mimazy Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 http://www.gruitale.com/intro_en.htm powoli przymierzam się do ofensywy piw archaicznych bezchmielowych mam pytanie- czy w Wielkiej Brytanii czy USA można nabyć ziele Woskownicy Europejskiej (ang. SWEET GALE aka BOG MYRTLE, łać. Myrica gale ) która w Polsce jest pod ścisłą ochroną gatunkową?? Występuje w wielu przepisach http://www.gruitale.com/recipes_en.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted January 1, 2011 Share Posted January 1, 2011 Szukajcie a znajdziecie (w googlu): http://www.bogmyrtle.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 czy ktoś posiada książkę "Radical Brewing" Randy Moshera?? http://www.radicalbrewing.com/ zastanawiam się w jakiej dawce dawać drapacz lekarski (przypuszczam że z uwagi na śladowe ilości olejków eterycznych może być gotowany dłużej) Interesowały by mnie też inne receptury "historyczne" griut'owe etc Przy okazji dziwi mnie nieco że "piwo wikingów" jest z ziołem śródziemnomorskim. Może ktoś mógłby pożyczyć na kilka dni?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Może ktoś mógłby pożyczyć na kilka dni?? Ja mam i mogę pożyczyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Właśnie piję takie piwo bezchmielowe (w składzie woda, słód jęczmienny, zioła i drożdże). Goryczka jest podobna do chmielowej, lecz bardziej korzenna i ziołowa. Piwo jest słodkie i ta słodycz dobrze ją maskuje. Gdybym nie wiedział, to bym nie pomyślał, że nie ma w nim chmielu. Widać, że chmielenie na goryczkę pozostawia w piwie jakieś aromaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Wczoraj oglądałem program, w którym mówili że w okolicach Alloa w Szkocji są ludzie warzący piwo wg starych metod.. a że tam klimat na hodowanie chmielu ponoć niesprzyjający to w zamian używają wrzosu.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mason Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 (edited) Według artykułu "The history of beer additives in Europe ? A review" gatunki roślin używane do przyprawiania piwa to głównie Myrica gale i Humulus Lupulus, co akurat nie jest zaskoczeniem . Jednakże ten pierwszy gatunek był używany w obrębie swojego naturalnego występowania, w Europie północno-zachodniej. Według badań najbardziej wysuniętym na południe punktem, w którym znaleziono jej pozostałości to Neuss, obok Dusseldorfu, znalezisko jest z czasów późnego średniowiecza. W Polsce znaleziono ją w Gdańsku. Jeśli chodzi o chmiel, to autor uważa że był on używany do piwa już ok. X wieku. Autor wymienia także inne gatunki używane do przyprawiania piwa: Achinellea millefolium Anchusa officinalis Artemisia absinthium Artemisia vulgaris Asarum europaenum Calluna vulgaris Citrus limon Cnicus benedictus Euphrasia rostkoviana Foeniculum vulgare Fragaria vesca Fraxinus excelsior Geum urbanum Hyssopus officinalis Inula helenium Juniperus communis Laurus nobilis Lavandula angustifolia Majorana hortensis Melissa officinalis Mentha pulegium Mentha spicata Origanum vulgare Phyllitis scolopendrium Picea abies Pimpinella anisum Potentilla anserina Prunus avium Prunus spinosa Quercus sp. Rosmarinus officinalis Rubus fruticosus Rubus idaeus Salix spp. Salvia officinalis Sambucus nigra Sanicula europaea Stachys officinalis Szygium aromaticum Teucrium scordium Thymus serpyllum Veronica officinalis Vinca minor Zingiber officinale Achinellea millefolium używano w Szwecji i Islandii zamiast chmielu. W Europie środkowej substytutem chmielu bywały Fraxinus excelsior i Salix spp. Wybaczcie, że nie zamieszczam polskich nazw, ale mam obecnie okrutnie wolny internet i ich szukanie w sieci zajęłoby dużo czasu i kosztowałoby mnie sporo nerwów (mam tendencję do irytacji kiedy strony ładują się po kilka minut) Edited July 16, 2011 by Mason Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Achinellea millefolium - Krwawnik pospolity http://pl.wikipedia.org/wiki/Krwawnik_pospolity Anchusa officinalis - Farbownik lekarski http://pl.wikipedia.org/wiki/Farbownik_lekarski Artemisia absinthium - Bylica piołun http://pl.wikipedia.org/wiki/Bylica_pio%C5%82un Artemisia vulgaris - Bylica pospolita http://pl.wikipedia.org/wiki/Bylica_pospolita Asarum europaenum - Kopytnik pospolity http://pl.wikipedia.org/wiki/Kopytnik_pospolity Calluna vulgaris - Wrzos zwyczajny http://pl.wikipedia.org/wiki/Wrzos Citrus limon - Cytryna