darko Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Moim zdaniem szkoda pieniędzy na jakieśtam brewkity. Marne szanse, aby ktoś Ci tu cokolwiek doradził w tym temacie. Jeśli już coś bym brał, to tego Diabolo, przynajmniej cukier do tego jako-tako pasuje. Czy to przypadek, że ostatnio jest wysyp początkujacych piwowarów z Tychów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) Nie znam, niestety, żadnego piwowara z Tychów No to chyba wyróbuję Diabolo i Triple Edytowane 25 Grudnia 2010 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) Czy to przypadek, że ostatnio jest wysyp początkujacych piwowarów z Tychów? :) ...szkoda pieniędzy na jakieś tam brewkity. a mi na razie brakuje pieniędzy na gar 30-litrowy. ( a pić się chce ) Marne szanse, aby ktoś Ci tu cokolwiek doradził w tym temacie. - halo !! Jestem !! :o Edytowane 25 Grudnia 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Długo pisałem posta, wybacz . Duży gar emaliowany kosztuje tyle, co trzy brewkity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Duży gar emaliowany kosztuje tyle, co trzy brewkity. Czyli mam 60 litrów piwa !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 No to chyba wypróbuję Diabolo i Triple Tylko pamiętaj by używać do nich sugerowane surowce do fermentacji. Te "belgi" są robione pod kątem użycia cukru kandyzowanego (sprawdź czy jest w najbliższym supermarkecie - jak nie zamówisz na Browamatorze). Do innych brew kitów (Coopers, Muntons, WES) nie używaj cukru kuchennego i tzw.cukru piwowarskiego (jedno jest złe, to inne mniej złe). uUżywaj zawsze mieszanki glukozy z suchym ekstraktem słodowym (500g/500g) lub 1000g suchego ekstraktu słodowego lub ekstrakty w syropie (1,5 kg lub 1,7 kg). Ekstrakt nadaje piwu treściwości. Piwo jest po prostu lepsze niż z samej glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 No to chyba wypróbuję Diabolo i Triple Tylko pamiętaj by używać do nich sugerowane surowce do fermentacji. Te "belgi" są robione pod kątem użycia cukru kandyzowanego (sprawdź czy jest w najbliższym supermarkecie - jak nie zamówisz na Browamatorze). Do innych brew kitów (Coopers' date=' Muntons, WES) nie używaj cukru kuchennego i tzw.cukru piwowarskiego (jedno jest złe, to inne mniej złe). uUżywaj zawsze mieszanki glukozy z suchym ekstraktem słodowym (500g/500g) lub 1000g suchego ekstraktu słodowego lub ekstrakty w syropie (1,5 kg lub 1,7 kg). Ekstrakt nadaje piwu treściwości. Piwo jest po prostu lepsze niż z samej glukozy.[/quote'] Tak, tak, to wszysko już wyczytałem. Cukier jest beee i tyle . Zawsze planuję ekstrakt w syropie jako dodatek do brewkita. Jutro, jak wrócę z pracy, to spróbuję pszeniczniaka (ekstrakt WES), którego zabutelkowałem w czwartek - już nie mogę się doczekać Zastanawia mnie tylko barwa, która jest zupełnie inna od klasycznej pszenicy. Tak wygląda koniec z ferentatora (dlatego trochę śmieci pływa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Cukier kandyzowany to mit, Belgowie używają zwykłego buraczanego. A barwa pszenicznego jest typowa dla piwa z ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Może i mit ale nauczyłem się by zawsze stosować się do rad z etykiety brew-kita i nie kombinować. A co do koloru to moje pszeniczne Coopersa jest jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Moje prawie "Dunkel" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 ja uważam ze można sypnąć cukru do podbicia ekstraktu. Oczywiście nie z 8 na 12, ale z 14-16 w górę. I też bez przesady do 20% ekstraktu. Wszystko można co nie można tylko z lekka i ostrożna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 (edytowane) Staram się oszacować zawartość alkoholu w mojej pierwszej warce. Czy stosujecie wzór: BLG początkowe - BLG końcowe % alk. [obj.] = --------------------------------- 1,938 w moim przypadku 11,5 - 2 % alk. [obj.] = --------------- = 4,9 1,938 Czy wynik jest prawidłowy, czy są jakieś inne, lepsze, wzory? Edytowane 26 Grudnia 2010 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Ja stosuję ten wzór bo nie potrzebuję dokładnych wyników tylko przybliżone (z resztą w ogóle nie potrzebuję znać zawartości alkoholu ). Do wyniku dodaję 0,4 czyli alkohol wyprodukowany w butelkach przy