Makaron Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Jak myslicie ile lodu byloby potrzebne by schlodzic i utrzymac w mniej wiecej stalej temperaturze 20 litrow brzeczki? Dori Edit - zmiana tematu na bardziej szczegółowy Edytowane 17 Czerwca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 stałej ale jakiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Temperatura fermentacji pilsow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Przez cały okres fermentacji to jednorazowo raczej nie ma szans. Dori używa chyba pudełka styropianowego, więc może napisze coś na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Przez cały okres fermentacji to jednorazowo raczej nie ma szans. Dori używa chyba pudełka styropianowego, więc może napisze coś na ten temat. Już nie używam bo mam piwniczkę . Ale całkiem dobrze sprawdzała się taka komora termoizolacyjna. Cztery PETy 1,5l z zamrożoną wodą wymieniane 1-2 razy dziennie pozwalają obniżyć temperaturę prawie o10 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 (edytowane) A jak wygląda sprawa z utrzymaniem temperatury na stałym poziomie? Pytam sie ponieważ dzisiaj zrobiłem (30 minut) taka prowizoryczna komorę termoizolacyjną i chce jutro warzyć Lagiera a nie wiem czy będę miał czas aby co kilka godzin sprawdzać temp. czy aby nie spadła za nisko albo czy nie jest za wysoka. Edytowane 21 Czerwca 2008 przez ambus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 dla tych co nie mają czasu pozostaje chłodna piwnica albo lodówka , ustawiasz temp na termostacie i czekasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 dla tych co nie mają czasu pozostaje chłodna piwnica albo lodówka , ustawiasz temp na termostacie i czekasz piwnice mam ale tam jest obecnie 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 piwnice mam ale tam jest obecnie 17°C no to świetnie , trochę wspomożesz zamrożonymi petami , a zaglądac wystarczy 1 dziennie aby wymienic wkłady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 piwnice mam ale tam jest obecnie 17°C no to świetnie ' date=' trochę wspomożesz zamrożonymi petami , a zaglądac wystarczy 1 dziennie aby wymienic wkłady[/quote'] Nie no aż tak mało czasu żeby zaglądać 1 dziennie to ja nie mam. Pewnie będę tam z 4 razy na dzień (niecierpliwość = dopiero 4 warka), gdyby mi tylko pozwolił na to czas to pewnie bym tam siedział od rana do wieczora . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 no to wkłady do lodówki i zabieraj się za warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 no to wkłady do lodówki i zabieraj się za warzenie Wkłady już się chłodzą a wielki dzień nastąpi jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 koniecznie opisz jak przebiega fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 koniecznie opisz jak przebiega fermentacja Mija 18 godzina od dodania drożdży. Pojawiają się pierwsze krążki piany. W całej piwnicy unosi się zapach piwa aż miło się tam przebywa. Temp. fermentacji - 8°C :o. Nie spodziewałem się, że można dzięki temu styropianowemu pudełku osiągnąć aż tak niską temperaturę. Może sie uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się