zwyczajna http://pl.wikipedia.org/wiki/Cytryna_zwyczajna Cnicus benedictus - Drapacz lekarski http://pl.wikipedia.org/wiki/Drapacz_lekarski Euphrasia rostkoviana - Świetlik łąkowy http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awietlik_%C5%82%C4%85kowy Foeniculum vulgare - Fenkuł włoski http://pl.wikipedia.org/wiki/Fenku%C5%82_w%C5%82oski Fragaria vesca - Poziomka pospolita http://pl.wikipedia.org/wiki/Poziomka_pospolita Fraxinus excelsior - Jesion wyniosły http://pl.wikipedia.org/wiki/Jesion_wynios%C5%82y Geum urbanum - Kuklik pospolity http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuklik_pospolity Hyssopus officinalis - Hyzop lekarski http://pl.wikipedia.org/wiki/Hyzop_lekarski Inula helenium - Oman wielki http://pl.wikipedia.org/wiki/Oman_wielki Juniperus communis - Jałowiec pospolity http://pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%82owiec_pospolity Laurus nobilis - Wawrzyn szlachetny http://pl.wikipedia.org/wiki/Wawrzyn_szlachetny Lavandula angustifolia - Lawenda wąskolistna http://pl.wikipedia.org/wiki/Lawenda_w%C4%85skolistna Majorana hortensis - Lebiodka majeranek http://pl.wikipedia.org/wiki/Lebiodka_majeranek Melissa officinalis - Melisa lekarska http://pl.wikipedia.org/wiki/Melisa_lekarska Mentha pulegium - Mięta polej http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99ta_polej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 (edited) Mentha spicata - Mięta zielona http://pl.wikipedia.org/wiki/Mentha_spicata Origanum vulgare - Lebiodka pospolita (tzw. Oregano) http://pl.wikipedia.org/wiki/Lebiodka_pospolita Phyllitis scolopendrium - Języcznik zwyczajny http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zycznik_zwyczajny Picea abies - Świerk pospolity http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awierk_pospolity Pimpinella anisum - Biedrzeniec anyż http://pl.wikipedia.org/wiki/Biedrzeniec_any%C5%BC Potentilla anserina - Pięciornik gęsi http://pl.wikipedia.org/wiki/Pi%C4%99ciornik_g%C4%99si Prunus avium - Czereśnia http://pl.wikipedia.org/wiki/Czere%C5%9Bnia Prunus spinosa - Śliwa tarnina http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aliwa_tarnina Quercus sp. - Dąb (nie jestem wstanie rozszyfrować "sp.") http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C4%85b Rosmarinus officinalis - Rozmaryn lekarski http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozmaryn_lekarski Rubus fruticosus - Jeżyna http://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BCyna Rubus idaeus - Malina właściwa http://pl.wikipedia.org/wiki/Malina_w%C5%82a%C5%9Bciwa Salix spp. - Wierzba (nie idzie zidentyfikować "spp.") http://pl.wikipedia.org/wiki/Wierzba Salvia officinalis - Szałwia lekarska http://pl.wikipedia.org/wiki/Sza%C5%82wia_lekarska Sambucus nigra - Bez czarny http://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny Sanicula europaea - Żankiel zwyczajny http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBankiel_zwyczajny Stachys officinalis - Bukwica zwyczajna http://pl.wikipedia.org/wiki/Bukwica_zwyczajna Syzygium aromaticum - Czapetka pachnąca http://pl.wikipedia.org/wiki/Czapetka_pachn%C4%85ca Teucrium scordium - Ożanka czosnkowa http://pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%BCanka_czosnkowa Thymus serpyllum - Macierzanka piaskowa (Inne nazwy: cząberek, tymianek wąskolistny) http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierzanka_piaskowa Veronica officinalis - Przetacznik leśny/lekarski http://pl.wikipedia.org/wiki/Przetacznik_le%C5%9Bny Vinca minor - Barwinek pospolity http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwinek_pospolity Zingiber officinale - Imbir lekarski http://pl.wikipedia.org/wiki/Imbir_lekarski ps. Co ciekawe, część to gatunki trujące. Edited July 16, 2011 by Jacki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisz Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Sp. lub Spp. oznacza "species", czyli różne gatunki, np zapis Quercus sp. oznacza różne gatunki dębu - Quercus robur, Quercus pubescens itd... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 dla Europy północnej czasów przed Kolumbem oznacza to 2 gatunki dębu- szypułkowy i bezszypułkowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
