St.Michal Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Witam, ostatnio postanowilem zrobic Kolscha z nastepujacych skladnikow: Słód pilzneński 3,2 kg Słód pszeniczny 0,8 kg Drozdze Safale US-05 Chmiel Lubelski, granulat, 40g na poczatku 10g na koncu Poczatkowo 12blg, po 4 dniach fermentacji blg spadlo do 3 i przelalem na cicha. Po 19 dniach blg wyszlo rowne 2 i zaczalem rozlewac. Moje watpliwosci wzbudzil fakt, ze piwo przed przelaniem na cicha mialo bardzo jasny kolor po cichej ciemno brazowy jak na zdjeciu. To normalne? Co moglo byc tego przyczyna? Generalnie piwo pachnie i smakuje dobrze. Obie fermentacje przeprowadzone z rurka. Edytowane 28 Grudnia 2010 przez St.Michal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Normalne. Piwo po burzliwej ma w sobie zawieszonych sporo drożdży, które sprawiają, że wygląda na jasne. Po sklarowaniu drożdże opadają, więc wygląda to jakby piwo ciemniało. Po drugie w fermentorze masz bardzo szeroki słup piwa, jeśli wlejesz go do szklanki to powinno być znacznie jaśniejsze. Im bardziej smukła szklanka, tym jaśniejsze. Po prostu optyka. EDIT: pierwszy! Edytowane 28 Grudnia 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Po fermentacji burzliwej było dużo zawieszonych w piwie drożdży, co dawało efekt jaśniejszej barwy. Po cichej komórki drożdżowe opadły na dno i piwo się wyklarowało. Gdybyś to piwo przelał do szklanki to zobaczyłbyś że jest jaśniutkie. To że teraz wygląda na dość ciemne to złudzenie spowodowane dość dużą objętością. Generalnie piwo podczas fermentacji zmienia delikatnie barwę na jaśniejszą. Podsumowując wszystko z tym piwem jest OK Edit Kopyr byłeś szybszy Ale napisaliśmy prawie to samo Edytowane 28 Grudnia 2010 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Dzieki za merytoryczne odpowiedzi . Tego mi bylo trzeba Mam nadzieje ze nie jest za pozno! Sorry Edytowane 29 Grudnia 2010 przez St.Michal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Dzieki chlopaki Lepiej to popraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Dzieki chlopaki Lepiej to popraw I to szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Dzieki chlopaki za merytoryczne odpowiedzi . Tego mi bylo trzeba No to u naszego moda masz już krechę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Dzieki chlopaki za merytoryczne odpowiedzi . Tego mi bylo trzeba Może jednak kolega potrzebuje zobrazowania. dori jest na okładce 1-ego numeru PIWOWARA (http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2010/2010-zima-i.pdf) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Pewnie Dori wybaczy świętemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Pewnie Dori wybaczy świętemu... Chyba nie mam wyjścia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Pewnie Dori wybaczy świętemu... Chyba nie mam wyjścia Wypadaloby sie jakos wytlumaczyc ;p. To wszystko wina niskiego cisnienia i nieprzespanej nocy. To bylo ostatni raz, obiecuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Pewnie Dori wybaczy świętemu... Chyba nie mam wyjścia Wypadaloby sie jakos wytlumaczyc ;p. To wszystko wina niskiego cisnienia i nieprzespanej nocy. To bylo ostatni raz' date=' obiecuje [/quote'] Wina do tego nie mieszaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi