seler Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Celem sklarowania kolsha wystawiłem go na balkon, a że święta były to jakoś tak zapomniałem i wszystko zamarzło. Teraz wiadro stoi w kuchni i odmarza. Będzie coś z tego, jakis pomysł? pozdr s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Troszkę świeżych drożdży i do butelek. Co masz do stracenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Troszkę świeżych drożdży i do butelek. Co masz do stracenia? No właśnie się zastanawiam czy bez dodatku świeżych da radę, niech postoi przez noc, dojdzie do siebie to i może drożdże się obudzą... tak sobie myślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Wydaje mi się , że komuś lager zamarzł , i po rozmrożeniu drożdże ruszyły, niestety nie pamiętam kto o tym pisal ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 jak zamarzło na kamień w całej objetości to już raczej drożdże się nie obudzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 U mnie kiedyś piwo zamarzło na cichej, na powierzchni pływał kilku centymetrowy krążek lodu. Piwo się nagazowało i wyszło dobre. Zamrożenie na "kamień" całej warki jest raczej nie możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Jak stało na balkonie od świąt to wg mnie na bank wybiłeś drożdże. Do nagazowania najlepiej zadaj nowe, nie trzeba ich dużo, mają tylko przefermentować jakieś 200g prostego cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Zamrożenie na "kamień" całej warki jest raczej nie możliwe. w sumie racja, zostaną nizamrożone cząsteczki etanolu, ale w takim wysokoprocentowym alkoholu drożdże tez nie przetrwają edit temat zamarzania roztworu etanolu jest ciekawy i chyba nie bardzo da sie to nawet chemikom wyjaśnić i policzyć zamarzanie roztworu etanolu nie jest liniowe w stosunku do udziału % Edytowane 30 Grudnia 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Jak stało na balkonie od świąt to wg mnie na bank wybiłeś drożdże. Do nagazowania najlepiej zadaj nowe, nie trzeba ich dużo, mają tylko przefermentować jakieś 200g prostego cukru. W sumie mam jakąś starą saszetkę drożdży nie wiem jakich (bo jeszcze z zestawów) możnaby z pół wsypać do roztworu cukru do refermentacji... Warka nie była całkiem zamrożona, bardziej taka breja się zrobiła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zabutelkowałem bez drożdży, zobaczymy czy dają radę, w razie czego piwo jest w butelkach z zamkiem patentowym więc ewentualnie jak po tygodniu się nie obudzą to dodam. Z ciekawostek: Piwo wyszło niesamowicie klarowne, jak źródlana woda. Wyszły dwa rodzaje piwa pierwsza skrzynka to mocne i pełne w smaku piwo pieniące się już przy butelkowaniu, a druga to "chrzczony lech" widocznie rozwarstwiło się i to bardziej rozwodnione poszło do góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się