marbelka Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 kupiłem winomierz z biowinu-na którym pisze,że jest to cukromierz-areometr wyskalowany w stopniach Ballinga Na dołączonej ulotce jest tabelka z której można odczytać jakie jest stężenie alkoholu w zależności od stopni Blg Blg -- stężenie alkoholu % 1 0,0 2 0,1 3 0,5 4 1,0 5 1,5 6 1,9 7 2,5 8 3,1 9 3,5 10 3,9 11 4,5 12 5,2 13 5,7 14 6,2 15 6,7 16 7,3 17 7,8 18 8,3 19 8,8 20 9,6 21 10,6 22 10,4 23 11,2 24 11,8 25 12,5 26 12,9 27 13,3 28 14,1 29 14,7 30 15,5 Coś mi jednak nie pasuje ta tabelka,bo ,po pierwsze-skoro z 10Blg (po fermentacji do "zera") ma wyjść 3,9 % alk , to dlaczego z 20Blg wynik nie jest podwojony?(patrz tabelka) po drugie - na 1 procent alkoholu w jednym litrze potrzeba 17 gram cukru-jest to napisane w prawie każdej książce o winiarstwie,więc 100gram cukru w jednym litrze,czyli 10Blg,powinno dac ok 5,88% alk obj uwzględniając ciężar wł alkoholu etylowego 0,7936 daje to ok 4,66 % wag - to skąd na tej tabelce przy 10Blg 3,9% alk ? A może ja czegoś nie rozumię? dlatego ten post-może ktoś mi to wytłumaczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie Tu jest przybliżony wzór do obliczania zawartości alkoholu w piwie, trzeba znać nie tylko gęstość początkową ale i końcową, bo nie odfermentuje ci do zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) kupiłem winomierz z biowinu-na którym pisze,że jest to cukromierz-areometr wyskalowany w stopniach BallingaNa dołączonej ulotce jest tabelka z której można odczytać jakie jest stężenie alkoholu w zależności od stopni Blg Blg -- stężenie alkoholu % 1 0,0 2 0,1 3 0,5 4 1,0 ......... 27 13,3 28 14,1 29 14,7 30 15,5 Coś mi jednak nie pasuje ta tabelka,bo ,po pierwsze-skoro z 10Blg (po fermentacji do "zera") ma wyjść 3,9 % alk , to dlaczego z 20Blg wynik nie jest podwojony?(patrz tabelka) po drugie - na 1 procent alkoholu w jednym litrze potrzeba 17 gram cukru-jest to napisane w prawie każdej książce o winiarstwie,więc 100gram cukru w jednym litrze,czyli 10Blg,powinno dac ok 5,88% alk obj uwzględniając ciężar wł alkoholu etylowego 0,7936 daje to ok 4,66 % wag - to skąd na tej tabelce przy 10Blg 3,9% alk ? A może ja czegoś nie rozumię? dlatego ten post-może ktoś mi to wytłumaczy? Nie do końca to jest tak jak piszesz przeczytaj dokładnie a wyjdzie ci to samo co podał ci link olo333 tutaj jest cała instrukcja. Edytowane 28 Grudnia 2010 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Wymieniona instrukcja może dać duże odchyłki przy robieniu wina, nie ma zastosowania przy robieniu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Przy winie jest troche inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Przy winie jest troche inaczej. Oczywiście że tak, od Blg samego soku odejmuje się 4 na niecukry (proporcjonalnie mniej przy dodatku wody z cukrem), sama fermentacja nieraz kończy Blg na minusie, generalnie jest sporo liczenia, żadna instrukcja tego nie załatwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie Tu jest przybliżony wzór do obliczania zawartości alkoholu w piwie, trzeba znać nie tylko gęstość początkową ale i końcową, bo nie odfermentuje ci do zera. Ok-jeżeli nie odfermentuje do zera,ale np.początkowe Blg było 12 a końcowe Blg jest 2, to odfermentowało 10 Blg,dzieląc to przez 1,938 daje to ok 5,16%-z tabelki wynika ,że z 10 Blg jest 3,9 alk-ale zostawmy tabelke-może ona jest dla win i uwzględnia jakieś inne gęstości Czy gęstość brzeczki piwnej 12Blg oznacza,że jest w niej odpowiednik 120gr cukru/litr a 2Blg 20gr/litr? wydaje mi się,że nie,bo -jak pisałem w pierwszym poście-z przefermentowanego 100gr cukru/litr wychodzi 5,88%alk obj lub4,7%wag Skąd bierze się przelicznik 1,938,który jest we wzorze w linku,który mi podałeś? Nie myślcie,że się czepiam głupot-po prostu chcę wiedzieć dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 (edytowane) Po pierwsze to w instrukcji stoi, że w tabelce uwzględniono wpływ obecności niecukrów w moszczu. Po drugie "1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. " http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga Po trzecie Jeżeli interesuje cię metodologia obliczeń to tu masz link http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/fermcalc_alcohol.html Edytowane 29 Grudnia 2010 przez cyfronik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 (edytowane) Ok-jeżeli