refermentacji. Ostatnio przydał mi się ten wzór z racji, że robiłem RISa (chyba jak wszyscy ostatnio ) i pracował, pracował, pracował... i bałem się, że alkohol wykończy drożdże. W praktyce zatrzymało się ok. 9% alk. przy możliwościach drożdży ok 12-13%, więc jest bezpieczny zapasik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Chyba następna warka będzie na tej bazie: http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-157.html Ktoś już robił, jakie efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Robiłem z jasnego ekstraktu. Wyszło półciemne, ale i tak dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Też robiłem to "jasne", tylko na drożdżach US-05. Gdybym nie wiedział to bym myślał, że to te bursztynowe - taki miało kolor. Ale w smaku bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 W jakiej temp. fermentuje sie pilsnera z brewkita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 W jakiej temp. fermentuje sie pilsnera z brewkita? NIe wiem czy pilsnera ( zaraz toś na mnie naskoczy ) ale piwo z ekstraktów na drożdżach W34/70 fermentuję w 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Brewkity zawierają standardowo drożdże górnej fermentacji. Fermentacja piwa w temp ok 20 st. C. PS Można wymienić drożdże na dolnej fermentacji. I fermentować zgodnie z zaleceniem producenta drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) W jakiej temp. fermentuje sie pilsnera z brewkita? 18-23°C wszystkie brewkity to górniaki, a nazwa Pilzner czy Lager to raczej nazwy handlowe, choć smakiem nawiązują do tych piw. Dla przykładu właśnie fermentuję Marcowe na drożdżach US-5 i oczekuję smaku prawdziwego Marcowego. Co do zestawów to wszystkie są godne polecenia, nie zdarzyło mi się złe lub nieudane piwo z zestawu. Dodatkową zaletą jest instrukcja warzenia, którą można wykorzystać w przyszłości. Edytowane 8 Stycznia 2011 przez Shooter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Dzięki, bo lubię Pilsy, a wiem, że to dolna fermentacja stąd pytanie. Miłej nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 W jakiej temp. fermentuje sie pilsnera z brewkita? 18-23°C wszystkie brewkity to górniaki' date=' a nazwa Pilzner czy Lager to raczej nazwy handlowe, choć smakiem nawiązują do tych piw. Dla przykładu właśnie fermentuję Marcowe na drożdżach US-5 i oczekuję smaku prawdziwego Marcowego. Co do zestawów to wszystkie są godne polecenia, nie zdarzyło mi się złe lub nieudane piwo z zestawu. Dodatkowa zaleta jest instrukcja warzenia, którą można wykorzystać w przyszłości.[/quote'] Brewkit do brwekit , dolny czy górny to zależy od drożdży . Co to za instrukcja warzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 ...Do innych brew kitów (Coopers, Muntons, WES) nie używaj cukru kuchennego i tzw.cukru piwowarskiego (jedno jest złe, to inne mniej złe). uUżywaj zawsze mieszanki glukozy z suchym ekstraktem słodowym (500g/500g) lub 1000g suchego ekstraktu słodowego lub ekstrakty w syropie (1,5 kg lub 1,7 kg). Ekstrakt nadaje piwu treściwości. Piwo jest po prostu lepsze niż z samej glukozy. Moje pierwsze piwo Lager Coopersa robiłem na samej glukozie i mi smakowało. Nie miałem wtedy jeszcze możliwości porównawczych, ale było na tyle dobre, że się wkręciłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 ... Co to za instrukcja warzenia ? Drożdże w Brewkitach to 7gramowe paczki drożdży górnej fermentacji. "Coopers Ale Yeast, 7g (0.25g) Dried Australian Ale Yeast Coopers ale yeast is the classic strain from the Coopers Brewery in Australia. It is especially noted for creating full-flavored, complex ales with a zesty fruitiness. This strain of ale yeast is appropriate for a wide range of styles including American, European and British Ales. Coopers yeast is excellent at creating lighter beers with big flavors or enhancing the complexity of darker styles. " Instrukcję warzenia dostajesz do zestawu słodów, faktycznie nie zwróciłem uwagi, że link z wcześniejszego postu jest do zestawu z ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Nie trzeba używać dołączonych drożdży tylko takie jakie posiadamy. W wiki/twoim warzeniu jest tyle sprawdzonych receptur że instrukcje są nie potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się