minder Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Czyli krótko mówiąc wrzucając zioła prowansalskie zamiast szyszek chmielowych otrzymamy piwo o starodawnym smaku? Ciekawe tylko jakie ilości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 (edited) Zobacz drugi link z pierwszego postu, tam są receptury. PS co ciekawe nie wymieniono na tej liście Bagna zwyczajnego (Ledum Palustre L.) http://pl.wikipedia.org/wiki/Bagno_zwyczajne które wydawało mi się być najważniejszym poza Woskownicą Europejską (Myrica gale L.) http://pl.wikipedia.org/wiki/Woskownica_europejska i Krwawnikiem, ziołem gruitowym. Masonie gdzie został opublikowany ten artykuł?? Edited July 17, 2011 by Mimazy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mason Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Wymieniłem te, które zostały uznane za przyprawy do normalnego piwa. Ledum Palustre L. widnieje tamże jako roślina używana do piw specjalnych, leczniczych. Były także używane: Acorus calamus L. http://pl.wikipedia.org/wiki/Tatarak_zwyczajny Carum carvi L. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kminek_zwyczajny Cinnamomum aromaticum http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec_wonny Cinnamomum verum http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec_cejlo%C5%84ski Eletteria cardamomum http://pl.wikipedia.org/wiki/Kardamon_malabarski Galium odoratum http://pl.wikipedia.org/wiki/Przytulia_wonna Hepatica nobilis http://pl.wikipedia.org/wiki/Przylaszczka_pospolita Hypericum perforatum http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziurawiec_zwyczajny Iris sp. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kosaciec Meum athamanticum http://pl.wikipedia.org/wiki/Wszew%C5%82oga Myristica fragrans http://pl.wikipedia.org/wiki/Muszkato%C5%82owiec_korzenny Petroselinum crispum http://pl.wikipedia.org/wiki/Pietruszka_zwyczajna Polypodium vulgare http://pl.wikipedia.org/wiki/Paprotka_zwyczajna A także trujące: Lolium temulentum http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBycica_roczna Anamirta cocculus http://pl.wikipedia.org/wiki/Miesi%C4%99cznikowate Hyoscyamus niger http://pl.wikipedia.org/wiki/Lulek_czarny Atropa bella-donna http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokrzyk_wilcza_jagoda Datura stramonium http://pl.wikipedia.org/wiki/Bielu%C5%84_dzi%C4%99dzierzawa Amanita muscaria http://pl.wikipedia.org/wiki/Muchomor_czerwony Używane do tzw. piw berserker Artykuł ukazał się w Vegetation History and Archaeobotany Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxhot Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Ktoś te zioła stosuje do piwa i z jakim skutkiem chodzi o smak takiego piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 18, 2011 Author Share Posted July 18, 2011 (edited) zrobiłem kilka gruitowych warek, na razie to "rozpoznanie bojem" czyli mniej lub bardziej przypadkowe eksperymenty. Jałowiec (szyszkojagody)dodany jak chmiel aromatyczny czyli pod koniec warzenia i odcedzony daje całkiem niejałowcowy smak, z początku nieco mydlany, mdławy, potem nawet przyjemny, natomiast dodany do fermentacji daje jednoznacznie jałowcowy, ginowy smak i lekką goryczkę. Piołun (wysuszone kwitnące ziele) w minimalnej ilości 5g/25l daje silną goryczkę, odmienną od chmielowej, przez co zaskakującą, ale nie jest nieprzyjemna. Imbir chyba nie musi być omawiany Kwiaty bzu czarnego- świeże- rewelacyjny aromat*) kwiaty wrzosu- suszone- dodane "na zimno" podczas fermentacji bardzo przyjemny, miodowy aromat, potem w piwie mniej wyczuwalne, pewnie trzeba użyć więcej. stosowałem jeszcze bobrek trójlistny http://pl.wikipedia....%C3%B3jlistkowy , ale mam wrażenie że daje zbyt trawiasty smak PS http://www.piwo.org/...-02.html#p69588 za mało ziół, brak działania antyseptycznego w połączeniu z brakiem chłodnicy- kwas mlekowy http://www.piwo.org/...-15.html#p80797 jak wyżej http://www.piwo.org/...-49.html#p85844 z początku mydlane, potem nawet przyjemne, niektórzy nie wierzyli że jest bez chmielu. http://www.piwo.org/...