Porter Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam! Tak się przymierzam do tego mojego pierwszego zacierania, kompletuję sprzęt, czytam te Wasze posty, czaszka dymi. Nasuwają mi się jednak pewne pomysły. Pojawia się mnóstwo opinii na temat przeciekających, nieszczelnych kraników. Że potraktowanie ich wrzątkiem często oznacza ich powolny koniec. W związku z tym mam pomysł: a może tak zamontować samemu (mówię o fermentatorze z BA) kranika z nierdzewki 1/2". Wywiercić otwór, zainstalować kranik i od razu połączyć go z filtratorem z oplotu. Plusy? Nic mu nie będzie przy dezynfekcji wrzątkiem, będzie bardziej stabilny i trwały niż plastik. Myślę, że filtrator mógłby być zamontowany w tym pojemniku na stałe, prawda? Chcę używać tego fermentatora do filtracji oraz do cichej. Stąd moje pytanie: na jakiej wysokości (cm od podstawy fermentatora) znajduje się oryginalnie wbudowany kranik. Jakoś nie mogę się doszukać tej informacji. To dobry pomysł z montażem własnego kranika? I jeszcze mała uwaga: nieszczelność na uszczelce (gumie), można chyba załatwić silikonem spożywczym, nie? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witaj, Jeśli chodzi o wysokość - to kranik sie montuje najniżej jak się da - na grubość nakrętki. Zalanie wrzątkiem chyba kranikowi nie służy, choc już gotowanie tak - tak robiłem na początku i faktycznie odkształacały się. Dezynfekuję (no, dawno nic nie warzyłem) ClO2 - i nie ma takiego problemu, a do przepłukania po warce gorąca woda wystarcza. Kranikowi raczej nie zaszkodzi. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Uważaj by te plusy nie przesłoniły ci minusów. Stalowy kranik do cienkiego plastikowego wiadra to nie jest dobry pomysł (wiadra z BA są miękciejsze niż z HB). Plastikowy kranik łatwo przekręcić o 90° i można wiadro wszędzie położyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Sam wstawiłem sobie zawór kulowy do fermentora i jestem bardzo zadowolony. Zawór co prawda nie z nierdzewki tylko z żeliwa pokrytego jakimś niklem, ale i tak daje rade, dużo to lepsze niż plastik. Średnicę nominalną zaworu zalecam jednak 3/4". Dezynfekcja tylko chemią (ClO2, pirosiarczyn itd). Działając wrzątkiem możesz uszkodzić uszczelnienie kuli i rozszczelnić zawór. Wg mnie konieczne jest aby kranik był rozbieralny. Ułatwia to znacząco mycie, usuwanie młóta, dezynfekcję (jak używasz tego samego wiadra do rozlewu). Jak właściwie dobierzesz uszczelki (lub uszczelkę) i dokręcisz kontrą, to ścianka fermentora powinna się odkształcić i uszczelka będzie przylegać całą powierzchnią więc nic nie powinno cieknąć. Tak więc silikonu raczej nie potrzebujesz. A co od wysokości to oczywiście jak najniżej się da, byle by dało radę wkręcić filtrator (+ew. redukcję 3/4" na 1/2"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Wielkie dzięki, Panowie! Przemyślę to jeszcze. Też myślałem o 3/4", żeby nie stosować redukcji na filtrator. Cenna uwaga żeby zawór był rozbieralny (ułatwia czyszczenie) Stalowy kranik do cienkiego plastikowego wiadra to nie jest dobry pomysł (wiadra z BA są miękciejsze niż z HB). Ostatecznie to nie musi być wiaderko z BA. Mam jeden z EuroWinu i wydaje się solidny. A jeśli chodzi o obracanie zaworka... coś wykombinuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Stalowy kranik do cienkiego plastikowego wiadra to nie jest dobry pomysł (wiadra z BA są miękciejsze niż z HB). Ostatecznie to nie musi być wiaderko z BA. Mam jeden z EuroWinu i wydaje się solidny. A jeśli chodzi o obracanie zaworka... coś wykombinuję Twardość wiader raczej nie ma tu wielkiego znaczenia, każde (typowe) wiadro musi się poddać bo kranik ma płaską płaszczyznę którą przylega do wiadra a wiadro jest "walcowate" i tu miękkość wiadra jest raczej zaletą - miękkie łatwiej się poddaje. Ja używam kraników plastikowych i nie narzekam, choć w ciągu roku "strzeliły" i już dwa. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch uszczelek - jedna wewnątrz, druga na zewnątrz baniaka. No i zawsze zapasowy kranik pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Wiaderko z BA jest chyba jednak może mniejsze, ale solidniejsze. Nie ma problemu z otwarciem pokrywy i jest chyba jednak sztywniejsze. Co do kranika metalowego, tez wymieniłem na metalowy, trochę były problemy bo metalowy ma krótki gwint. Ale poradziłem sobie z tym. Jednak po pierwszej filtracji przeszedłem na normalny plastykowy, jego można przekręcić (łatwiej przechować), do plastykowego łatwiej założyć wężyk, plastykowy posiada odpowietrznik można szybko spuścić brzeczkę z wężyka nie wyciągając go z gara (początek filtracji). A może to kwestia mojego przyzwyczajenia. Takie jest moje zdanie (niekoniecznie dobre) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Witaj, Jeśli chodzi o wysokość - to kranik sie montuje najniżej jak się da - na grubość nakrętki. pzdr flood Wg mnie niekoniecznie. Ciut wyżej fermentator się łatwiej naddaje do wkręcenia kranika a do rozlewania możemy nieco go przechylić. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 nie chcę zaśmiecać forum tworząc nowy wątek,więc odświeżę ten: Mam zamiar fermentację przeprowadzać w wiadrach 15 litrowych (warki po 10 litrów) Na jakiej wysokości zamontować kranik w takich pojemnikach?(są to wiadra z Castoramy-mają atest na spożywkę )jak gruba może być gęstwa po burzliwej ? W pojemniku na cichą ,kranik zamontuję jak najniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 jak najniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 a co z gęstwą? najpierw spuścić gęstwę i czekać aż poleci czyste piwko,tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Ja pojemnika z kranikiem używam tylko do rozlewu, do zlewania używam wężyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 biorąc pod uwagę nakrętkę nie jesteś w stanie zamontować kranika przy samym dnie. Opcjonalnie wyjdzie ci gdzieś na wys 2,5 cm od dna a to wystarczy by poziom piwka po fermentacji znajdował sie już nad gęstwą. Resztę zlejesz jak delikatnie przechylisz wiadro starając sie nie zamieszać a jak zrobisz cichą w niższej temperaturze to gęstwa będzie na ttyle zbita że raczej nic nie zmącisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Tylko w przypadku robienia cichej w pojemniku z kranikiem potrzebujemy jeszcze jednego do rozlewu ( chyba że kolejny raz będziemy przelewać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Anteks no im więcej pojemników tym mniej głowa boli skąd takowe wziąć gdy już wszystkie pełne stoją a jeszcze by się coś uwarzyło . Praca z 1 to troszkę kłopotliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Z kranikiem mam jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ja mam jeden bez i zastanawiam się czy tez nie wstawić bo ostatnio mi go wlasnie zabraklo i musialem kombinowac z przelewaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Do czeko potrzebne wszystkie z kranikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 bo tak wygodniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Czy wygodniej to sprawa dyskusyjna, chyba więcej problemów z kranikiem niż bez. Prawdę mówiąc ten kranik przeszkadza ciągle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się