andy05 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 (edytowane) W pierwszych dniach grudnia nastawiłem koźlaka wg nast. receptury: Puszka chmielonego Muntons Bock (1,8 kg), WES jasny niechmielony - 1,2 kg +1,7 kg Woda 13,5 l Drożdze saflager s-23 Ruszyło z Blg 21 4 tygodnie temu Tydzień temu zlałem na cichą (chyba za szybko, bo było 8 blg - ale zmierzyłem dopiero przy zlewaniu niestety) Teraz ma jakieś 7 blg. Czekać? Lać w butelki? Trochę sie obawiam granatów... Temperatura cały czas 9-11 C Andrzej Edytowane 8 Stycznia 2011 przez andy05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Jeszcze poczekaj, nie zaszkodzi mu, a może jeszcze trochę odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Dzięki. Zajrzę do niego za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Drożdze saflager s-33 Andrzej Chodzi chyba o S-23 Nie robiłem Koźlaka z ekstraktów, ale zacieranego trzymałem na cichej nawet 4 tygodnie. Więc się nie spiesz, mocne piwa należy dłużej fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Sorki, oczywiście saflager s-23. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Sprawdziłem dzisiaj, jest Blg ok. 5,5. Butelkować czy czekać? Jak nie zabutelkuję jutro, to dopiero za 2 tygodnie. Na cichej jest od 17 grunia (było wtedy 8 blg). Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zeszło (albo zszedł) z 21°Blg na 5,5°Blg - ja bym butelkował, niżej już raczej nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Butelkuj śmiało. Moje doppelbocki też schodziły do takiego poziomu. Nie dawaj za dużo cukru do refermentacji 5-6 gram / Litr wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Dzięki. Tak zrobię. Dam 3g glukozy/0,5 l. Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Witam wszystkich moje piwko fermetuje od 2 tygodni blg poczatkowe to 19 jest 8 .Uwarzone z samego jeczmienia drożdze S23 ,mam karmel syrop ile tego karmelu moge dodac i kiedy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 A po co chcesz dawać ten karmel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Dla koloru no i smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się