cukru nie dosypałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 No nic, zobacze co się będzie dalej z tym działo. Ale dzięki earl za zainteresowanie i dobre chęci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 (edited) A gotowałeś całe 23 litry? czy wlewałeś puchy od razu do fermentora? może nie wymieszałeś dostatecznie? Edited December 9, 2010 by earl Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 Przed otwarcie puszek załałem je wrzątkiem, żeby ekstrakt był bardziej płynny. Po otwarciu przełame obie puszki do fermentatora, zalewając je jeszcze ok 1 litrem wrzątku z czajnika, potem już tylko chłodna woda do 23 stopni Celsjusza. Wydaje mi się, że mieszałem dosyć długo. I nic poza ekstraktami i drożdzami nie dodawałem. A jest sens jakbym teraz znowu zlał trochę brzeczki z pojemnika i sprawdził Blg, czy po wsypaniu drożdży już nie powinienem tego robić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 (edited) Ja bym troche poruszał trochę fermentorem , żeby się to wszystko w środku porządnie wymieszało i napowietrzyło , i pobrał próbkę , tylko musisz wszystko co będzie mialo kontakt z brzeczką zdesynfekować. Troche mało wody wlałeś gorącej , i przez to mogło tak wyjść. Pobierałeś próbkę pewnie przez kranik ? Edited December 9, 2010 by earl Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 Zrobię jak mówisz, a próbkę zleję przez kranik na wszelki wypadek, żeby uniknąc zakażenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 Tak przez kranik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 (edited) To co radzisz? Wymieszać to jeszcze dokładniej i próbkę pobrać z powierzchni? Warkę skończyłem robić ponad godzinę temu, więc jakoś dużo czasu jeszcze nie minęło... Edited December 9, 2010 by trosinski Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 (edited) No to na 100% nie wymieszane do końca radzę wymieszać , i pobrać z powierzchni, ale jeszcze raz pamiętaj o dezynfekcji , bo teraz najłatwiej o infekcje! Edited December 9, 2010 by earl Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 (edited) No to idę mieszać dalej Mam nadzieję, że to pomoże. Dzięki za rade Co do desynfekcji to właśnie ja zaczynam Wymieszałem to jeszcze raz, wziąłem próbkę z góry i aerometr wykazał mi 13 Blg. Mam nadzieje, że teraz już wszystko ok no i że nie doszło do zakażenia brzeczki. Zrobiłem desynfekcję, ale zawsze jest to ryzyko Dzięki jeszcze raz pomoc Edited December 9, 2010 by trosinski Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Może w samym gwincie kranika zebrało się trochę nie wymieszanej brzeczki i do cylindra poszło właśnie o wiele większe stężenie niż tak naprawdę jest w całym pojemniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 Może w samym gwincie kranika zebrało się trochę nie wymieszanej brzeczki i do cylindra poszło właśnie o wiele większe stężenie niż tak naprawdę jest w całym pojemniku. Też się nad tym zastanawiałem i całkiem możliwe, że tak właśnie było. Teraz już wiem, że brzeczkę trzeba naprawdę pożądnie wymieszać No i próbkę pobierać z powierzchni... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 To samo z dodawaniem cukru do refermentacji Zrobiłem zbyt gęsty syrop i nie wymieszałem na tyle dobrze. Po zabutelkowaniu całości zobaczyłem na dnie piękną skorupę syropu cukrowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 To samo z dodawaniem cukru do refermentacji Zrobiłem zbyt gęsty syrop i nie wymieszałem na tyle dobrze. Po zabutelkowaniu całości zobaczyłem na dnie piękną skorupę syropu cukrowego Ale w tym cały urok bycia żółtodziobem, że uczymy się na własnych błędach Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 Po 6 godzinach od rozpoczęcia warzenia, zaczęła się fermentacja Mam nadzieje, że wszystko pójdzie teraz dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Tylko nie zaglądaj - najlepiej zapomnij o tym piwie na 10 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted December 10, 2010 Author Share Posted December 10, 2010 Wróciłem z pracy i zauważyłem, że temperatura brzeczki wynosi 26°C . Obawiam się, że jest to trochę za dużo. Ale nie mogłem znaleść na forum dokładnej informacji w jakich zakres temperatur można uznać za dopuszczający przy 1 fermentacji. Mógłby mi ktoś taki zakres podać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now