-10.html#p91569 wybitnie piołunowe, być może to efekt kumulacji różnych ziół? http://www.piwo.org/...52.html#p102170 dodałem do cichej fermentacji szyszkojagody jałowca aby wzmóc zbyt umiarkowaną "żywiczność" Jekko kwaskowe, ale chyba nie infencja tylko kwestia samego surowca, mało żywiczne, bez szczególnego smaku http://www.piwo.org/...00.html#p104559 nie jest to gruit, ale dominującym smakiem jest aromat kwiatów bzu*) http://www.piwo.org/...00.html#p105763 patrz punkt 1 i 2- kwas mlekowy PS Kwiaty bzu czarnego- świeże- rewelacyjny aromat*) a, po wielu miesiącach przyjemny aromat pozostaje, ale daje też smak zielska, coś kojażącego się z zapachem roztartego liścia lub łyka bzu. Zrobiłem też wino (w sensie że kwiaty zalałem syropem cukrowym doprowadzając do poziomu 12%alkoholu) i smak oraz aromat jest ciekawszy.To chyba lepsze zastosowanie, powstaje jakby wino reńskie Ergo albo piwo do szybkiego wypicia (jak witbier czy weizen) albo jeszcze krótszy czas gotowania?? Edited February 13, 2012 by mimazy Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy05 Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 @Mimazy, też popełniłem piołunowe (bezchmielowe). Piołunione ekstraktem alkoholowym, ale nie okazało się ciekawe. Może to infekcja jakaś ale nie tyle gorzkie wyszło (tego oczekiwałem) co kwaskowate (pójdzie do koncentracji, bo pić się tego w obecnej postaci nie dało). Robiłem na ciemnym ekstrakcie WES. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 19, 2011 Author Share Posted July 19, 2011 jak kwaskowe to moim zdaniem infekcja, piołun nie daje smaków kwaskowych ani nawet garbnikowych (które mogą być jako kwaskowe odbierane) Moje pierwsze 2 gruity były kwasiorami, wynika to z tego że chmiel jest antyseptykiem, zaś zioła nie wszystkie i trzeba ich dać więcej albo różne tak aby zabezpieczyć antybakteryjnie brzeczkę. Myślę że zioła generalnie, w tym chmiel jako jedno z wielu, pierwotnie dodawane były głównie dla zabezpieczenia antyinfekcyjnego, dopiero potem dla smaku, działania zdrowotnego czy psychoaktywnego... Ale to taka teoria współczesna nie przystająca do rzeczywistości magicznej świata przedkartezjańskiego Gdzie różnych aspektów nie rozgraniczano znając tylko praktykę, bez znanej nam teorii Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy05 Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Tez się skłaniam ku infekcji, choć piołun też jest biobójczy, kto wie czy nie bardziej od chmielu - ponoć weterynarze do dziś przemywają nim rany. Jednak - mała ilość płynu (1/3 fermentatora), otwieranie do pomiarów, długa cicha itp. pewnie wypuściłem całe ochronne CO2, no i poszło w zakażenie. Pewnie kiedyś jeszcze do piołunu wrócę, bo bardzo lubię tę roślinkę choć trochę mnie gnębi, że się narobiłem, a zyskałem tylko to co bezcenne - czyli doświadczenie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztof1970 Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 A ja dzięki Twojemu eksperymentowi pozyskałem materiał do termopoprawienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxhot Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Robienie piwa z tym zielskiem jest warte zachodu, skąd taki pomysł gdzieś robią takie piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 (edited) ..............Pewnie kiedyś jeszcze do piołunu wrócę, bo bardzo lubię tę roślinkę choć trochę mnie gnębi, że się narobiłem, a zyskałem tylko to co bezcenne - czyli doświadczenie! Jak tak bardzo go lubisz, to się pokuś o "zieloną czarodziejkę" Edited July 28, 2011 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 28, 2011 Author Share Posted July 28, 2011 panowie, termokondensacja mimo że bardzo intryguje mnie, to jednak nie to forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
minder Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 (edited) Miałem zakładać osobny wątek, ale dopiszę się do "bezchmielowych". Eksperymentował ktoś kiedyś z chininą? Jest to gorzka substancja nadająca smak tonikowi, posiada kilka zdrowotnych właściwości. Strasznie jestem ciekaw, jak by smakowało piwo, do którego zamiast chmielu użyto tego właśnie alkaloidu Ewentualnie zamiast chininy (nie wiem gdzie dostać i ile kosztuje) można by spróbować wykorzystać skórkę grejpfruta, szczególnie białą część wewnętrzną - ma dość podobny smak. Przy okazji: wiedzieliście o tym, że dzięki chininie tonik świeci w ultrafiolecie? A teraz wyobraźcie sobie fluoryzujące piwo Edited August 9, 2011 by minder Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxhot Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 (edited) Pytanie czego pragniesz piwa które świeci może jeszcze tańczy nie wystarczy piwo z chmielem musisz mieć koniecznie udziwnienia. Edited August 9, 2011 by maxhot Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now