nie odfermentuje do zera,ale np.początkowe Blg było 12 a końcowe Blg jest 2, to odfermentowało 10 Blg,dzieląc to przez 1,938 daje to ok 5,16%-z tabelki wynika ,że z 10 Blg jest 3,9 alk-ale zostawmy tabelke-może ona jest dla win i uwzględnia jakieś inne gęstości Gdybyś się faktycznie trzymała (mam nadzieję że dobrze odmieniam czasownik, uzupełnij profil;) ) tej instrukcji to powinnaś zrobić tak: 12°Blg - 5,2% 2 °Blg - 0,1 % 5,2% - 0,1% = 5,1%. Wynik w sumie wyszedł podobny. Trzeba jeszcze pamiętać o 0,4 - 0,5% przy refermentacji, chyba, że pijesz niegazowane albo używasz rezerwy;) edit: chyba jednak źle odmieniłem te czasowniki - przepraszam, to nie było zamierzone Edytowane 29 Grudnia 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Dziękuję wszystkim za wytłumaczenie mi tego problemu - olo333-piszesz,że przy refermentacji nalezy pamiętać o ok 0,4-0,5%,chyba,że korżystam z rezerwy-czyżby rezerwa nie podnosiła stężenia alk ?przecież też zrefermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Nie podnosi, bo ma taką samą gęstość jak początkowo miała brzeczka (o ile jej nie dosłodzisz cukrem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Nie podnosi, bo ma taką samą gęstość jak początkowo miała brzeczka (o ile jej nie dosłodzisz cukrem). Dokładnie, po prostu po dolaniu i sfermentowaniu będziesz miał więcej piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Podłączę się tu. Czy warto zaopatrzeć się w miniaturową - w stosunku do biowina - wersję cukromierza? Będzie to dokładne? Na pewno zaletą jest mała objętość płynu potrzebnego do pomiaru, tylko 20 ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Im większy tym dokładniejszy będzie odczyt... Jak zależy Ci na małej objętości, to polecam refraktometr - wystarcza 1 kropla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Dlaczego wielkość miałaby wpływać na dokładność? Zależy jak jest wyskalowany, czy są duże odstępy pomiędzy kolejnymi kreskami oznaczajacymi stopnie blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Ten mały z Biowinu ma małe odstępy i dość trudno jest odczytać wartość. Da się, ale lepiej mieć coś większego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Dlaczego wielkość miałaby wpływać na dokładność? Zależy jak jest wyskalowany, czy są duże odstępy pomiędzy kolejnymi kreskami oznaczajacymi stopnie blg. Jak chcesz zwiększyć odstępy między kreskami bez wydłużania skali czyli zwiększania rozmiaru przyrządu? No chyba, że ma mierzyć tylko w wąskim zakresie - w Browamatorze są takie dokładne, ale rozpiętość skali to 10Blg i kosztują swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Można wydłużyć i pocienkować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Podbijam temat. Nie do końca wiem jak obliczyć procent swojego pierwszego piwa (Pale Ale 12 Blg). Poprawcie mnie jeśli się mylę: Ekstrakt początkowy przed zadaniem drożdży miałem prawie w punk - 12 blg. Po 10 dniach odfermentował mi do 3 Blg, 12 - 3 / 1.938 = 4,64 % Czy dobrze liczę ? problem mam z ekstraktem początkowym, bo nie wiem czy to ten zaraz po wysładzaniu przed gotowaniem czy ten po chmieleniu już ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Po chmieleniu. Mierz oczywiście po schłodzeniu brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Plus jakieś 0,5% z surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) 4g/l przy założeniu że drożdże przerabiają 16.5g cukru/l na 1%/l to 0,25% Edit: Mój błąd, przecież zwykle sypiemy ok 8g/l a nie 4g/l do nagazowania... To faktycznie daje pół procenta alko. Edytowane 21 Maja 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Dzięki Już pomierzone, zapisane oraz pale ale wstawione na cichą. Pierwsza warka zbliża się ku końcowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Można tez użyć kalkulatora: http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Edit: Mój błąd, przecież zwykle sypiemy ok 8g/l a nie 4g/l do nagazowania... To faktycznie daje pół procenta alko. Z tym "zwykle" to bym uważał. Ja osobiście z czasem doszedłem do wniosku, że dla większości piw nagazowanie w postaci ~2.0vol jest idealne. W praktyce jest to jakieś 40 gr. na 10 litrów, więc Twoja pierwsza sugestia. Patrząc po zapiskach innych piwowarów, niewiele osób gazuje piwa ilością 8g/l. Poza weizenkami oczywiście . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się