Guest tomato Posted December 11, 2010 Share Posted December 11, 2010 witam jestem w trakcie warzenia :cool2: i trochę za dużo wysłodziłem. brzeczka właśnie za chwilę będzie się gotować. chcę wydłużyć gotowanie do półtora godziny. i tu moje pytanie: czy j chmiel odda więcej alfa kwasów przez dłuższe gotowanie? co radzicie? mniej chmielu? czy dodać go po pół godzinie?? proszę o szybką odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted December 11, 2010 Share Posted December 11, 2010 to tak szybko. Mozesz gotować nawet 2 godziny. Chmiel na goryczkę wrzuć jakieś 50 minut przed końcem gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomato Posted December 11, 2010 Share Posted December 11, 2010 hah dzięki wymyśliłem żem sypnę glukozy Link to comment Share on other sites More sharing options...
full-light Posted October 4, 2011 Share Posted October 4, 2011 Podepnę sie pod temat. Jak chmielić samą marynką?Robię piwo z ekstraktów wes -jasne.Zwykle chmieliłem marynką na goryczkę a lubelskim na aromat. Teraz tak się złożyło że mam tylko marynkę. Jakich ilości użyć marynki aby uzyskać aromat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted October 4, 2011 Share Posted October 4, 2011 Teraz tak się złożyło że mam tylko marynkę. Jakich ilości użyć marynki aby uzyskać aromat? Tyle samo co lubelskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
full-light Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 No a co wtedy z goryczką, nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 No a co wtedy z goryczką, nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów. Jak dodasz na aromat (np. na ostatnie 5 minut gotowania), to praktycznie nie wzrośnie - do izomeryzacji alfa-kwasów potrzebne jest gotowanie brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 No a co wtedy z goryczką' date=' nie wzrośnie? Przecież marynka ma więcej alfa-kwasów.[/quote']Jak dodasz na aromat (np. na ostatnie 5 minut gotowania), to praktycznie nie wzrośnie - do izomeryzacji alfa-kwasów potrzebne jest gotowanie brzeczki. Chyba, że będzie ją bardzo powoli schładzał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Gwoli ścisłości: chmiele o wyższej zawartości a-k maja też zwykle więcej olejków aromatycznych, ale zależność nie jest liniowa i trudna do wychwycenia. Możesz dać parę gram mniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Szczególnie dotyczy to granulatów T45 wyprodukowanych z odmian aromatycznych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now