Gość tomato Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 witam jestem w trakcie warzenia :cool2: i trochę za dużo wysłodziłem. brzeczka właśnie za chwilę będzie się gotować. chcę wydłużyć gotowanie do półtora godziny. i tu moje pytanie: czy j chmiel odda więcej alfa kwasów przez dłuższe gotowanie? co radzicie? mniej chmielu? czy dodać go po pół godzinie?? proszę o szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 to tak szybko. Mozesz gotować nawet 2 godziny. Chmiel na goryczkę wrzuć jakieś 50 minut przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 hah dzięki wymyśliłem żem sypnę glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Podepnę sie pod temat. Jak chmielić samą marynką?Robię piwo z ekstraktów wes -jasne.Zwykle chmieliłem marynką na goryczkę a lubelskim na aromat. Teraz tak się złożyło że mam tylko marynkę. Jakich ilości użyć marynki aby uzyskać aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Teraz tak się złożyło że mam tylko marynkę. Jakich ilości użyć marynki aby uzyskać aromat? Tyle samo co lubelskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 No a co wtedy z goryczką, nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 No a co wtedy z goryczką, nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów. Jak dodasz na aromat (np. na ostatnie 5 minut gotowania), to praktycznie nie wzrośnie - do izomeryzacji alfa-kwasów potrzebne jest gotowanie brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 No a co wtedy z goryczką' date=' nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów.[/quote']Jak dodasz na aromat (np. na ostatnie 5 minut gotowania), to praktycznie nie wzrośnie - do izomeryzacji alfa-kwasów potrzebne jest gotowanie brzeczki. Chyba, że będzie ją bardzo powoli schładzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Gwoli ścisłości: chmiele o wyższej zawartości a-k maja też zwykle więcej olejków aromatycznych, ale zależność nie jest liniowa i trudna do wychwycenia. Możesz dać parę gram mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Szczególnie dotyczy to granulatów T45 wyprodukowanych z odmian aromatycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się