Jump to content

Jak długo powinno trwać chmielenie?


Guest tomato

Recommended Posts

witam jestem w trakcie warzenia :cool2: i trochę za dużo wysłodziłem.

brzeczka właśnie za chwilę będzie się gotować.

chcę wydłużyć gotowanie do półtora godziny.

 

i tu moje pytanie: czy j chmiel odda więcej alfa kwasów przez dłuższe gotowanie?

co radzicie?

mniej chmielu? czy dodać go po pół godzinie??

 

 

proszę o szybką odpowiedź:)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
No a co wtedy z goryczką, nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów.

Jak dodasz na aromat (np. na ostatnie 5 minut gotowania), to praktycznie nie wzrośnie - do izomeryzacji alfa-kwasów potrzebne jest gotowanie brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

No a co wtedy z goryczką' date=' nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów.[/quote']

Jak dodasz na aromat (np. na ostatnie 5 minut gotowania), to praktycznie nie wzrośnie - do izomeryzacji alfa-kwasów potrzebne jest gotowanie brzeczki.

Chyba, że będzie ją bardzo powoli schładzał.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.