Jump to content

Kranik - na jakiej wysokości?


Porter

Recommended Posts

Witam! Tak się przymierzam do tego mojego pierwszego zacierania, kompletuję sprzęt, czytam te Wasze posty, czaszka dymi. Nasuwają mi się jednak pewne pomysły.

 

Pojawia się mnóstwo opinii na temat przeciekających, nieszczelnych kraników. Że potraktowanie ich wrzątkiem często oznacza ich powolny koniec. W związku z tym mam pomysł: a może tak zamontować samemu (mówię o fermentatorze z BA) kranika z nierdzewki 1/2". Wywiercić otwór, zainstalować kranik i od razu połączyć go z filtratorem z oplotu. Plusy? Nic mu nie będzie przy dezynfekcji wrzątkiem, będzie bardziej stabilny i trwały niż plastik. Myślę, że filtrator mógłby być zamontowany w tym pojemniku na stałe, prawda? Chcę używać tego fermentatora do filtracji oraz do cichej.

 

Stąd moje pytanie: na jakiej wysokości (cm od podstawy fermentatora) znajduje się oryginalnie wbudowany kranik. Jakoś nie mogę się doszukać tej informacji.

 

To dobry pomysł z montażem własnego kranika? I jeszcze mała uwaga: nieszczelność na uszczelce (gumie), można chyba załatwić silikonem spożywczym, nie?

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Witaj,

 

Jeśli chodzi o wysokość - to kranik sie montuje najniżej jak się da - na grubość nakrętki.

 

Zalanie wrzątkiem chyba kranikowi nie służy, choc już gotowanie tak - tak robiłem na początku i faktycznie odkształacały się. Dezynfekuję (no, dawno nic nie warzyłem) ClO2 - i nie ma takiego problemu, a do przepłukania po warce gorąca woda wystarcza. Kranikowi raczej nie zaszkodzi.

 

pzdr

flood

Link to comment
Share on other sites

Uważaj by te plusy nie przesłoniły ci minusów. Stalowy kranik do cienkiego plastikowego wiadra to nie jest dobry pomysł (wiadra z BA są miękciejsze niż z HB). Plastikowy kranik łatwo przekręcić o 90° i można wiadro wszędzie położyć.

Link to comment
Share on other sites

Sam wstawiłem sobie zawór kulowy do fermentora i jestem bardzo zadowolony. Zawór co prawda nie z nierdzewki tylko z żeliwa pokrytego jakimś niklem, ale i tak daje rade, dużo to lepsze niż plastik. Średnicę nominalną zaworu zalecam jednak 3/4".

Dezynfekcja tylko chemią (ClO2, pirosiarczyn itd). Działając wrzątkiem możesz uszkodzić uszczelnienie kuli i rozszczelnić zawór.

Wg mnie konieczne jest aby kranik był rozbieralny. Ułatwia to znacząco mycie, usuwanie młóta, dezynfekcję (jak używasz tego samego wiadra do rozlewu). Jak właściwie dobierzesz uszczelki (lub uszczelkę) i dokręcisz kontrą, to ścianka fermentora powinna się odkształcić i uszczelka będzie przylegać całą powierzchnią więc nic nie powinno cieknąć. Tak więc silikonu raczej nie potrzebujesz.

A co od wysokości to oczywiście jak najniżej się da, byle by dało radę wkręcić filtrator (+ew. redukcję 3/4" na 1/2").

Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzięki, Panowie! Przemyślę to jeszcze. Też myślałem o 3/4", żeby nie stosować redukcji na filtrator. Cenna uwaga żeby zawór był rozbieralny (ułatwia czyszczenie)

 

Stalowy kranik do cienkiego plastikowego wiadra to nie jest dobry pomysł (wiadra z BA są miękciejsze niż z HB).

Ostatecznie to nie musi być wiaderko z BA. Mam jeden z EuroWinu i wydaje się solidny. A jeśli chodzi o obracanie zaworka... coś wykombinuję ;)

Link to comment
Share on other sites

Stalowy kranik do cienkiego plastikowego wiadra to nie jest dobry pomysł (wiadra z BA są miękciejsze niż z HB).

Ostatecznie to nie musi być wiaderko z BA. Mam jeden z EuroWinu i wydaje się solidny. A jeśli chodzi o obracanie zaworka... coś wykombinuję ;)

Twardość wiader raczej nie ma tu wielkiego znaczenia, każde (typowe) wiadro musi się poddać bo kranik ma płaską płaszczyznę którą przylega do wiadra a wiadro jest "walcowate" i tu miękkość wiadra jest raczej zaletą - miękkie łatwiej się poddaje.

Ja używam kraników plastikowych i nie narzekam, choć w ciągu roku "strzeliły" i już dwa. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch uszczelek - jedna wewnątrz, druga na zewnątrz baniaka. No i zawsze zapasowy kranik pod ręką :)

Link to comment
Share on other sites

Wiaderko z BA jest chyba jednak może mniejsze, ale solidniejsze. Nie ma problemu z otwarciem pokrywy i jest chyba jednak sztywniejsze.

Co do kranika metalowego, tez wymieniłem na metalowy, trochę były problemy bo metalowy ma krótki gwint. Ale poradziłem sobie z tym.

Jednak po pierwszej filtracji przeszedłem na normalny plastykowy, jego można przekręcić (łatwiej przechować), do plastykowego łatwiej założyć wężyk,

plastykowy posiada odpowietrznik można szybko spuścić brzeczkę z wężyka nie wyciągając go z gara (początek filtracji).

A może to kwestia mojego przyzwyczajenia. Takie jest moje zdanie (niekoniecznie dobre)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Witaj,

 

Jeśli chodzi o wysokość - to kranik sie montuje najniżej jak się da - na grubość nakrętki.

 

 

pzdr

flood

Wg mnie niekoniecznie.

Ciut wyżej fermentator się łatwiej naddaje do wkręcenia kranika a do rozlewania możemy nieco go przechylić.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

nie chcę zaśmiecać forum tworząc nowy wątek,więc odświeżę ten:

Mam zamiar fermentację przeprowadzać w wiadrach 15 litrowych (warki po 10 litrów)

 

Na jakiej wysokości zamontować kranik w takich pojemnikach?(są to wiadra z Castoramy-mają atest na spożywkę )jak gruba może być gęstwa po burzliwej ?

W pojemniku na cichą ,kranik zamontuję jak najniżej

Link to comment
Share on other sites

biorąc pod uwagę nakrętkę nie jesteś w stanie zamontować kranika przy samym dnie. Opcjonalnie wyjdzie ci gdzieś na wys 2,5 cm od dna a to wystarczy by poziom piwka po fermentacji znajdował sie już nad gęstwą. Resztę zlejesz jak delikatnie przechylisz wiadro starając sie nie zamieszać a jak zrobisz cichą w niższej temperaturze to gęstwa będzie na ttyle zbita że raczej nic nie zmącisz

Link to comment
Share on other sites

Anteks no im więcej pojemników tym mniej głowa boli skąd takowe wziąć gdy już wszystkie pełne stoją a jeszcze by się coś uwarzyło :D. Praca z 1 to troszkę kłopotliwe...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.