St.Michal Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam, w srode uwazylem Irish Red Ale'a wg. nastepujacej receptury: Słód pilzneński 1,7 kg Słód monachijski 2,20 kg Słód karmelowy jasny 0,15 kg Słód karmelowy ciemny 0,15 kg Chmiel Marynka, granulat, 20 g Chmiel Lubelski, granulat, 20 g Jęczmień palony 50g drozdze safale s-04 Przedluzylem druga przerwe w 71-73 stopni o jakies 15-20 min. Poczatkowe blg 12,5. Zadalem drozdze kolo 2 w nocy, piana pojawila sie po kilkunastu godzinach. Po 24h zeszla, zmierzylem blg okolo 5. Po jakichs 12-24h zmierzylem blg ponownie i jest dalej 5. Teraz moje pytania: 1) Czy to mozliwe, ze przez przedluzenie drugiej przerwy piwo nie otfermentuje do nizszego blg? 2) Czy brak piany znaczy, ze fermentacja burzliwa sie juz calkowicie zakonczyla i nie ma co liczyc na spadek blg? Z gory dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Warzyłeś w środę, więc nie minął jeszcze nawet tydzień. Cierpliwości. Drożdże zawsze zwalniają na końcu - mówi się, że ostatnie 20% cukru z brzeczki fermentuje 80% czasu. Odstaw wiadro w kąt i do środy do wieczora nawet nie zaglądaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Ok. Tak zrobie. Zmartwilo mnie ze piana calkowicie zniknela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 S-04 nie odfermentowuja zbyt gleboko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 a jaki masz termometr ?.może jakiś nie najwyższych lotów i nieświadomie zatarłeś bardziej na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Termometr mam rzeczywiscie slaby. Taki o: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/572 Przypuszczam, ze takie wysokie blg wynika z za dlugiej przerwy w 71-73. A moze tak przy okazji moglibyscie polecic jakis dobry termometr w rozsadnej cenie ? Edytowane 3 Stycznia 2011 przez St.Michal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 ten termometr to tragedia,piwo zrobisz (nawet b.dobre),ale nie ma co myśleć o sterowaniu treściwością za pomocą tego wynalazku . mi wychodziły zawsze wytrawne,a próbowałem na słodko zacierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 tym to faktycznie można mierzyć jedynie temperaturę herbaty, czy jeszcze gorąca, czy już nie. Porażka na całej lini. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 No to lipa. A co myslisz o tym: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/567 lub o http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/568 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 jestem tradycjonalistą, a dodatkowo nie wierzę elektronice za parę złotych dlatego używam termometrów alkoholowych lub rtęciowych. Możesz kupić i porównać z wynikami innego termometru, żeby zweryfikować pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Rozumiem. W takim razie rozejrze se za czyms co bedzie bardziej wiarygodne. Dzieki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Z analogowych bardzo dobry (i trwały!) jest taki w plastikowej obudowie, dostępny w BA. Mam, używam, polecam. Te francuskie żółte są też raczej dokładne, ale bardzo łatwo się w nich rozwarstwia płyn w kapilarze - i termometr do wyrzucenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Ja używam taki http://allegro.pl/termometr-cyfrowy-z-sonda-50-150c-i1392020376.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Te francuskie żółte są też raczej dokładne, ale bardzo łatwo się w nich rozwarstwia płyn w kapilarze - i termometr do wyrzucenia. Nie od razu do wyrzucenia Obwiązujesz go dokładnie sznurkiem i kręcisz, kręcisz, aż siła odśrodkowa "połączy" rozwarstwiony płyn. Z tym akurat o którym piszesz (mam taki) tego nie próbowałem, ale stare "lekarskie" w ten sposób dawało radę zreanimować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Nie zawsze się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Otoz chcialbym podac rozwiazanie zagadki z tematu. Fermentor stal przy drzwiach balkonowych, ktore byly lekko uchylone. Gradient temperatury byl tak duzy, ze przy dnie fermentora bylo 10 stopni, przy pokrywie 20. Drozdze bedace juz przy dnie najnormalniej w swiecie zwolnily. Przestawilem fermentor w inne miejsce pokoju, gdzie mniej wiecej temperatura jest wyrownana na poziomie ok. 22 i fermentacja ruszyla znowu Dzieki wszystkim za sugestie i pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Te francuskie żółte są też raczej dokładne' date=' ale bardzo łatwo się w nich rozwarstwia płyn w kapilarze - i termometr do wyrzucenia.[/quote']Nie od razu do wyrzucenia Obwiązujesz go dokładnie sznurkiem i kręcisz, kręcisz, aż siła odśrodkowa "połączy" rozwarstwiony płyn. Z tym akurat o którym piszesz (mam taki) tego nie próbowałem, ale stare "lekarskie" w ten sposób dawało radę zreanimować Posiadam dwa te żółte i też mi się kiedyś odłączył fragment płynu w jednym z nich. Myślałem, że już po jabłkach, schowałem go do szuflady i używałem drugiego aż do ostatniej warki gdzie przez pomyłkę wziąłem ten "uszkodzony" i dokonała się magia: w trakcie mierzenia podnoszący się słupek wsiorbał to co zgubił wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan11 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/567 Jaką długość ma sonda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się