Skocz do zawartości

Jak długo powinno trwać chmielenie?


Gość tomato

Rekomendowane odpowiedzi

witam jestem w trakcie warzenia :cool2: i trochę za dużo wysłodziłem.

brzeczka właśnie za chwilę będzie się gotować.

chcę wydłużyć gotowanie do półtora godziny.

 

i tu moje pytanie: czy j chmiel odda więcej alfa kwasów przez dłuższe gotowanie?

co radzicie?

mniej chmielu? czy dodać go po pół godzinie??

 

 

proszę o szybką odpowiedź:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
No a co wtedy z goryczką, nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów.

Jak dodasz na aromat (np. na ostatnie 5 minut gotowania), to praktycznie nie wzrośnie - do izomeryzacji alfa-kwasów potrzebne jest gotowanie brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No a co wtedy z goryczką' date=' nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów.[/quote']

Jak dodasz na aromat (np. na ostatnie 5 minut gotowania), to praktycznie nie wzrośnie - do izomeryzacji alfa-kwasów potrzebne jest gotowanie brzeczki.

Chyba, że będzie ją bardzo powoli schładzał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.