St.Michal Posted January 2, 2011 Share Posted January 2, 2011 Witam, w srode uwazylem Irish Red Ale'a wg. nastepujacej receptury: Słód pilzneński 1,7 kg Słód monachijski 2,20 kg Słód karmelowy jasny 0,15 kg Słód karmelowy ciemny 0,15 kg Chmiel Marynka, granulat, 20 g Chmiel Lubelski, granulat, 20 g Jęczmień palony 50g drozdze safale s-04 Przedluzylem druga przerwe w 71-73 stopni o jakies 15-20 min. Poczatkowe blg 12,5. Zadalem drozdze kolo 2 w nocy, piana pojawila sie po kilkunastu godzinach. Po 24h zeszla, zmierzylem blg okolo 5. Po jakichs 12-24h zmierzylem blg ponownie i jest dalej 5. Teraz moje pytania: 1) Czy to mozliwe, ze przez przedluzenie drugiej przerwy piwo nie otfermentuje do nizszego blg? 2) Czy brak piany znaczy, ze fermentacja burzliwa sie juz calkowicie zakonczyla i nie ma co liczyc na spadek blg? Z gory dzieki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted January 2, 2011 Share Posted January 2, 2011 Warzyłeś w środę, więc nie minął jeszcze nawet tydzień. Cierpliwości. Drożdże zawsze zwalniają na końcu - mówi się, że ostatnie 20% cukru z brzeczki fermentuje 80% czasu. Odstaw wiadro w kąt i do środy do wieczora nawet nie zaglądaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
St.Michal Posted January 2, 2011 Author Share Posted January 2, 2011 Ok. Tak zrobie. Zmartwilo mnie ze piana calkowicie zniknela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkos Posted January 2, 2011 Share Posted January 2, 2011 S-04 nie odfermentowuja zbyt gleboko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 2, 2011 Share Posted January 2, 2011 a jaki masz termometr ?.może jakiś nie najwyższych lotów i nieświadomie zatarłeś bardziej na słodko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
St.Michal Posted January 3, 2011 Author Share Posted January 3, 2011 (edited) Termometr mam rzeczywiscie slaby. Taki o: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/572 Przypuszczam, ze takie wysokie blg wynika z za dlugiej przerwy w 71-73. A moze tak przy okazji moglibyscie polecic jakis dobry termometr w rozsadnej cenie ? Edited January 3, 2011 by St.Michal Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 ten termometr to tragedia,piwo zrobisz (nawet b.dobre),ale nie ma co myśleć o sterowaniu treściwością za pomocą tego wynalazku . mi wychodziły zawsze wytrawne,a próbowałem na słodko zacierać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 tym to faktycznie można mierzyć jedynie temperaturę herbaty, czy jeszcze gorąca, czy już nie. Porażka na całej lini. Link to comment Share on other sites More sharing options...
St.Michal Posted January 3, 2011 Author Share Posted January 3, 2011 No to lipa. A co myslisz o tym: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/567 lub o http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/568 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 jestem tradycjonalistą, a dodatkowo nie wierzę elektronice za parę złotych dlatego używam termometrów alkoholowych lub rtęciowych. Możesz kupić i porównać z wynikami innego termometru, żeby zweryfikować pomiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
St.Michal Posted January 3, 2011 Author Share Posted January 3, 2011 Rozumiem. W takim razie rozejrze se za czyms co bedzie bardziej wiarygodne. Dzieki wielkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 Z analogowych bardzo dobry (i trwały!) jest taki w plastikowej obudowie, dostępny w BA. Mam, używam, polecam. Te francuskie żółte są też raczej dokładne, ale bardzo łatwo się w nich rozwarstwia płyn w kapilarze - i termometr do wyrzucenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 Ja używam taki http://allegro.pl/termometr-cyfrowy-z-sonda-50-150c-i1392020376.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 Te francuskie żółte są też raczej dokładne, ale bardzo łatwo się w nich rozwarstwia płyn w kapilarze - i termometr do wyrzucenia. Nie od razu do wyrzucenia Obwiązujesz go dokładnie sznurkiem i kręcisz, kręcisz, aż siła odśrodkowa "połączy" rozwarstwiony płyn. Z tym akurat o którym piszesz (mam taki) tego nie próbowałem, ale stare "lekarskie" w ten sposób dawało radę zreanimować Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 Nie zawsze się uda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
St.Michal Posted January 3, 2011 Author Share Posted January 3, 2011 Otoz chcialbym podac rozwiazanie zagadki z tematu. Fermentor stal przy drzwiach balkonowych, ktore byly lekko uchylone. Gradient temperatury byl tak duzy, ze przy dnie fermentora bylo 10 stopni, przy pokrywie 20. Drozdze bedace juz przy dnie najnormalniej w swiecie zwolnily. Przestawilem fermentor w inne miejsce pokoju, gdzie mniej wiecej temperatura jest wyrownana na poziomie ok. 22 i fermentacja ruszyla znowu Dzieki wszystkim za sugestie i pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barą Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 Te francuskie żółte są też raczej dokładne' date=' ale bardzo łatwo się w nich rozwarstwia płyn w kapilarze - i termometr do wyrzucenia.[/quote']Nie od razu do wyrzucenia Obwiązujesz go dokładnie sznurkiem i kręcisz, kręcisz, aż siła odśrodkowa "połączy" rozwarstwiony płyn. Z tym akurat o którym piszesz (mam taki) tego nie próbowałem, ale stare "lekarskie" w ten sposób dawało radę zreanimować Posiadam dwa te żółte i też mi się kiedyś odłączył fragment płynu w jednym z nich. Myślałem, że już po jabłkach, schowałem go do szuflady i używałem drugiego aż do ostatniej warki gdzie przez pomyłkę wziąłem ten "uszkodzony" i dokonała się magia: w trakcie mierzenia podnoszący się słupek wsiorbał to co zgubił wcześniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan11 Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/567 Jaką długość ma sonda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now